Szépség és látvány – a virágkötő

OKJ, szakmakereső, OKJ tanfolyam

Képzéseinkre különféle érdeklődésű, de az esztétikai igényességre fogékony lányok jönnek általában – mondja Varjú Sándorné oktató. - Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a tanfolyamot, aki szeretne egy jó szakmát szerezni, és nem mellesleg profitálni is akar belőle.

Azonban azt már most az elején megmondom, hogy főként azok tudnak boldogulni ezen a pályán, akiknek van valamilyen ismeretségi körük a szakmában, sajnos ezt a tényt mindenképpen érdemes figyelembe venni, mivel az elhelyezkedés a mai gazdasági körülmények között jelenleg nem könnyű.

Vállalkozóként könnyebb boldogulni

- Végzett növendékeink dolgozhatnak vállalkozóként, vagy egy vállalkozó mellett segítőként, lehetnek dísznövénytermelők, kipróbálhatják magukat virágkötő üzemben, virágszalonokban. Ennek érdekében tanítunk növénykezelést, ahol alapos ismereteket kaphatnak a legfontosabb tudnivalókról, amelyben igen sok virágot képesek lesznek felismerni, természetesen a latin neveikkel együtt. Ezután áttérünk a vágott virágokkal, cserepes növényekkel kapcsolatos használati tudnivalókra, a virágkötészeti anyagok kezelésére, ami magába foglalja előkészítésüket, felhasználásukat.

A virágkötészet törvényszerűségeinek ismertetése mellett a térrendezésre is nagy hangsúlyt fektetünk. Mivel növendékeink közül többen is remélhetőleg a vállalkozói pályán fognak boldogulni, képet kapnak arról is, hogyan lehet szabályosan működtetni egy kereskedelmi egységet, beleértve a jogszabályi előírások ismertetését.Ezeken kívül oktatunk még az áruforgalommal és a marketinggel kapcsolatos tudnivalókat is.

- Egész nap virágok között- Szerintem ez az egyik legszebb hivatás a világon – lelkesedik Szabó Dorka, aki nem sokkal a tanfolyam befejezése előtt áll. -Nagyon szeretem csinálni, bár szerintem a vizsgák elég kemények, még komoly szakdolgozatokat is kell készítenünk, cserébe viszont fontos ismereteket kaphatunk. Szerencsére kertes házban nőttem fel, és mindig is szerettem virágokat gondozni, vagy díszíteni velük a szobámat. Azt azonban még én sem tudtam, hogy ennyi növénycsalád létezik, és ezek közül rengetegnek ismerni kell a teljes rokonságát is. A díszítőelemekről szóló alapos tanulmányok és a térrendezés szintén a kedvenceim, talán a vállalkozói ismeretek tűnnek számomra egyedül kicsit bonyolultnak, de talán majd belejövök. Eleinte unokabátyámék dísznövénykertészetéhez tartozó virágszalonban fogok dolgozni, aztán később talán belejövök én is a marketing technikájába.

A jó ízlés elengedhetetlen

A virágkötő munkájába tehát elég sok ismeretanyag beletartozik a virágkezeléstől a díszek elkészítésén át az üzleti tevékenységekig. Leglátványosabb feladatai közé tartoznak az alkalmi csokrok összeállításai, a szoba és asztaldíszítések, a konferenciatermek pompába rendezései. Tudnia kell, milyen színek és kompozíciók illenek egymáshoz, művészi szemmel képes felmérni a háttereket, a formákat. A növények közül felhasznál élőt és szárítottat, rajtuk kívül számos egyéb anyagot is, annak érdekében, hogy valóban szemet gyönyörködtető munkák jöjjenek létre: tűzőhabot,  drótokat, fémszálakat, kötöző zsinegeket, különféle színes szalagokat, celofánt, papírt, gombostűt, ragasztókat, gyertyát, sőt, még tartósítószereket is.

Akár saját vállalkozása van, üzletben, virágszalonban, kertészetben dolgozik, mindenképpen függ a vevőkörétől, tehát különösen fontos a velük való viszony, udvariasnak kell lennie, olyan magatartásúnak, akihez szívesen visszajárnak az emberek, és mindemellett ügyesen meg kell oldania a saját üzletmenetét, a marketinget, a vállalkozásokkal együtt járó jogi bonyodalmakat, a rendelkezések betartását. Sokszor akkor van a legfeszítettebb munkaideje, amikor a legtöbb ember a pihenőjét tölti – hétvégéken, ünnepnapokon. Készültségben a virágkötők is

- Hát igen, szoktam is mondani, hogy mi is készültségben vagyunk, mint a mentők, vagy a tűzoltók – vallja Kenéz Judit, aki virágkötő, virágbolti eladó és vállalkozó egyszerre. - Ettől függetlenül élvezem ezt a munkát, mert gyönyörű dolog állandóan esztétikus, illatos környezetben lenni, a növények meghálálják az ember szeretetét. Szerencsére sok a visszajáró vendég, vannak olyanok is, akiknek mi szoktuk berendezni az egész lakókörnyezetét virágokkal. Majdnem minden nap dolgozom, sokszor tehát hétvégeken is bejövök, persze vannak azért szünetek, csak tehát nem pont akkor, amikor az más embereknél általában lenni szokott, de ezt nem is bánom, én együtt élek a növényekkel, nélkülük létezni sem tudnék. Szóval ez a pálya csak olyanoknak való, akik hasonlóképpen gondolkodnak, mechanikusan ezt nem lehet csinálni, pedig az adminisztrációs dolgok néha elveszik a kedvemet az egésztől, mivel nekünk nincs lehetőségünk arra, hogy egy külön szakértővel végeztessük az üzletvezetésnek ezt a nemszeretem részét… Szóval, azok a lányok, akik vonzódnak a szépség ilyen formái iránt, vágjanak bele nyugodtan, de én is azt tanácsolom, hogy csak akkor, ha ismeretséggel rendelkeznek ezen a pályán.

PG

Olvasson tovább!