A pincér OKJ képzésekről minden, ami fontos

felnőttképzés, OKJ, szakmakereső, felnőttoktatás, OKJ tanfolyam, továbbtanulás

Ajánljuk neked ezt a szakmát, ha

szereted a vendéglátás sajátos hangulatát, a sürgés-forgást, nem esik nehezedre másokat kiszolgálni. Jó memóriával kell rendelkezned, hiszen egyszerre több asztal rendeléseit kell nyomon követned.

Milyen ez a munka?

Pincérként te gondoskodsz arról, hogy a vendég jól érezze magát, és visszatérjen

Te leszel a vendéglő vagy az étterem lelke, nagyrészt tőled függ, hogy a helyre betérők hogyan érzik magukat. Fontos, hogy jókedvű és udvarias légy, aki a bizonytalan vendéget segíti, a magabiztost megerősíti a választásban.

Szolgálatkésznek és udvariasnak kell lenned, aki tudja, mikor kell az asztalhoz menni és mikor kell háttérbe vonulni, kivel kell viccelődni, és ki az, akivel nem szabad. Csapatban kell majd dolgoznod, hiszen gondoskodnod kell arról, hogy a megrendelt étel időben elkészüljön és az asztalra kerüljön.

Munkaidőd főként estére és hétvégére esik. Ezért jó, ha könnyen feloldódsz az emberek társaságában, és nem zavar, ha mások mulatoznak körülötted, miközben te dolgozol. Ha ezeket megoldod, akkor olyan szakmád lehet, amelyben jól keresel, és jó hangulatban, telnek a napjaid.

Hasznos, ha idegen nyelven, elsősorban angolul vagy németül is beszélsz, mert azokban az éttermekben, ahová külföldi vendégek járnak, jobbak a fizetések.

Hogyan tanulhatod?

A tizedik évfolyam elvégzése után iskolarendszerű képzés keretében vagy felnőttképző tanfolyamon.

Miről tanulsz majd?

- a vendéglátás rendszere

- gazdasági ismeretek

- szakmai idegen nyelvi kommunikáció

- protokoll ismeretek

- viselkedési, etikai szabályok

Álláslehetőségek

Pincérként kisebb vagy nagyobb éttermekben helyezkedhetsz el alkalmazottként. Jók az elhelyezkedési lehetőségek, és általában a fizetésre sem lehet panaszod, bár jövedelmed jelentős részét borravalóként kapod. Ennek az a hátránya, hogy bizonytalan, de az az előnye, hogy tőled is függ, hogy mennyit keresel, hiszen ha kedves, udvarias és figyelmes vagy, akkor több borravalót adnak a vendégek. Manapság jó lehetőség az angolul jól beszélő pincérek számára, ha az óceánjáró luxushajóra mennek dolgozni, ahol az itthoni fizetésük többszörösét kereshetik, igaz, a tempó is feszítettebb a hajókon.