Zöldség és fűszernövény termelő

OKJ, szakmakereső, OKJ tanfolyam

ZÖLDSÉG- ÉS FŰSZERNÖVÉNYTERMELŐ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI   I. A SZAKKÉPESÍTÉS ADATAI az Országos Képzési Jegyzék szerint   1. A szakképesítés azonosító száma:   24 1 6113 05 30 09   2. A szakképesítés megnevezése:   Zöldség- és fűszernövénytermelő   3. A szakképesítés megszerzésének előfeltételei:   - egészségügyi alkalmasság.   II. A SZAKKÉPESÍTÉS MUNKATERÜLETE   1. A szakképesítéssel ellátható tevékenységek:   A tevékenység (munkakör, foglalkozás, vállalkozás stb.)    A tevékenység (munkakör, foglalkozás, vállalkozás stb.)    FEOR száma    Megnevezése    6113    Zöldségtermesztő    6129    Egyéb növénytermesztési és kertészeti foglalkozások (fűszernövény-termelő)   2. A szakképesítéssel ellátható további tevékenységek:    Kapcsolódó tevékenység (munkakör, foglalkozás, vállalkozás stb.)    FEOR száma    Megnevezése    5113    Piaci, utcai, vásári árus   3. A képesítés célja:   A zöldség- és fűszernövények termesztésének, továbbá a termelvények piaci előkészítésének és tárolásának alapműveleteiben jártas, e kertészeti tevékenység elvégzésére képes munkások szakképzettségének tanúsítására.   4. A munkaterület jellemzése:   A szakképesített zöldség- és fűszernövénytermelő vállalkozhat a legfontosabb zöldségfélék szaporítására, telepítésére, felnevelésük alapvető munkáinak elvégzésére. A zöldségfélék termesztéstechnológiai műveleteinek alkalmazására. A betakarítás, árukikészítési, tárolási munkáinak ellátására, olyan növénytermesztési tevékenység végzésére, mely zömében fizikai munkát jelent.   A fentieken túl a saját maga és munkáltatója által előállított termékeket piacon, utcán, vásárban árusíthatja.   A szakképesítés önmagában irányítói, vezetői tevékenység végzésére nem jogosít.   III. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK   1. A foglalkozás során előforduló legfontosabb feladatcsoportok   - a fóliaágyak, fóliasátrak létesítése, üzemeltetése,   - növényházi zöldségtermesztés,   - a talaj előkészítése és trágyázása,   - a zöldség- és fűszernövények szaporítása (vetés előtti magkezelés, vetés, palántanevelés, palánták kiültetése, dugványozás)   - a zöldség- és fűszernövények ápolási munkái (növényápoló talajmunkák öntözés fejtrágyázás, környezetkímélő növényvédelem, egyes zöldségnövények sajátos ápolási munkái)   - a zöldségfélék, fűszernövények betakarítása, áruelőkészítése, tárolása (kézi- és gépi betakarítás, tisztítás, mosás, szárítás, osztályozás, csomózás, csomagolás, egyszerű tárolási módok).   A tevékenység végzéséhez szükséges gépek, eszközök, berendezések, anyagok szakszerű használata, működtetése és karbantartása.   A kertészeti tevékenység során használt járművekkel (kerti traktor, lassú jármű stb.) való közúti közlekedéshez külön jogszabályban előírt vezetői engedély szükséges!   Valamennyi munkafolyamatnál a környezetvédelmi, üzemi és személyi higiénia, valamint a munka- és tűzvédelmi előírásainak betartása.   2. Elméleti követelmények