Tanfolyamválasztás 9 alapszabálya

..végzettséget szerezz, ne kudarcokat

1. Te döntsd el mit tanulj, ne mások!

Sokszor halljuk azt, hogy valaki azért iratkozik be egy képzésre, mert az ismerősei javasolják. Az is gyakran előfordul, hogy piacképes szakmát keresnek a felnőttek, és kizárólag e miatt iratkoznak be egy OKJ, vagy más tanfolyamra. Mindkettő okos választási szempont, de nem szabad, hogy a választás alapja legyen! Az legyen a célod, hogy megálld a helyed új szakmádban, mert ez garantálja, hogy jól is keress és mindig legyen állásod. 

2. Kizárólag a munka-érdeklődésed alapján szabad képzést választanod!

Ez nem azt jelenti, hogy az idegenforgalom, vagy a kereskedelem érdekel. Sokkal inkább arról van szó, milyen tevékenységekben leled örömöd. Például ha szívesen segítesz embereknek, irodai munkát szeretnél, és nem bosszant fel, ha valaki dühösen hív fel telefonon, kiváló ügyfélszolgálati munkatárs válik belőled. Viszont, ha olyasmibe tudsz belemerülni, hogy egy gépet irányítva anyagokat munkálj meg, akkor akár a CNC esztergályos, vagy cukrász, esetleg fodrász is lehetsz. Ugye milyen furcsa, hogy ilyen különböző szakmákat ajánlok ugyanarra a munka-érdeklődésre? A Profi pályatanácsadás szerint pedig ez így igaz.

Kutatások bizonyítják azt is, hogy azok igazán sikeresek és jól keresők egy adott szakmában, akiket szívből érdekel, amit csinálnak. Ennek kiderítésére szolgál a MOT.HU tesztje: mi lehet a Te boldogság szakmád. Itt a tesztek kérdéseibe már beépítettük a profi szakma választás szempontjait. Feltétlenül próbáld ki!

3. Hasoníts össze több tanfolyamot a választáshoz

A tanfolyamszervezők igen különböző szempontok szerint szerveznek képzéseket időben, árban, képzés minőségben. Legalább 3 képzőről szerezz információt, mielőtt beiratkozol valahová. Sajnos még ma is vannak kóklerek ezen a területen is, Te pedig a pénzedet és az idődet kockáztatod, ha ilyen céget fogsz ki!

4. Kérd a szervezőktől az előző csoportban végzettek véleményét

Amennyiben a cég a honlapján ezt nem közli, kérdezz rá nyugodtan akár telefonon, akár e-mailben. Ha nem kapsz választ, vagy kitérnek ez elől, az is segít a döntésben.

5. Kérdezz rá a vizsgázottak arányára

A jó képzőknél nagyon odafigyelnek, hogy tanulóik valóban le tudjanak vizsgázni. Sokat segít a döntésedben, ha ezt megtudod. Persze a tanuló is kell a vizsgához..

6. Kérdezd meg hány óra gyakorlat van a képzéshez

Minden végzettség értékét igazán az mutatja, mennyire tudod azt a gyakorlatban alkalmazni. A munkáltatók nem gyakornokokat szeretnének. Azt várják el, hogy amint munkába állsz, el tud végezni szakmai feladataidat. Sok olyan képző intézmény van, aki valóban megtanítja a szakmát, de sajnos még mindig akadnak, ahol a gyakorlati oktatás akár el is marad. Inkább válassz drágább képzést, ahol jó a gyakorlat. Búsásan meg fog térülni!

7. Kérdezd meg, van-e tudásszint felmérés, beszámítás

Amennyiben már van OKJ végzettséged, könnyen lehet, hogy bizonyos modulok (tantárgyak) alól felmentést kaphatsz. Ez akkor lehetséges, ha ugyanazt a modult az új szakmában is tanulni kellene. Ezzel mindenképpen időt takarítasz meg, de akár kedvezményt is jelenthet a képzés árából.

8. Vigyázz! Kerüld el a kóklereket!

Sajnos még ma is vannak olyanok, akik rontják a felnőttképzés hitelességét, mert megbízhatatlanul szerveznek tanfolyamokat: nincs megfelelő tanár, elmaradnak órák, a tanulók meg nem tudnak levizsgázni. Ezt nem tudod felmérni a honlapokból, hirdetésekből, mert kívülről minden tökéletesnek látszik. Garantáltan elkerülheted a csalódást, ha igénybe veszed a MOT.HU segítségét a tanfolyamkeresésben: ingyenesen ajánlunk Neked megbízható képzőket 20 év tapasztalatával.

Töltsd ki az űrlapot! Ajánlunk Neked megbízható képzőket>

9. Ügyelj az időbeosztásra

Felnőttként a tanulmányaid hozzá kell igazítanod, a munkádhoz, családi életedhez. Mindenképpen mérlegeld előre, hogy mikor tudsz biztosan képzésre járni és mikor mennyi időt tudsz tanulásra fordítani. Az OKJ vizsgák letételéhez meglehetősen stabil tudásra lesz szükséged. Ezt csak úgy tudod megszerezni, ha jelen vagy az órákon, és rendszeresen - akár naponta - egy kevés időt a tanulásra, gyakorlásra fordítsz. Ezzel a hozzáállással viszont garantáltan sikeres vizsgát fogsz tenni.

Segítsünk megbízható tanfolyamot találnod? Kattints ide! >

Nem elriasztásképpen, de jó, ha tudod, hogy az alábbi tanfolyamok mindegyikével előfordultak visszaélések a közelmúltban. Hiába minden szabályozás, nyerészkedők sajnos még az oktatás területén is lehetnek. Szeretnénk megóvni a csalódástól, ezért hoztuk létre 2014 januárjában az ingyenes segítséget a tanfolyamkereséshez.

Nálunk ugyanis több száz képző infoi futnak össze és egyszerűen tudunk segíteni az adatbázisunk alapján, ahová be sem kerülhetnek megbízhatatlan képzők.

Vendéglátó képzések, pincér tanfolyamok, szakács képzések, gépkezelő tanfolyamok,cnc felnőttképzés, pályázatíró képzések, kereskedelmi képzések, boltvezető és eladói felnőttképzések, adótanácsadó képzés, könyvelő tanfolyam, kozmetikus tanfolyamok, fodrász képzések, egészségügyi tanfolyamok, idegenforgalmi szakképzések, virágkötő tanfolyamok, kutyakozmetikus képzés, műkörömépítő tanfolyamok, természetgyógyász képzések, dajka OKJ képzés, szakács tanfolyamok, masszőr iskolák, minőségügyi auditor képzések.