VENDÉGLÁTÓ SZAKMENEDZSER I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatai 1. Az akkreditált felsőfokú szakképesítés azonosítási száma: 55 7822 01 2. A szakképesítés megnevezése: Vendéglátó szakmenedzser II. A szakképesítés munkaterületei 1. A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör, foglalkozás ----------------------- A munkakör, foglalkozás FEOR száma megnevezése ----------------------- 1415 Vendéglátó kisszervezet vezetője (igazgató, elnök, ügyvezető igazgató, menedzser) 2. A szakképesítéssel rokon munkaterületek, foglalkozások ----------------------- A munkakör, foglalkozás FEOR száma megnevezése ----------------------- 5129 Vendéglátóipari alkalmazott 1415 Vendéglátó kisszervezet vezetője 1354 Kereskedelmi és vendéglátó tevékenységet folytató részegység közvetlen termelésirányítója 3643 Szállodai portás 5129 Egyéb vendéglátóipari foglalkozások 3. A munkaterület rövid, jellemző leírása A felsőfokú képesítéssel rendelkező vendéglátó szakmenedzser kis és közepes vendéglátó vállalkozásokban vezetői, nagyvállalkozásoknál (nagyszálloda, üzletlánc stb.) középvezetői és a felső vezetők mellett vendéglátó szakreferensi tevékenységet folytat. A vendéglátásban és a vendéglátással összefüggő szolgáltatási szférában önálló szervezési, vezetési feladatokat ellátó szakember, aki rendelkezik a termelő, értékesítő tevékenység tervezéséhez szükséges korszerű, magas színvonalú gazdálkodási technológiai, jogi és vállalkozási ismeretekkel. Feladata: kisebb vállalkozások létrehozása, vezetése, menedzselése, közép- és nagyvállalatok keretében közreműködés az élelmezési technológiai – gazdasági – üzleti műveletek szervezésében, lebonyolításában, elemzésében, értékelésében, illetve a felső vezető melletti szakreferensi munkakörök ellátása. Főbb tevékenységi körei: – Vezetőként dönt, középvezetőként vagy a felső vezető szakreferensként részt vesz az üzletpolitikai döntések meghozatalában, majd eredményesen alkalmazza az ezekben meghatározott célkitűzéseket, a termelést és értékesítést szolgáló módszereket. – Ellátja a vendéglátó egység üzemeltetéséhez szükséges vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat. – Az adott vendéglátó egységben irányítja, szervezi a beszerzési, készletezési és raktározási, termelési, marketing, értékesítési, szolgáltatási feladatok megoldását. – Munkakörétől függően munkáltatói, a beosztott munkavállalók munkabeosztását, munkáját irányító és ellenőrző tevékenységet folytat. – Szervezi és irányítja a vállalkozás működéséhez szükséges ügyviteli, adminisztrációs munkát, valamint a pénz- és hitelügyleteket, vezetői felelősséget vállal a források hatékony felhasználásáért. – Marketing-reklámstratégiát alakít ki, vagy részt vesz annak alakításában. – Figyelemmel kíséri a piac és a gazdasági környezet változásait, és ennek megfelelően hoz döntéseket a szolgáltatások szerkezetét, formáit, típusait és árait illetően. – Szervezi az üzleti kapcsolatokat és a vendégkapcsolatokat, figyelmet fordít a vendégek igényeire, panaszaira. – Rendezvényeket kezdeményez, szervez, bonyolít le. III. A felsőfokú szakképesítés szakmai követelményei A vendéglátó szakmenedzseri tevékenység legfontosabb feladatkörei és az ezekhez kapcsolódó követelmények 1. A gazdálkodással összefüggő követelmények – Legyen felkészült kis- vagy közepes vállalkozások létrehozására, megszervezésére, működtetésére és megszüntetésére, illetve az ezekben való közreműködésre. – Ismerje a vendéglátó vállalkozás üzemelésével kapcsolatos feltételrendszert, tudja ennek megfelelően megszervezni a gazdasági munkafolyamatokat. – Legyen képes a stratégiai döntésekhez szükséges információk rendszerezésére, elemzésére, alkalmazására, majd ezek alapján a döntések meghozatalára. – Ismerje, tudja értelmezni a vállalkozással összefüggő jogi, pénzügyi, adózási és munkaügyi szabályokat. – Értsen az üzleti szintű ár, költség, eredménygazdálkodás meghatározásához, alakításához. – Legyen felkészült a szóbeli és az írásbeli üzleti kommunikációban, a magyar és egy idegen nyelven való levelezésben, tárgyalásokban. 