A középiskolai felvételi eljárás

Idén az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint 506 középiskola szervezett központi írásbeli vizsgát, azokon több mint 70 ezer gyerek vett részt. Összeszedtük, mikor milyen határidők vannak a felvételivel kapcsolatban.

A középiskolai általános felvételi: január 18-tól április 25-ig.

Érinti a gimnáziumba, szakközép- és szakiskola 9. évfolyamára jelentkezőket, a nyolc- és hatosztályos gimnáziumba felvételizőket.

Jelentkezés leadása: február 15.

Szükség van tanulói adatlapra és iskolánként külön jelentkezési lapra. Ezeket kell elküldeni a felvételi központnak, illetve azoknak a középiskoláknak, ahová jelentkezik a gyerek.

A 9. évfolyamra jelentkezőknél ezt elvégzi az általános iskola, az alacsonyabb évfolyamra (hat vagy nyolcosztályos gimnázium) jelentkezők pedig az Oktatási Hivatal honlapján találják a dokumentumokat (cikkünk végén megtalálják a linket).

Sorrend módosítása: március 18-19.

A tanulói adatlapon sorrendben kell beírni az iskolákat és tanulmányi területeket, ez egyszer módosítható az általános iskolában. Új iskolát akkor már nem lehet megjelölni.

A felvételről az iskola az általános iskolai eredmények alapján dönt, de kérheti azt is, hogy a jelentkező vegyen részt a központi írásbeli vizsgán, sőt szóbeli felvételit is tarthat. Szakiskolák és tagozatos vagy művészeti iskolák alkalmassági vizsgát is kérhetnek, az egyházi iskoláknál pedig is feltétel lehet, hogy a diák fogadja el az adott világnézetet.

Központi írásbeli felvételi: január 18-19.

Magyar nyelv és irodalomból, matematikából tíz feladatból álló feladatsort oldottak meg, egyenként 45 perc alatt. A felvételi eredményét maximum 50, a szóbeliét maximum 25 százalékban vehetik figyelembe a középiskolák.

A szóbeli és alkalmassági vizsgák: február 18-tól

A felvételi eredmények alapján a középiskolák készítenek egy ideiglenes jegyzések március 13-ig, amelyen az általuk felvett diákok szerepelnek. A felvételi központ ezeket összegyűjti és összeveti a jelentkezők által felállított sorrenddel. Így készül el a végleges felvételi jegyzék.

Értesítés a felvételi eredményéről: április 25-ig.

Azok, akiket nem vettek fel, jelentkezhetnek a rendkívüli felvételi eljárásra

Rendkívüli felvételi eljárás: május 2-től augusztus 30-ig.

Az iskolák a felvételi követelményeit a honlapjukon közzéteszik, vagy előkereshető az Oktatási Hivatal honlapján is.