Kezdődik a keresztféléves felvételi

mesterképzés, alapképzés, Ba, Bsc

keresztféléves felvételiElkezdődött a keresztféléves felvételi időszaka. A 2013 februárban induló, népszerű nevén keresztféléves felsőoktatási képzésekre november 15-ig lehet jelentkezni.

A keresztféléves eljárásban meghirdetett alapszakokra akkor jelentkezhetsz, ha már rendelkezel érettségi bizonyítvánnyal, a mesterképzésekre pedig akkor, ha már rendelkezel a szükséges felsőfokú végzettséggel, vagy 2013 januárjában fejezed be tanulmányaidat az alapképzési szakon és a végzettséget igazoló dokumentumokat 2013. január 10-ig csatolod a jelentkezésedhez.

Legkésőbb 2012. november 15-én éjfélig jelölheted meg az általad kiválasztott képzéseket az e-felvételi rendszerében, és töltheted fel a pontszámításhoz szükséges dokumentumokat. Ha valamilyen dokumentumot nem tudsz beszerezni addig, akkor pótolhatod 2013. január 10-ig.Figyelj, hogy nem elég egyszerűen csak elküldened a jelentkezési lapodat, azt hitelesítened is kell legkésőbb 2012. november 23-ig. Ezt megteheted ügyfélkapun keresztül, vagy úgy, hogy beküldöd a hitelesítő adatlapot az Oktatási Hivatal, 1443 Budapest, Pf. 220 postacímre.

Ha nem szeretnél elektronikusan jelentkezni, akkor a papír alapú jelentkezési lapokat beszerezheted az Educatio Nonprofit Kft. Ügyfélszolgálatán, az Oktatási Hivatal Ügyfélszolgálatán, illetve a képzést meghirdető felsőoktatási intézményben. A jelentkezési lapot és a szükséges dokumentummásolatokat legkésőbb 2012. november 15-ig kell beküldeni az Oktatási Hivatal, 1443 Budapest, Pf. 220 címre.

A felvételi eljárás alapdíja 9000 Ft, ezért összesen három helyet lehet megjelölni (ugyanazon intézmény, ugyanazon szakjának állami ösztöndíjas és önköltséges meghirdetése, külön sorban szerepel ugyan, de egy jelentkezési helynek számít). Minden további jelentkezési helyért 2000 Ft kiegészítő díjat kell fizetni. A képzésekre csak állami ösztöndíjas (A) vagy önköltséges (K) finanszírozási formában lehet jelentkezni. Ha a részösztöndíj igénybevételét fontolgatod, az csak később derül ki, hogy igénybe veheted-e. Nézd meg, hogy az általad választott szakon és intézményben van-e erre lehetőség, és önköltséges formát jelölj meg. A részösztöndíjat a legjobb eredménnyel rendelkező önköltséges képzésbe bekerült hallgatóknak ajánlhatják fel.

A pontszámítás alapképzéseken az 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok mellé (maximum 400 pont) különböző feltételek szerint maximum 100 többletpont gyűjthető. A mesterképzésekre jelentkezők maximum 100 pontot gyűjthetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg, az információk elérhetők az Egyetemek, főiskolák oldalain a meghirdetett képzések mellett. A ponthatárokat a tervek szerint 2013. január 24-én hirdetik majd ki.

Idén a keresztféléves képzéseket indító főiskolák adatait tartalmazó felvételi tájékoztató csak elektronikus formában érhető el a Felvi.hu oldalon keresztül.

Olvasson tovább!