Számítógéppel mérik a diákok fejlődését

pedagógia, szülők, pedagógus továbbképzés, általános iskola

Olyan számítógépes diagnosztikai rendszert dolgoznak ki európai uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) oktatáselméleti kutatócsoportjának szakemberei, amely alkalmas arra, hogy felmérje általános iskolás diákok tudását.

A tanárok feleltetésekkel, dolgozatokkal rendszeresen mérik a diákok fejlődését, de az értékelésben sok szubjektív elem van, a dolgozatok kijavítása sok munkát igényel, a különböző felkészültségű gyerekek általában nem kapnak különböző feladatokat.

Ezért aztán világszerte több helyen fejlesztenek elektronikus tesztrendszereket, de elsősorban középiskolások számára. Az SZTE rendszerének célja az olvasás-szövegértés, a matematika és a természettudományos tudás részletes felmérése az első hat osztályban.

A rendszert 2014 elejéig akarják kialakítani, háromszáz hazai és külhoni iskola vesz részt a munkában. Több ezer feladatsor készül, a diákok a központi szerveren tárolt feladatokat bárhonnan, bármikor elérhetik, saját számítógépeiken megoldhatják, és eredményeikről azonnal visszajelzést kapnak. A módszer alkalmas arra is, hogy meghatározza, hogy a diáknak milyen területen kell fejlődnie.

A színes, beszélő, animációkat és videókat is lejátszó tesztrendszer alkalmas több helyes válasz kezelésére is. A gyerekek élvezik a feladatsorok megoldását, nem úgy, mint a dolgozatokat.

MTI