VEGYIANYAGGYÁRTÓ I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatai 1. A szakképesítés azonosító száma: 31 5244 14 2. Szakképesítés megnevezése: Vegyianyaggyártó II. A szakképesítés munkaterülete 1. A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör, foglalkozás ----------------------- A munkakör, foglalkozás FEOR száma megnevezése ----------------------- 8133 Vegyi alapanyagot és terméket gyártó gépkezelő 2. A szakképesítéssel rokon munkakörök, foglalkozások ----------------------- A munkakörök, foglalkozások FEOR száma megnevezése ----------------------- 7542 Vegyészanalitikus 7542 Vegyészlaboráns 3. A munkaterület rövid, jellemző leírása – Előkészíti a vegyi anyagot gyártó üzemek technológiai folyamataihoz szükséges alap- és segédanyagokat. – Levezeti a vegyi anyagok előállításához szükséges kémiai folyamatokat (pl. oxidálás, nitrálás, szulfonálás, feltárás, elektrolízis, hőbontás). – Végrehajtja a gyártásnál alkalmazott vegyipari műveleteket (pl. szűrés, szárítás, lepárlás, bepárlás). – Kezeli a vegyipari jellegű üzemek készülékeit, reaktorait és egyéb kisegítő berendezéseit (pl. szivattyúk, tartályok, csővezetékek). – Elvégzi az üzemi mintavételt a kiindulási anyagokból, valamint a félkész- és késztermékekből. – Kezeli a gyártásban használt műszereket és automatikákat. – Méri és rögzíti a munkaterületéhez tartozó üzemi paramétereket, végrehajtja a szükséges korrekciókat. – Felismeri és elhárítja az egyszerűbb üzemzavarokat. – Elvégzi a vegyipari berendezések tisztítását és egyszerűbb karbantartási munkálatait. – Kiszereli a késztermékeket. – Nyilvántartja a felhasznált anyagokat és a keletkezett termékeket mennyiség és minőség szerint. – Elvégzi az üzemi anyagminták egyszerűbb (helyszíni) minőségi és mennyiségi vizsgálatát. – Végrehajtja a laboratóriumi alapműveleteket és preparatív munkákat. – Végezheti a mérgek, veszélyes anyagok kezelését, tárolását. – Részt vehet alapvető kutatási munkákban. III. A szakképesítés szakmai követelményei III/1. A foglalkozás gyakorlása során előforduló legfontosabb feladatcsoportok, feladatok 1. Munkajogi, biztonságtechnikai, egészség- és környezetvédelmi előírások ismerete, alkalmazása – A munkajogi előírások = a Munka Törvénykönyve, = a kollektív szerződés, = a munkaköri leírás előírásainak ismerete, = a szakmai képviseletek, = a szakszervezetek működési területeinek, szervezeti felépítésének ismerete. – A munkahelyre vonatkozó általános biztonságtechnikai előírások = a munkahely (mérőhely) megfelelő kialakításának ismerete, elkészítése, = a közlekedési utak biztosítása, = az anyagok szakszerű, biztonságos tárolásának ismerete és végrehajtása. – Munkahelyi balesetek, tűzesetek = a munkahelyi baleseteknél a kiváltó ok megszüntetésében való közreműködés, = a sérült elsősegélyben való részesítése, = a balesetek megelőzésére irányuló biztonsági előírások ismerete, alkalmazása, = a munkahelyre vonatkozó általános tűzvédelmi szabályok ismerete és betartása, = a tűzoltó készülékek elhelyezesésének, alkalmazhatóságának, működésének ismerete, = a tűzoltó készülékek használatának ismerete, alkalmazása. – A munkahely rendben tartása = a munkahely elhagyására vonatkozó előírások ismerete, betartása, = a tisztítószerek tulajdonságainak, alkalmazhatóságának ismerete. – A munkavégzésben használt anyagok tárolására, szállítására vonatkozó előírások ismerete, betartása. – A munkavégzéshez