Ismét egyciklusú, osztatlan kétszakos rendszerű lesz a tanárképzés

oktatáspolitika, pedagógia, szülők, Ba, Bsc

TanárképzésKétszer olyan hosszú lesz a gyakorlati idő, a tanári szakokon, és a tanárképzés ismét egyciklusú, osztatlan kétszakos rendszerű lesz jövő szeptembertől.

A kormány úgy döntött, hogy a gyakorlati képzési idő az eddigi fél évről egy évre nő. A képzés első három évében a szakterületi követelmény azonos, a harmadik év végén az általános iskolai (4+1) és a középiskolai (5+1) tanárképzés szétválik. A rendelkezés 2013. szeptember 1-jén lép hatályba.

Ma a pedagógusképzés Magyarországon a magyar felsőoktatás egyik legnagyobb képzési ága. A szakma képviselői többször szorgalmazták már, hogy álljon vissza az osztatlan, kétszakos képzés.

A közismereti tanárszakokon kizárólag osztatlan képzésben lehet tanulni a jövőben, míg a szakmai, művészeti tanárképzésben osztott és osztatlan képzést is választhatnak a jelentkezők.

A tanárképzésben 2005-ben az egységes, osztott képzési rendszer bevezetésekor az volt a cél, hogy növeljék a tanári szakma presztízsét és beillesszék az egymásra épülő képzési ciklusok rendszerébe. Az elmúlt hét évben azonban a rendszer nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.