Nem kacsa: nehezebb lesz OKJ tanfolyamot végezni

Lassan 2 éve riogatnak

a tanfolyamszervezők, hogy a következő beiratkozási szezontól már lényegesen hosszabb idő alatt, és jóval drágábban végezhetsz OKJ tanfolyamot. Nem riogatás volt, igazat mondtak, igazat hirdettek a legjobb tudásuk szerint

Reklámfogás volt?

Nem, csak éppen a felnőttképzőket is teljes bizonytalanságban tartották a szakképzéssel kapcsolatos jogszabályváltozások. Ahhoz, hogy ezt megérthesd, kicsit bele kell látnod az OKJ szakképzések jogi szabályozásába. Igyekszem elmondani egyszerűen. (lejjebb).

2013. szeptember 1-től valóban életbe lép az új OKJ

Most, hogy valamennyi szakmai és vizsgakövetelmény elkészült, ősztől már kizárólag az új OKJ listában szereplő képzések indíthatók. Ez azonban a tanulni vágyó felnőtteknek sok esetben nagyon hátrányos lesz.

Hosszabb és drágább tanfolyamok

Mivel az új OKJ egyes szakmáknál megsokszorozza a szükséges gyakorlat idejét, sok szakmánál a dolgozó felnőttek számára vállalhatatlanul hosszabbak és drágábbak lesznek a képzések.

Augusztus 31-ig iratkozz be, hogy Téged ne érintsen

Mindenképpen iratkozz be még augusztus folyamán, hogy a régi, jóval kedvezőbb feltételekkel szerezhess új szakmát!

OKJ tanfolyamok országosan! >>

Hogyan indítható egy OKJ képzés?

Egy OKJ képzés akkor indítható, ha benne van az OKJ jegyzékben, és a felügyeleti szerv (valamely minisztérium) kiadta hozzá a szakmai és vizsgakövetelményeket.

2011. december 19-én a Parlament elfogadta az új Szakképzési Törvényt, s ezzel együtt megváltozott az OKJ jegyzék, azaz, hogy milyen szakmákat lehet oktatni. A második lépés viszont - a szakmai és vizsgakövetelmények kiadása - némely szakma esetén egészen 2013-ig húzódott. Emiatt a felnőttképzők folyamatos bizonytalanságban voltak, mert bármikor megkaphatták volna a szakmai és vizsgakövetelményeket, s akkor kötelezően csak az új OKJ szerint indíthattak volna tanfolyamokat.