szükséges védőfelszerelelések fajtáinak, alkalmazhatóságának ismerete, az alkalmazási előírások betartása. – A munkahelyre vonatkozó általános egészség- és környezetvédelmi előírások ismerete, betartása = az egészséget és a környezetet károsító veszélyforrások, a foglalkozási ártalmak, a mérgek kezelésének, tárolási szabályainak ismerete, alkalmazása, = a mérgezések megelőzésének ismerete, = a hulladék gyűjtésének, kezelésének, megsemmisítési módjainak ismerete, = a vegyi anyagok környezetre való (levegő-, talaj- és vízkárosítás) hatásának ismerete, = az R, S, és az RS kódok ismerete, alkalmazása. 2. A technológiai utasítás értelmezése, végrehajtásának előkészítése – A technológiai utasítás megismerése és elsajátítása: = a gyártás kémiai folyamatainak, befolyásoló tényezőinek megismerése és elsajátítása, = a biztonságos folyamatlevezetés feltételeinek megismerése, = a gyártási folyamatban alkalmazott műveletek megismerése, = a szükséges készülékek, gépi berendezések áttekintése, = az elvi, a technológiai és a gyártási folyamatábra megismerése és elsajátítása, = a gyártási folyamathoz szükséges anyagok és a keletkezett termékek fizikai, kémiai tulajdonságainak, mennyiségi és minőségi követelményeinek megismerése, = a gyártás levezetésével kapcsolatos biztonságtechnikai, környezetvédelmi, előírások megismerése és elsajátítása. – A gyártási feladat végrehajtásának előkészítése = a gyártáshoz szükséges feltételek (energiaellátás, készülékek, segédeszközök, műszerek) ellenőrzése és előkészítése, = a végrehajtással kapcsolatos egyszerűbb számítások elvégzése, = a szükséges anyagok előkészítése, = a biztonságtechnikai eszközök, berendezések ellenőrzése és előkészítése. 3. A gyártási feladat folyamatainak levezetése – A folyamatokhoz szükséges anyagok azonosítása, minőségi bizonylatainak ellenőrzése. – Az anyagok előkészítése a feladat végrehajtásához. – A reaktorok és kiegészítő eszközök állapotának és biztonságos működőképességének ellenőrzése és előkészítése. – A folyamat biztonságos levezetéséhez szükséges energiaellátás ellenőrzése. – A reagensek betöltése, illetve adagolása a reaktorba, a reaktor üzemmódjának megfelelően. – A folyamat levezetése a technológiai paraméterek beállításával és előírás szerinti betartásával. – A folyamatot szabályozó vagy vezérlő automatika figyelemmel kísérése. – Számítógépes folyamatirányítás alkalmazásánál a programok futtatása és figyelemmel kísérése. – A reaktorok kezelése. – A folyamat végrehajtásakor felmerülő egyszerűbb szakmai problémák megoldása. – Üzemzavarok felismerése, elhárításukhoz szükséges intézkedések megtétele. – A minőségi vizsgálatokhoz szükséges mintavételezések végrehajtása. – A termékek ellenőrzése és további kezelése. – A termékek szükség és előírás szerinti kiszerelése. – A melléktermékek kezelése, tárolása. – A felhasznált anyagok és a keletkezett termékek nyilvántartása (mennyiség és minőség szerint). – A mért technológiai paraméterek és időadatok vezetése, észrevételek és események naplózása.
Vegyianyaggyártó
OKJ, szakmakereső, OKJ tanfolyam
Olvasson tovább!
- Érdekel a színház világa? - jelentkezz önkéntesnek
- A jövedéki ügyintéző OKJ képzésekről minden, ami fontos
- A termékdíj ügyintéző OKJ képzésekről minden, ami fontos
- A gépíró, szövegszerkesztő OKJ képzésekről minden, ami fontos
- Az általános ápolási és egészségügyi asszisztens OKJ képzésekről minden, ami fontos