Felsőoktatási felvételi 2013 - határidő, pontszámítás, felsőoktatási szakképzés

érettségi, egyetem, mesterképzés, alapképzés, másoddiploma, Ba, Bsc

Még egy hónapig lehet gondolkodni a felsőoktatási felvételivel kapcsolatban. A hozzánk érkező kérdések szerint sokakban nagy a bizonytalanság, ezért összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a felvételivel kapcsolatban. Meddig kell jelentkezni? Hogyan számolják a pontokat? Miért jár plusz pont? Mennyiben különbözik a pontszámítás, ha felsőoktatási szakképzésre jelentkezel? Megtudhatod:

Meddig lehet jelentkezni?

A jelentkezési lapokat idén március 1-jéig kell postára adni vagy elektronikus úton feltölteni a felvi.hu rendszerébe.

Hogyan kell számolni a pontokat?

A felvételin maximum 500 pontot lehet gyűjteni. 400 pontot a tanulmányi és érettségi eredményekkel, 100 többletpontot pedig nyelvvizsgával, emelt szintű érettségivel, szakirányú végzettséggel vagy sporteredménnyel.

Legalább 240 pontot el kell érned, ez alatt nem juthatsz be a felsőoktatásba sem államilag finanszírozott, sem költségtérítéses helyre. Ebbe plusz pontként csak az emelt szintű érettségiért kapható többletpont számít bele, más nem.

A 400 pontot kétféle módszerrel lehet kiszámolni: vagy a tanulmányi és az érettségi pontok összeadásával, vagy az érettségi pontok duplázásával - kérés nélkül azt a megoldást választják, amely számodra előnyösebb.

A tanulmányi eredményekkel 200 pont szerezhető. Ennek egyik felét a középiskolai osztályzatokból kell számolni.  A magyar nyelv és irodalom, a történelem, a matematika, egy idegen nyelv (vagy nemzetiségi nyelv és irodalom) és egy természettudományi tantárgy utolsó két év végi jegyeit kell összeadni, majd megszorozni kettővel.

A tanulmányi pontok másik fele az érettségin szerzett jegyekből jön össze. A négy kötelező (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv) tantárgy és egy szabadon választott érettségi vizsgatárgy százalékos eredményeinek átlagát kerekítik egész számra.

A másik lehetőségnél, az érettségi pontszámnál is maximum 200 pontot lehet szerezni, és azt duplázzák. Ilyenkor a képzési területen kötelező érettségi tárgyak százalékos eredményeiből számolnak. Ha az általad választott szakon több olyan tárgyat is megjelöl az egyetem vagy főiskola, amelyből érettségiztek, automatikusan a legjobb eredményt veszik.

Miért jár többletpont?

Maximum100 többletpontot kaphatsz emelt szintű érettségiért, tantárgyanként 50 pont jár. legalább 45 százalékos eredményt kell elérni ahhoz, hogy megkapd az 50 pontot. Csak azokat a tárgyakat lehet beszámítani, amelyek a választott képzési területen kötelezőek vagy kötelezően választhatóak.

Többletpont jár az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) vagy a Szakmacsoportos Szakmai Előkészítő Érettségi Tárgyak Versenyén (SZÉTV) elért eredményért is. Az 1-10. helyezett 100, a 11-20. helyezett 50, a 21-30. helyezett pedig 25 többletpontot kap.

A Középiskolai Tudományos Diákkörök  Országos Konferenciája (TUDOK) versenyein elért nagydíjas helyezésért 30, első díjas helyezésért 20 többletpont jár. Ezeken a versenyeken (OKTV, SZÉTV és TUDOK) tárgyanként egy helyezésért adható többletpont, de csak akkor, ha az kötelező vagy választható a képzési területen.

Az Országos Művészeti Tanulmányi Versenyeken elért 1-3. helyezésért 20 többletpont jár, az Ifjúsági Tudományos Innovációs Tehetségkutató Versenyen elért 1-3. helyezésért pedig 30.

Nyelvvizsgáért továbbra is maximum 40 pont jár. Egy középfokú (B2), komplex nyelvvizsgáért 28, egy felsőfokú (C1), komplex nyelvvizsgáért pedig 40 többletpont. Ugyanabból a nyelvből csak egy nyelvvizsgáért adnak pontot. És azt is jó tudni, hogy két középfokú nyelvvizsgáért is csak 40 pontot kaphatsz, nem 2x28-at.

Ha sajátos nevelési igényű vagy, és igazolod, hogy ezért nem tudsz komplex nyelvvizsgát szerezni,  akkor a szóbeliért vagy írásbeliért is megkapod a 28, illetve a 40 pontot.

Hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetért, fogyatékosságért és gyermekgondozásért összesen maximum 40 többletpontot lehet kapni. Ugyanennyi többletpont jár a fogyatékossággal élő és a gyermeket gondozó jelentkezőknek is.

Szakirányú szakképesítésért 24 többletpontot kaphatsz, ha a képzési terület intézményei erről közösen megállapodtak, ezt ellenőrizd a felvételi tájékoztatóban.

Ha világ- vagy Európa-bajnokságon legalább dobogós helyezést szereztél, 30 többletpont jár, az országos bajnokságon elért 1-3. helyért pedig 15 pluszpont. Az olimpiai játékokon, siketlimpián, paralimpián, sakkolimpián szerzett arany-, ezüst- vagy bronzérem 500 pontot ér.

 Mennyiben más a felsőoktatási szakképzés pontszáma?

A felsőoktatási szakképzéseken nemcsak az érettségi pontokat, hanem a tanulmányi pontokat is meg lehet duplázni. A háromféle lehetőség – az érettségi pontok, a tanulmányi pontok megduplázása, illetve a kettő összeadása – közül mindig a legmagasabbal számolnak.

Ha a felsőoktatási intézmények megadtak kötelező érettségi tárgyakat, az érettségi pontokat azokból kell számolni - ha nem, akkor a két legjobb eredményből számolják a pontszámot.

Az így összesített pontokhoz hozzá kell adni a többletpontokat, de itt nem számítanak az OKJ szakképesítésért, az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen elért helyezésért és Országos Művészeti Tanulmányi versenyen elért helyezésért járó pontok.

Itt tanulhatod: