Változik a könyvelők továbbképzése

OKJ képzések, Gazdasági képzések

továbbképzés, gazdasági képzés

A közeljövőben körülbelül 10 ezer olyan könyvelőt keres meg levélben a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), akikről nem állapítható meg egyértelműen, hogy rész vettek-e a kötelező továbbképzésen. Akik ugyanis ezt nem tudják bizonyítani, azokat a tárca törli a nyilvántartásból.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete egyetért a könyvelői szakmai tisztulásával, de jelezték: szeretnénk elérni, hogy a rendszer ésszerűen szűrjön. Felhívták a figyelmet arra, hogy kizárólag az kaphat felmentést az oktatáson való részvétel alól, aki a továbbképzés elmulasztásakor sem dolgozott könyvelőként. Ezért javasolták, hogy a feltételek között szerepeljen az oktatás pótlásának lehetősége is.

Az NGM közölte: a már előkészített előterjesztésben szereplő e-learning oktatás bármely regisztrált könyvviteli szolgáltatást végző számára választható lenne, mint elektronikus továbbképzési lehetőség. A szakmai továbbképzés új formája minden továbbképzésre kötelezett számára biztosíthatná a továbbképzésekhez való könnyebb, egyszerűbb, költségkímélőbb hozzáférhetőséget, ugyanakkor ez a lehetőség megoldást kínálna az akkreditált továbbképző intézmények számára is.

(Az mti anyaga alapján)