2. A marketing tevékenységgel összefüggő feladatkörök, követelmények – Ismerje és tudja alkalmazni a marketing tervek készítésével, a reklám- és propagandatevékenységgel, a PR munkával, az üzleti imágó alakításával kapcsolatos teendőket. – Kísérje figyelemmel a fogyasztói szokások, igények alakulását, és vonja le ezekből a gazdálkodás eredményességét szolgáló következtetéseket. – Értsen a piackutatás és a konkurenciavizsgálat módszereihez. 3. A beszerzéssel, raktározással kapcsolatos feladatok és követelmények – Legyen felkészült a legkedvezőbb beszerzési források felkutatásában, az árurendelésben, szállítási szerződések megkötésében és ezekkel összefüggő üzleti, szállítói kapcsolatok kialakításában, fejlesztésében. – Tudja megszervezni, és egyben követelje is meg munkatársaitól a beszerzett áruk minőségének vizsgálatát, a minőség szerinti áruátvételt, valamint az élelmi anyagok tárolása során keletkezett hibák kijavítását, a romlott áruk selejtezését. 4. A termelési tevékenységhez kapcsolódó feladatkörök és követelmények – Értse és tudja irányítani az ételkészítést előkészítő munkákat. – Legyen felkészült az ételcsoportok, készítmények elkészítésében, és ismerje az ezekhez szükséges alapanyagok, fűszerek és egyéb adalékok összetételét, szükséges mennyiségét, a technológiai eljárásokat. – Ismerje a korszerű táplálkozás alapelveit, értsen a szükséges étrend összeállításához, az egyes élelmek tápértékének megállapításához. – Ismerje más – elsősorban az európai – nemzetek fontosabb étkezési szokásait, igényeit, konyháik jellegzetességeit. – Fordítson megkülönböztetett figyelmet a termékek megjelenésére, esztétikumára. – Legyen képes az ételkészítés, készentartás, szállítás, majd az értékesítés higiénés kívánalmainak kialakítására és betartására. – Ismerje az élelmezés-egészségüggyel kapcsolatos hatályos jogszabályokat. – Ismerje szakterületének környezet-egészségügyi előírásait. 5. Az értékesítéssel és a szolgáltatási tevékenységgel összefüggő feladatkörök, követelmények – Sajátítsa el az üzlet külső alakjának, berendezésének kialakításához, a vendégek kiszolgálási rendszerének, értékesítési eljárásoknak a meghatározásához szükséges szakmai, vezetői képességeket. – Legyen képes a változatos kínálat megszervezésére továbbá a vendég kulturált fogadására, kiszolgálására, fizetését és távozását szolgáló módszerek alkalmazására. – Legyen tisztában a rendezvények megszervezésével kapcsolatos etikett- és protokollszabályokkal, tudja azokat betartani, valamint betartatni. – Tudjon a vendégekkel idegen nyelven is kommunikálni. – Legyen képes – ott, ahol ehhez a feltételek adottak – és törekedjen a vendéglátásnak a szállásadással, idegenforgalommal való összehangolására. – Legyen felkészült és ennek megfelelően szervezze is a vendégek tájékoztatását, programok ajánlását, az adott régióval kapcsolatos aktuális információnyújtást. – Ismerje és tudja ajánlani a vendégeknek az ország és ezen belül az adott régió művészettörténeti, történelmi, néprajzi stb. nevezetességeit. 