Csömörön ösztöndíjat ad az önkormányzat

Ösztöndíjkeretet hozott létre a csömöri önkormányzat azoknak a helyi fiataloknak, akik térítéses felsőoktatási szakokra készülnek, de tanulmányaikat önerőből képtelenek finanszírozni.

Fábri István (Csömöri Civil Egyesület) elmondta, hogy a mintegy tízezer lakosú Pest megyei településről évente általában 130-nál is többen (az országos átlagot meghaladó mértékben) jelentkeznek a felsőoktatásba. Közülük legalább 30 százalékot tesz ki azoknak a száma, akik az új szabályok szerint a fizetős, vagy a nagyon kevés állami ösztöndíjast fogadó 16 szak valamelyikére készülnek.

Mivel a gazdasági, jogász vagy társadalomtudományi szakokon végzettekre nagy szüksége van Csömörnek, a képviselő-testület 2,5 millió forintos felsőoktatási ösztöndíjkeret létrehozásáról döntött - mondta a polgármester.

Tájékoztatása szerint egyelőre 10-15 leendő csömöri hallgató 150-300 ezer forintos féléves képzési díjának a felét tudják átvállalni egészen a diplomaszerzésig, de a keretösszeg később bővülhet. A pályázatot várhatóan még január végén kiírják, a felvételik közelsége miatt a szociális és tanulmányi szempontok alapján történő elbírálásra legfeljebb két hét marad.

MTI alapján