Vendéglős - OKJ leírás

OKJ, szakmakereső, OKJ tanfolyam

OKJ-szám: 52 811 02Betölthető foglalkozás: Vendéglátó, vendéglős FEOR 5121Képzési idő: 2 év (felnőttképzésben legfeljebb 2000 óra)Tanulható iskolarendszerben és felnőttképzésben isSzükséges iskolai végzettség: érettségi Egyéb feltétel: szakmai alkalmasság és egészségügyi alkalmasságRáépülések*** Vendéglátásszervező (középszintű, érettségivel)Rész-szakképesítések- Étkezdés (középszintű, 8. évfolyam után)- Vendéglátó eladó (középszintű, 8. évfolyam után)Megtervezi, megszervezi és irányítja a vendéglők, éttermek, kávéházak, panziók és kisebb hotelek működését.Feladatai:* a vendéglátóhely arculatának megtervezése, kialakítása * a megrendelendő áruk listájának összeállítása, az igénylések kiadása * munkabeosztás megszervezése, a személyzet munkájának ellenőrzése * részvétel a vendégek kiszolgálásában, az ételek, italok elkészítésében, a beszerzésben és raktározásban * a vendéglátóhely műsorainak megszervezése, reklámról való gondoskodás * kimutatás vezetése a bevételekről és kiadásokról Jellemző munkakörök:* Büfé-, bisztróvezető * Cukrászda-, fagylaltozóvezető * Eszpresszó-, kávézóvezető * Étkezdés * Kifőzdés * Kocsmáros * Söntés-, italboltvezető * Turistaszállás-vezető Kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:5111 KereskedőMinimális képzettségi (képesítési) feltétel:Középfokú oktatás keretében szakmunkásképzés, szakiskolai képzés által megszerzett képzettség. (Ez a szint főleg az általános ismeret megszerzése szempontjából tér el a III. képzettségi szintbe tartozóktól.) Ráépülések**Amikor az itt bemutatott szakmai végzettséget megszerezted, magasabb szinten ezeket a szakmákat tanulhatod. Ez azt is jelenti, hogy csak akkor iratkozhatsz be a ráépüléseknél felsorolt szakmai képzések valamelyikére, ha előbb elvégezted a most bemutatott képzést. Szakközépiskolák, szakiskolák képzései: