Talpmasszázs, reflexológia

masszázs

A magyar elnevezés ugyan talpmasszázs, de a reflexológus valójában a lábfejet és az alsó lábszár belső részét, sőt néha a kézfejet is masszírozza. Ez a módszer gyógyításra alkalmas.

A reflexológia a szervek megfelelő működésére ható reflexpontokra gyakorolt nyomás révén hat. A reflexpontok megtalálhatók a talpon, és a reflexológus ezeket masszírozza, így hat az érintett szervre. Ha a masszőr megfelelő pontot ingerel, akkor azzal ingert küld a test különböző szervei felé az agyon keresztül. Az agy felveszi az ingereket, és továbbadja a hiányt szenvedő szervünkhöz. Tehát a masszázs nem közvetlenül a szervekre hat, hanem az agyra.A talp masszírozásával hatni lehet a központi idegrendszerre és a belső szervekre. A reflexek rendszerével a teljes emberi test tükröződik a talpon. A test bármely részében fellépő fájdalom, kellemetlenség vagy betegség megszüntethető a talp megfelelő zónájában található reflexpontok masszírozásával.

A talpmasszázs serkenti a vér- és nyirokkeringést, erősíti az immunrendszert. Gyorsítja a salakanyagok kiválasztását, szabályozza a hormontermelő mirigyek működését, fájdalomcsillapító hatású. A reflexológus a talpon lévő elváltozásokból tudhatja, hogy melyik szervnél lehet probléma, így a betegségek megelőzésében is nagy szerepe van.