Finoman és egészségesen főz – a diétás szakács

felnőttképzés, OKJ, szakmakereső, felnőttoktatás, OKJ tanfolyam, szakmunkásképzés

A diétás szakács tanfolyam fiatalnak számít a szakképzések terén, 2008 óta létezik itthon ilyen, és egyelőre kevés helyen lehet tanulni.

- Bár sokfelé hirdetik a diétás szakács képzést, nem mindig indul el a kurzus, ezért jó előre érdemes tájékozódni - mondja Szabó Imre, aki harminc éve dolgozik szakácsként és nemrég döntött úgy, hogy bővíteni szeretné ismereteit. - A képzés 180 órás volt, ez hat hónapos elfoglaltságot jelent. Az órákat délutánonként tartják, heti két alkalommal. A képzés díja  abban az iskolában, ahová ő járt 95000 forint, ezen kívül a vizsgadíjat is a diáknak kell állnia, ami még 35000 forint pluszköltséget jelent.

Reisinger Gabriella, aki az egyik iskolában szintén szervez diétás szakács képzést, azt mondja, olyan speciális ismeretekre fektetnek hangsúlyt, mint például az anatómia. Hallgatóik azt is megtanulhatják, hogy egy adott betegséghez milyen speciális diéta javasolt.

- Az elméleti képzéssel párhuzamosan a gyakorlatban is megtanítják mit és hogyan kell főzni egy olyan ember számára, aki valamilyen okból kifolyólag diétára szorul – mondja Csát Piroska, aki az egyik fővárosi iskolában tanítja a leendő diétás szakácsokat.

Szabó Imre pedig a nyersanyagismeretet emeli ki a tantárgyak közül, amit teljesen másképp tanítanak, mint a szakács alapképzésben. Természetesen a tanulmányokat követően elméletből és gyakorlatból is vizsgát kell tenni.

Hol lehet elhelyezkedni?

- Elsősorban azoknak javaslom, hogy végezzék el ezt a képzést, akiknek előnyös lehet elsajátítani a különböző diétás főzési technikákat. Például aki gyermekétkeztetésben, kórház konyháján vagy gyógy- és wellness szállóban dolgozik – mondja Piroska, aki úgy gondolja, hogy jó „beruházás” lehet, ha valaki elvégzi ezt a kiegészítő képzést. Ugyanis még nem sok ilyen szakács van Magyarországon, viszont igény az lenne arra, hogy ilyen szakemberek is dolgozzanak a konyhákon.

- Mindegy, hogy valaki milyen szakács, abból senkinek nem lesz baja, ha több lábon áll – válaszol Szabó Imre arra a kérdésre, hogy harminc év szakácskodás után miért gondolta úgy, hogy el kell végezni egy ilyen kiegészítő képzést. Egyetért Csát Piroskával abban, hogy egy ilyen plusztanfolyamot főleg azoknak kellene elvégeznie, akik óvoda, iskola, vagy akár egy kórház konyháján dolgoznak. Mindemellett úgy látja, hogy a wellness szállodákban nem ártana, ha többen lennének olyan szakemberek, akik nem jönnek zavarba attól, ha diétás menüt kell esetleg készíteni.

- Például egy kórházban eddig nem tudom, hogyan oldották meg a diétás étkeztetést, de elvileg egy munkafolyamat úgy nézne ki, hogy a dietetikus egyeztet a szakáccsal arról, hogy egy adott illetőnek milyen egészségügyi gondja van, és ebből kifolyólag milyen ételt fogyaszthat – mondja Imre.- Ezt a munkát szívvel, lélekkel kell csinálni. Szeretni kell a szakmát és az embereket is, akiknek főzünk. Nagyon oda kell figyelni mindenre – tanácsolja Szabó Imre és kiemeli, hogy elengedhetetlen az ismeretek folyamatos bővítése és a naprakészség. Ezt leginkább úgy érhetjük el, hogy rendszeresen szétnézünk a diétás alapanyagokat áruló boltokban, hogy milyen újdonságok vannak.- Az ilyen alapanyagok átlagos helyeken nem kaphatók – tudjuk meg Imrétől, aki úgy véli, hogy nem ártana, ha nagyobb üzletláncokban is lehetne megfelelő hozzávalókat vásárolni.

- A változatosság a legjobb az egészben – mondja Szabó Imre a szakmájáról. - Minden nap új kihívás elé nézünk. Sokkal mélyrehatóbb ismeretekkel kell rendelkeznünk a nyersanyagokról, mint egy átlagos szakácsnak – mondja Imre, majd hozzáfűzi, hogy jól kell dolgozni ahhoz, hogy talpon tudj maradni. Könnyebb lehet az elhelyezkedés, mint csak szakács végzettséggel Ugyan ez egy új dolog, de Imre azt gondolja, hogy az elhelyezkedési esélyek nőhetnek azáltal, ha egy szakács ilyen pluszismeretekkel rendelkezik.

- Sajnos az a helyzet, hogy egyre több ember kényszerül diétára. Vannak ismerőseim, akik az egyik nagy közétkeztető cégénél dolgoznak, és tapasztalataik szerint egyre csak növekszik az ilyen-olyan betegséggel vagy allergiával küzdő gyermekek száma – mondja. - Úgy tudom, hogy egy új wellness szálló is csak abban az esetben nyithat ki, ha dolgozóik között van diétás szakács – mondja Imre. Mindenesetre elmondható, hogy senki nem járhat azzal rosszul, ha szakmáján belül bővülnek az ismeretei. Ami a munkaidőt és a keresetet illeti, itt is ugyanaz mondható el, mint a szakács szakmáról általában. Azaz legalább nyolc órát kell dolgozni, helye válogatja, hogy milyen beosztásban tesszük majd mindezt. A bér pedig 110 000 forintnál kezdődik, és nagyjából 150 000-nél végződik.

T.G.