Hálózati operációsrendszer-üzemeltető tanfolyam Képzés - Soter-Line Oktatási Központ

Budapest

Vegyes: hétköznap, hétvégén, Kismama kedvezmény, munkanélküli kedvezmény, tanfolyam

Soter-Line - Soter-Line Oktatási Központ

1073 Budapest , Erzsébet krt. 7. Térkép Google maps

Tovább az intézmény oldalára →

Hálózati operációsrendszer-üzemeltető tanfolyam Soter-Line Oktatási Központ Mára gyakorlatilag eltűntek azok a munkahelyek, amelyek nélkülözik a számítógépeket. Ezeket a gépeket általában egy helyi hálózatba kötik, a szerveren pedig egy hálózati operációs rendszer fut (leggyakrabban a Windows Server valamelyik kiadása). Ez teszi lehetővé a szerver számára az adatok, felhasználók, csoportok, alkalmazások és egyéb hálózati funkciók kezelését.

A hálózati operációs rendszer-üzemeltető az a gyakran keresett szakember, akinek fő feladata a hálózati operációs rendszerek, valamint a munkaállomások operációs rendszereinek telepítése, felügyelése és menedzselése.

A munkahelyi hálózatokon általában kétféle hálózati modell valamelyikét használják. Az egyikben a számítógépek egyenrangúak („peer-to-peer” modell). Ebben a modellben mindegyik számítógép képes egymásnak szolgáltatást nyújtani, és az egymástól kapott szolgáltatást használni. Mindegyik gép lehet tehát szervergép és munkaállomás is.

A másik elterjedt modell a „server-client” vagy „ügyfél-kiszolgáló” rendszer, vagyis a hierarchikus modell. Ebben a hálózat számítógépei csak a kitüntetett szerepű számítógép vagy számítógépek (szervergép) által felajánlott szolgáltatásokat használhatják.

A hálózati operációs rendszer-üzemeltető egyaránt foglalkozik a szervergépekkel és a hálózat többi számítógépével. Az általa kiépített helyi hálózatra kötött számítógépeket ellátja a munkavégzéshez szükséges irodai, multimédiás és kommunikációs szoftverekkel. Üzemelteti a webes kiszolgálói rendszert, telepíti és kezeli a munkahelyen használatos felhőszolgáltatásokat. A hálózati operációs rendszer-üzemeltető hallgató a tanfolyamon szerzett szakértelmével elismert segítője lehet egy cég munkájának.

A hálózati operációsrendszer-üzemeltető tanfolyam során oktatott szakmai modulok:

11997-16 Hálózati ismeretek 1.
12013-16 Hálózati operációs rendszerek és felhőszolgáltatások