Több mint idegenvezető - Idegenforgalmi szakmenedzser

OKJ tanfolyam

 • Tanfolyamunk négy félévből áll, és érettségi birtokában lehet hozzákezdeni – mondja Pál Emilné oktató.
 • - Az ismeretanyag mennyiségéhez képest ez a két év elég rövid időnek számít, különösen úgy, hogy zárásként egy kötelező, három hónapos szakmai gyakorlaton is részt kell venniük növendékeinknek. Amikor beindult ez az iskola, sokan eleinte azt hitték, hogy ez egy idegenvezető képzés, vagy valami hasonló. Mi egészen más területekkel foglalkozunk, hiszen az idegenforgalom rendkívül sokféle összetevőből álló ágazat. A vizsgaidőszakokra is keményen fel kell készülnie a hallgatóinknak, négy-öt héten keresztül tartanak, és helyt kell állniuk a gyakorlatorientált feladatokban is. Persze azért ne ijedjen meg senki, aki komolyan gondolja, az biztos, hogy el is fogja végezni az iskolánkat, és az esetek többségében a tanfolyam utáni elhelyezkedés is viszonylag könnyen megoldható.
 • Rengeteg tantárgy, sok gyakorlat
 • Aki idegenforgalmi szakmenedzser szeretne lenni, annak rengeteg gazdasági, vállalkozási ismeretre van szüksége, ezeken kívül járatosnak kell lennie számtalan jogi kérdésben, meg kell tanulnia helyesen és hatékonyan kommunikálni, és mivel ez a foglalkozás mindenekelőtt az emberekről szól, nem árt egy adag pszichológiai érzék sem. Természetesen mindezt kiegészítik olyan adminisztrációs és pénzügyi ismeretek, amelyek nélkül nehéz lenne helyesen irányítani, középvezetőként egy kisvállalatot, és persze, különösen a mai körülmények között, a marketinges szaktudás is elengedhetetlen.
 • - A képzés során sorra vesszük ezeket a témaköröket – meséli Zsigmond Katalin, aki jelenleg a második évfolyamot kezdi. - Ez egy pörgő-forgó világ, mindig is úgy képzeltem, hogy az tesz jót nekem, ha minél többet nyüzsöghetek, ezért is választottam ezt a képzést.  Valóban elég sok a gyakorlat, még év közben is, azonban tantárgy is akad elég: Üzleti kommunikáció, gazdasági jog, államigazgatási ismeretek, utazási irodai ügyintéző ismeretek. Vannak külön kulturális tantárgyak is: egyetemes művelődéstörténet, Magyarország idegenforgalmi földrajza, néprajz és népi építészet, régiótörténet. Aztán persze pszichológia, idegenvezetés elmélet, sőt, még hostess ismeretek is, és nem utolsó sorban szakmai és általános idegennyelv – hát nem unatkozunk.
 • Mindig képben kell lenni

 • Számos munkakörön belül tevékenykedhet egy végzett idegenforgalmi szakmenedzser – dolgozhat utazási irodáktól kezdve, turisztikával kapcsolatos cégeken át olyan vállalkozásokig, amelyek idegenforgalmi tevékenységek szervezésére, ellenőrzésére, értékelésére szakosodott, illetve különféle gazdálkodó és szolgáltató tevékenységekben, ahol középvezetőként, vagy vállalkozási menedzsmentek tagjaként helyezkedhet el. A mindennapi munka részeként szüksége van felelősségteljes hozzáállásra, eredményes gazdálkodáshoz nélkülözhetetlen menedzseri szemléletre, szakmai aktivitásra.
 • Örökké figyelemmel kíséri az idegenforgalmi piac viszonyait, önállóan képes a gazdasági elemzésekre, helyesen tud értékelni, szervezni, ellenőrzési feladatokat látni el. Munkakörétől függően rendelkeznie kell az adott egység működtetésének ismereteivel, amelyhez adózási, pénzügyi feladatok is beletartoznak. Szakmai tudása alapján beleszólhat az adott cég tevékenységének fejlesztését szolgáló koncepciók kialakításába. Ha egy olyan idegenforgalmi vállalatnál dolgozik, ahol fontos bizonyos termékek népszerűsítése, akkor felhasználja a marketing-adta eszközöket.
 • A turizmus területén is az ő feladata az ismertetési koncepciók kidolgozása, például egy új üdülőhely, természeti központ értékeinek a köztudatba hozása, illetve az azzal kapcsolatos anyagi lehetőségek, a lehetséges profit figyelembevételével.
 • A siker mindent megér

 • - A turizmus rendszere rendkívül szerteágazó – vallja Mándoki Ferenc, aki már hosszú évek óta dolgozik ebben az iparágban. - Itt ritkán alakul úgy, hogy reggel bemegyünk egy irodába, és este kijövünk. Nekem például kifejezett feladatom, egyfajta önként vállalt misszió is a hazai falusi és konferenciaturizmus fejlesztése, és az ezekkel kapcsolatos intézkedések. Nem csak terveket készítek, hanem a helyszíneket is jól kell ismernem, és ezzel együtt még néprajzi, régiótörténeti tanulmányokat is végzek, hogy minden szempontból megfelelhessünk a kor kihívásainak.
 • Nem mindegy ugyanis, hogy milyen földrajzi területeken alakítjuk ki a turizmusnak ezeket az ágazatait, és ahhoz is rengeteg szervezés, utánajárás szükséges, hogy a kész tervek ne boruljanak fel különféle váratlan emberi tényezők miatt. Ha azonban sikerül egy-egy régiót belevonnunk a terveinkbe, az valóban sikerélmény, és olyankor azt mondom, hogy a számos papírmunka, ügyintézés és egyéb nehézségek ellenére, megérte az, amit létrehoztunk.
 • PV

Olvasson tovább!