Nézd magad kívülről - hogy megtaláld álmaid munkáját II. rész

pályaválasztás, továbbtanulás

Ha megfogadtad tanácsunkat, akkor ma már tisztában vagy azzal, hogy milyen gyermekkori vágyaidat szorítottad háttérbe az elmúlt években. Ha azt a levelünket nem kaptad meg, vagy már homályba vész, hogy miről is szólt, akkor itt elolvashatod újra:

Időutazásra hívunk - hogy megtaláld álmaid munkáját I.rész

Miután szembesültél saját belső világoddal, álmaiddal, vágyaiddal, érdemes felmérned a realitásokat is. Az a legjobb, ha második lépésként megnézed magad objektív szemmel.

Ebben barátaid, rokonaid, ismerőseid tudnak legjobban segíteni neked, mert ők nap mint nap látnak, tanúi voltak a változásaidnak is.

Kérdezd meg őket, hogy milyennek látnak téged. Persze, ne arról beszéljetek, hogy milyen az új frizurád, vagy milyen barát vagy, hanem arról, hogy milyen vagy munka vagy tanulás közben.

A legjobb, ha megkéred őket, hogy írják le veled kapcsolatos gondolataikat. Így egyrészt nyugodtan össze tudja szedni a gondolatait, nem kalandoztok el beszélgetés közben, másrészt a rólad írt gondolatokat többször átolvashatod.

Fontos, hogy mindig tartsd szem előtt, hogy mindezt egy fontos cél érdekében teszitek, szeretnéd megtudni, hogy mi az igazán neked való hivatás. Azért kell ez újra és újra felidézned, mert előfordulhat, hogy olyan vélemények is felmerülnek majd, amely kicsit másnak mutat majd, mint amit eddig gondoltál magadról.

Arra figyelj, hogy olyan embereket kérdezz, akik valóban ismernek téged, és akiknek a véleménye fontos számodra. Akiről úgy érzed, hogy csak bántana, vagy a saját akaratát szeretné rád erőltetni, inkább hagyd ki ebből a körből. Ennek a lépésnek ugyanis az a célja, hogy kiderüljön, mennyire látod reálisan magad, megtudd, melyek azok a képességeid, amelyekre eddig talán nem is gondoltál.

Ha valaki a szeretteid közül nem építő jellegű megjegyzésekkel reagál a kérésedre, annak meg is mutathatod ezt a levelet, hogy megértse, itt nem az a cél, hogy téged kritizáljon, hanem az, hogy közösen gondolkodjon veled.

Mi lehet ennek a haszna?

Gondolj csak azokra, akik jelentkeznek valamelyik televízió tehetségkutató versenyére, miközben sem énekelni, sem táncolni nem tudnak. Nem bolondok ők - bármennyire is úgy tűnik néha – csak annyira a vágyaikra koncentráltak, hogy már nem jutott energiájuk felmérni a képességeiket.

És ugye neked is van olyan barátod, aki gyönyörűen rajzol, de sosem mutatja meg alkotásait senkinek, vagy gondoskodó, szeretetteljes ember, de eszébe sem jut, milyen jó tanító lenne belőle?

Nem is gondolnád, de neked is vannak ilyen rejtett képességeid, amelyeket a körülötted élők ismernek, csak éppen te nem vagy tisztában velük.

Nem konkrét tanácsokra kell gondolni, nem a barátaidnak vagy a szüleidnek kell megmondaniuk, hogy mi legyen belőled. Olyan jellemzőkről beszélgessetek, hogy mihez van sok türelmed, mihez van kevés, miben vagy nagyon jó, mi az, ami hamar kifáraszt. Fontos információ, hogy szívesen hallgatsz-e meg másokat, precíz vagy-e, lassan vagy gyorsan reagálsz dolgokra, érdekesen mesélsz-e vagy inkább a tényekre koncentrálsz egy történetben.

Hidd el, nagyon izgalmas, amikor megtudod, milyen képet mutatsz magadról a külvilág felé. És ha nem is mindig tetszik majd ez a tükörkép, gondolj arra, hogy megtetted a második lépést is azon az úton, amelyen végig kell menned ahhoz, hogy az igazán neked való hivatást megtaláld. Gratulálunk a bátorságodhoz!

Kívánjuk, hogy sikerüljön minél jobban megismerned Önmagad!

Rövidesen további ötletekkel és tesztekkel jelentkezünk.

Üdvözlettel:

Viki, a Te tanácsadód mot.hu