Érettségi? Jó, ha van, de nem elég az elhelyezkedéshez

Diplomás karriered lehet egy jó OKJ szakmával

Mit szeretnél: betanított irodai munkát, vagy akár diplomás szintű karriert? Ilyen óriási különbség van ugyanis, ha csak érettségid van, vagy ha az érettségi után továbbtanulsz és egy jó OKJ szakmát, illetve diplomát szerzel. Erről beszélt ma az InfoRádió Aréna című műsorában Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke.

A statisztikák szerint persze egy diplomás munkavállaló könnyeben el tud helyezkedni. Ennek egyik oka, hogy Magyarország már nem az olcsó bér és munkaerő országa.

Kimaradtál az iskolából? Így szerezz érettségit

Persze, ha nincs érettségid, az eső lépés, hogy ezt szerezd meg, hiszen sokszorta több OKJ szakmát tanulhatsz, mert a legtöbb szakmai képzésre csak érettségizettek jelentkezhetnek. Itt találsz iskolákat, ahol érettségiz szerezhetsz 1-2 év alatt is felnőttként.

Diploma, vagy OKJ végzettség?

Furcsa módon azonban egy technikusi végzettséggel (felsőfokú OKJ szakmák, illetve felsőoktatási szakképzés) olyan karriert futhatsz be, mint egy közepes diplomával.

Nagyon keresettek ugyanakkor a szakmunkások is, de főleg külföldön kapnak jól fizetett állást.

A diplomások esetében fontos, hogy milyen típusú az a diploma, és hol szerezte meg az álláskereső - tette hozzá Csaposs Noémi.

2 tanév alatt szakmád lehet iskolarendszerű képzésben

21 éves korig iskolarendszerben tanulhatod az első szakmádat, ráadásul állami támogatással. Ez persze ritkán jelent teljes költségmentességet, de nagy könnyebbség a felsőoktatáshoz képest, hogy a tanulói jogviszonyban itt jár neked a családi pótlék, árvaellátás és kapsz diákigazolványt is.

Fontos, hogy kihasználd ezt a lehetőséget, mert a 2. OKJ szakmát már csak tanfolyami rendszerben, súlyos százezrekért szerezheted meg!

Vigyázz! Százezrekbe kerül,

ha rosszul választasz szakmát! Nemcsak azért, mert neked/ a családodnak kell finanszíroznod a tanfolyamot, hanem azért is, mert miközben te a következő képzésen csücsülsz, az, aki jól átgondolta a pályaválasztását, már önálló keresettel rendelkezik!

Mit tegyél, hogy jól válassz?

Mindenképpen profi segítségre van szükséged, ami lehet a pályaválasztási tanácsadó, ha van a környéketeken!

Ingyenes pályaválasztási segítséget kaphatsz

19.900 Ft értékben, ha gyors vagy és együttműködsz velünk! Legyél az első 20 regisztráló között, oszd meg velünk a véleményedet a Sikeres Pályaválasztás Mentor programról!

Regisztrálj a Mot.hu hamarosan elkészülő Sikeres Pályaválasztás Mentor szolgáltatására, ami végigvezet egy folyamaton és biztosan jó döntést tudsz hozni!

Amikor majd állást keresel..

Csaposs Noémi elismerte, hogy a munkaadók sztereotípiák, és kulcsszavak alapján hozzák meg az első körös döntésüket a munkaerő felvételről. Ennek értelmében fontos, hogy tudd milyen a trendi önéletrajz és motivációs levél, hogy ezen ne múlhasson az, hogy elnyerj egy jó állást!

Szenes Nicolette

Mot.hu