Gyorsan el lehet helyezkedni - a biztonsági őr

felnőttképzés, OKJ, szakmakereső, felnőttoktatás, OKJ tanfolyam, szakmunkásképzés

- Ezen a pályán hallatlan nagy hierarchia uralkodik - mondja Öcsödi János oktató. - Tulajdonképpen az igazán fontos, és hozzáteszem, komoly pénzekkel járó, megbízatásokat nem hirdetik sehol. Gondolok itt a politikusok, vagy a nagyon gazdag üzletemberek védelmére. Rájuk speciálisan kiképzett, profi egységek vigyáznak, és vigyáztak azelőtt is, hogy ez a szakma divatba jött.

Az egy más terület, a biztonsági őr tanfolyamokról kikerülő delikvenseknek jóval kevesebb kockázattal kell szembenézniük pályafutásuk során, vagy éppen semmivel, hiszen munkájuk gyakran nem igazán különbözik mondjuk egy átlagos éjjeli őrétől. Persze azért itt is akadnak különbségek, vannak önvédelmi és fegyveres képzést nyújtó szolgáltatások, de vannak néhány napos-hetes kurzusok. Szóval elég nagy a keveredés ezen a pályán.

Könnyű elhelyezkedés

- Az biztos, hogy egy biztonsági őr elég könnyen el tud helyezkedni, bármilyen tanfolyamot végez. - Jönnek is szép számmal – mondja Öcsödi János – természetesen igen sokan munkanélküliek, kalandorok, akik csak épp belekóstolnak ebbe a szakmába, aztán odébbállnak, de vannak köztük egyetemisták. is. Kor szerint körülbelül húsz és hatvan közöttiek. Érdekes különben, hogy a nők szerepe az utóbbi évtizedben mennyire megnövekedett, általában azt vettem észre hogy éles eszük miatt szeretik őket áruházakban, bevásárlóközpontokban alkalmazni, ahol tanúsíthatom, esetenként ügyesebben megállják a helyüket mint a férfiak. Különféle feladatok

- Engem vonzott a viszonylag kötetlen munka, és mert néhány haverom is nagyon ajánlotta ezt  a pályát, akik már itt dolgoztak – mondja Gál Roland, aki jelenleg még tanfolyamra jár. - Szerintem izgalmas dolog az egyenruha és a fegyverviselés, na meg hogy a legtöbb helyen szerintem nem kell megszakadni, mégis nagy az ember felelőssége.

Mivel a biztonsági őr mai világunkban viszonylag jól csengő  OKJ-s végzettségnek számít, ez a papír elsősorban azt ígéri, hogy tulajdonosa  képes lesz biztosítani megbízója testi épségét, vagyonának biztonságát, továbbá segíteni tud jogos érdekeinek érvényesítésében. Mindezeken kívül figyelő, ellenőrző, átvizsgáló és támadáselhárító tevékenységet is folytathat, azaz, ha kell, mint személy és vagyonőr, akár testi épségét is kész kockára tenni  a további sikeres megbízatások érdekében.

Ezeknek elvégzéséhez persze jó, ha jártasságot szerez valamilyen harcművészetben, illetve ért a biztos fegyverhasználathoz. A tanfolyamok többségében azonban a képzés nem erről szól, és idő sincs rá a néhány hónap alatt, inkább könnyedebb kiképzést kapnak a részvevők. Hosszú évek, vagy akár évtizedek szükségesek például ahhoz hogy valaki mestere legyen valamilyen önvédelmi sportnak, vagy biztosan tudjon lőni.

A legtöbb munkafeladat amelyek ehhez a szakmához kapcsolódnak, nem olyan veszélyesek tehát, mint ahogy azt az ember gondolná, hiszen egyszerű őrzésekről van szó az esetek többségében, és a védendő objektum lehet egy stratégiailag nem túl fontos hivatal, vagy egy olyan épület, ahová a kóbor macskákon kívül mások úgysem nagyon akarnának behatolni.

A biztonsági őr napjai

Egy ilyen, nem túl veszélyes, de annál romantikusabb, zöldövezettel körülvett helyen dolgozik Jáger Károly, aki mindennapi munkájáról a következőket meséli. - A mi cégünk általában használaton kívüli épületek őrzésével foglalkozik, ritkán magánházakkal, többnyire egykori állami, valamilyen szempontból fontos épületekkel, amelyek jelenleg üresen állnak. A mi dolgunk az, hogy ezekre az elhagyatott helyekre ne költözzenek be hajléktalanok vagy ne járogasson be illetéktelen személy. Másrészt pedig, hogy az épület következő tulajdonosa – mert általában eladás előtt állnak ezek a házak – meg tudja néha nézni, legyen aki beengedi, amikor az önkormányzat illetékes emberével együtt megjelenik. Huszonnégy-negyvennyolc órában dolgozunk, tehát egy teljes napot itt töltünk, utána két nap szabad. Esténként körbe kell járni az épületet, meg a környéket, ellenőrizzük a kerítés állapotát például. Ha probléma van, felszólíthatjuk a betolakodókat, hogy hagyják el a terepet, és jogunk van figyelmeztető lövéseket is leadni. Amennyiben esetleg komolyra fordul a helyzet, azonnal kihívjuk a rendőrséget. Két éve őrizzük ezt az épületet, a hatalmas birtokkal együtt, de ilyen eset még nem történt. Kisebb szócsata már volt egy-két betolakodóval, de az sem jellemző, szóval, a hely és a munka meglehetősen nyugalmasnak tűnik, én szeretem csinálni, azért jöttem ide. Viszonylag szerencsés vagyok, tudom, hiszen nem minden biztonsági őr dolgozik ilyen körülmények között, persze igaz, a fizetés lehetne valamivel több, éjszakai pótlékkal együtt 110-120 ezer között kapunk, de ezért a munkáért talán még ennyi is megéri.

PV