Csökkennek a keretszámok, tiltakoznak a hallgatók

érettségi, mesterképzés, alapképzés, pályaválasztás, szakirányú továbbképzés, Ba, Bsc

Jövőre több részösztöndíjas hallgató lenne

Csökkentik a felsőoktatási keretszámokat, a hírek szerint szeptembertől 10 480 hallgató tanulhat ingyenesen. Több diák- és pedagógusszervezet tiltakozik a változások ellen, a jövő hétre demonstrációkat terveznek.

A kormány által elfogadott terv szerint szeptembertől mindössze 10 480 diák tanulhat majd ingyen a felsőoktatásban. Részletesen egy néhány napja megjelent előzetes javaslatból lehet megismerni a felsőoktatási keretszámokat, úgy tudjuk, ez fog megvalósulni.

Giró-Szász András kormányszóvivő ezt úgy kommentálta, hogy mostantól csak a pontszám határozza meg, hogy ki kerülhet be a felsőoktatásba, ugyanis a Diákhitel 2-nek igénybevételével nem kell azonnal fizetni, így több ember előtt megnyílik az út a diploma előtt. A kormány döntött arról is, hogy a közigazgatásban elhelyezkedő fiataloktól az állam átvállalja a kölcsönt. Ezen kívül cégek is átvállalhatják pályakezdő munkavállalóik Diákhitelét, ezért adókedvezményt kapnak.

Kancellárok döntenek a gazdasági kérdésekről

Azt is elfogadta a kormány, hogy kancellárt neveznek ki az egyetemekre és a főiskolákra, aki a gazdasági kérdésekről fog dönteni. A kancellár személyéről a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és az EMMI dönt. Az oktatási és a tudományos életet továbbra is a rektor irányíthatja. Három tárgyalódelegációt jelölt ki a kormány az egyetemek adósságállományának átvállalására. Az egyiket Naszvady György vezeti, aki az egyetemek adósságátvállalásáról tárgyal majd az intézményekkel, Lázár János az uniós projektek önrészéről, Varga Mihály pedig a PPP-projektek kiváltásáról tárgyalhat. Döntöttek arról is, hogy a 2014-2020 közötti uniós támogatási projektekből 1000 milliárdot a felsőoktatás kap majd. Két új ösztöndíjat alapítanak, az egyiket élsportolók, a másikat pedagógusok kaphatják.

A hallgatók felháborodtak, népszavazást kezdeményeznek

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a minőségi, európai színvonalú és tandíjmentes magyar felsőoktatásért népszavazást kezdeményez. További lépéseket is terveznek, jövő hétre már várhatóak demonstrációk, akár egyetemfoglalások is. A HÖOK követeli a tandíjmentes felsőoktatást, a röghöz kötés eltörlését, és a jövő évi keretszámok azonnali felülvizsgálatát. A hallgatókhoz csatlakozott pedagógus szervezet is.

(Anyagunk az MTI és a hvg.hu anyagai nyomán készült)