Változna a nyelvoktatás

nyelvtanulás, alapképzés, oktatáspolitika, továbbtanulás

Az angol helyett a német lenne az első nyelv, a diákok tudását kétévente felmérnék, 2017-től pedig csak nyelvvizsgával lehetne felvételizni - többek között ezt tartalmazza a nyelvoktatási stratégia, amelyet az Origo portál tett közzé.

A koncepció szerint a nyelvoktatási stratégiában szerepel, hogy a tavasszal elfogadott Nemzeti alaptantervnek megfelelően negyediktől 2-5 órában, hetediktől pedig 3-5 órában kell tanítani az idegen nyelvet. Negyedik osztályban csak az angol és a német között lehet választani.

Nyelvpedagógiai szempontból javasolt, hogy a tanuló a komplexebb nyelvtani struktúrájú német nyelvvel találkozzék először, ne az angollal - áll a stratégiában, amely szerint az angol után a második, komplexebb nyelvtani struktúrájú nyelv tanulása gyakran nehézséget okoz.

A második nyelvet hetedik osztályban kell elkezdeni, és ez már lehet a német, illetve az angol mellett az orosz, valamilyen neolatin nyelv (francia, spanyol, olasz), de szóba jöhet a kínai, az arab és bármely "Kárpát-medencei nyelv" is.

A terv szerint kötelező szintfelmérők lennének, amelyeket kétévente kellene elvégezni - hatodik, nyolcadik és tizedik évfolyamokon. Ezzel az államtitkárság felmérné "az iskolák nyelvoktatási hatékonyságát", ösztönözve a tanárokat "a tanterv következetes követésére", illetve a felmérés a diáknak és a szülőnek is visszajelzést adna, hol tart a gyerek.

A 2013-2014-es tanévben megváltozik a nyelvi érettségi rendszere is a tervek szerint. A jelenlegi közép- és emelt szintű vizsgák helyett általános és a speciális nyelvi érettségi lenne. Az előbbit azok választhatják, akik nem akarnak továbbtanulni, míg az utóbbi a nyelvvizsgával egyenértékű bizonyítványt ad.