Elérhetők az érettségi vizsgák megoldásai

gimnázium

A jelentkezők ebben a vizsgaidőszakban is élhetnek a hét vizsgafajta mindegyikével, azaz a rendes, az előrehozott, a szintemelő, a kiegészítő, az ismétlő, a pótló és a javító érettségivel. Az őszi vizsgaidőszakban hagyományosan az előrehozott érettségi vizsgára jelentkeznek a legtöbben.

A középiskolák alacsonyabb évfolyamaira járó diákok több mint 9700 ilyen vizsgát tesznek le idén ősszel, ez az összes vizsga 51 százaléka. Jelentős még az úgynevezett rendes érettségi vizsgák száma, több mint 3300 (18 százalék). A javító vizsgák aránya 13 százalék, míg a szintemelő vizsgáké 10 százalék.

Az írásbeli vizsgák feladatlapjai, valamint a hozzájuk tartozó javítási-értékelési útmutatók felkerültek az Oktatási Hivatal (OH) honlapjára (www.oktatas.hu), ott minden érdeklődő tájékozódhat a feladatokról és azok megoldásairól. Ma már mind a 291 vizsgaanyag (feladatlapok, javítási-értékelési útmutatók, egyéb elektronikus anyagok) megtekinthető a honlapon.

Az érettségi vizsgák következő szakasza, az emelt szintű szóbeli vizsgák időszaka november 7-13. között lesz (3706 szóbeli vizsga, 46 vizsgahelyszínen, 382 tantárgyi bizottság előtt).

Az érettségizők emelt szinten 40 féle vizsgatárgyat választottak, minden tárgyból van szóbeli vizsga is. Az emelt szintű vizsgákat a húsz kormányhivatal (KH) szervezi.

Az érettségi vizsgaszabályzatról szóló kormányrendelet módosult, így a vizsgázóknak az elégséges osztályzat eléréséhez az eddigi 20 százalékos eredmény helyett közép- és emelt szinten is 25 százalékot kell elérniük. A több vizsgarészből álló vizsgatárgyak esetében a vizsgázónak nem 10, hanem legalább 12 százalékos eredményt kell elérnie vizsgarészenként ahhoz, hogy elégséges osztályzatot kapjon. A vizsgatárgyak köre és az egyes vizsgatárgyak részletes követelményei nem változtak.

Az mti alapján

Olvasson tovább!