6. A munkahellyel összefüggő vezetői vagy középvezetői feladatok, követelmények – Rendelkezzen az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó előírások (az 1963. évi XXXIII. törvény és a munkaügyi, valamint a népjóléti miniszter munkaegészségügyet és munkabiztonságot érintő jogszabályai) ismeretével és azoknak a vendéglátással összefüggő speciális alkalmazásához szükséges felkészültséggel. – Tartsa fontos feladatának a környezetvédelmi szabályok betartását, betartatását. – Követelje meg az általa irányított munkahelyen a személyi és környezeti higiéné előírásainak következetes érvényesítését. – Legyen tisztában a munkaviszony létesítésével és megszüntetésével összefüggő jogszabályokkal, és vezetőként alkalmazza ezeket. – Ismerje a vendéglátással kapcsolatos általános és speciális magatartási, etikai normákat, és tevékenysége során tartsa, tartassa be ezeket. – Sajátítsa el mind a saját tevékenysége, mind a munkatársak munkájának megszervezéséhez szükséges képességeket. IV. A szakképesítés vizsgáztatási követelményei 1. A szakmai vizsgára bocsátás feltételei: – az oktatási programban előírt követelmények teljesítése, – a programban előírt szigorlatok teljesítése gazdasági, vállalkozási és élelmezési ismeretekből, valamint szintvizsga letétele az ételkészítés és értékesítés moduljából, – ,,C'' típusú középfokú szaknyelvi vizsga bizonyítvány. Szaknyelvi vizsgaként bármely akkreditált, az előzőekben meghatározott típusú és szintű gazdasági szaknyelvi vizsga elfogadható, – a programban előírt szakmai gyakorlat teljesítése, – a szakdolgozat leadása. 2. A szakdolgozat elkészítésének feltételei A vizsgát szervező felsőoktatási intézmény a képzés 3. félévében meghatározza a választható témaköröket a kötelezően oktatott alapozó és szakmai modulok ismeretanyaga alapján. A hallgató joga, hogy a megadott témakörökön kívül is javaslatot tegyen szakdolgozatának témájára. A hallgató szakdolgozatának választott címét és vázlatát jóváhagyásra beadja az érintett oktatási egységnek. A egység oktatói ezt a hallgatóval történt egyeztetés alapján jóváhagyják vagy javaslatot tesznek a megváltoztatásra. A szakdolgozatnak tükröznie kell a jelölt felkészültségét, tárgyi tudását és szintetizáló képességét az alábbi főbb területeken: – a vendéglátó vállalkozások létesítésével, működésével, termelő és értékesítő (szolgáltató) tevékenységével és megszüntetésével kapcsolatban – a vendéglátó egységek, szervezetek beszerzési, termelési és értékesítési feladataival összefüggő pénzügyi, jogi, munkaügyi, technológiai, áruismereti és számviteli teendőit illetően – az élelmiszerek tápértékével, a korszerű táplálkozás követelményeivel és az európai nemzetek étkezési szokásaival, igényeivel kapcsolatos ismeretek elsajátítását – a piaci törvényszerűségekkel, a marketingtevékenységgel kapcsolatos felkészültségét. Követelmény A jelölt legyen képes a választott téma önálló, komplex, az elsajátított szakmai ismeretek alkalmazásán alapuló feldolgozására. A szakdolgozat tartalmazza a hallgató véleményét, javaslatait is. Legyen a dolgozat logikusan szerkesztett, választékos stílusú és a felhasznált szakirodalmat, egyéb szakanyagokat korrekt módon megjelölő. 3. A szakmai vizsga részei 3.1. Komplex szóbeli vizsga részei – a szakdolgozat megvédése = a vizsgázónak érvekkel kell igazolnia a szakdolgozatban megfogalmazott álláspontját, – élelmezési ismeretek, – vendéglátó gazdálkodási ismeretek. 3.2. A szakmai vizsga célja annak megállapítása, hogy a vendéglátó szakmenedzseri képesítés megszerzéséért vizsgázó jelölt – elsajátította-e a menedzseri ismereteket, amelyek szükségesek, és alkalmassá tehetik őt kis- és középvállalkozások önálló létesítésére, vezetésére, működtetésére, valamint nagy vendéglátó egységek, üzletláncok részlegeiben középvezetői, illetve a felső vezető melletti asszisztensi teendők ellátására stb., – képes-e az adott munkakörhöz tartozó gazdálkodási, pénzügyi, szervezési, élelmezési termelési-technológiai folyamatok tervezésére, irányítására, elemzésére, a szükséges döntések meghozatalára, – rendelkezik-e a vezetői tevékenységhez szükséges felkészültséggel, – annak bizonyítása, hogy a jelölt alkalmas-e tanulmányainak a képzést szervező, akkreditáló felsőoktatási intézményben való folytatására. 3.3. A szóbeli vizsga követelményei 3.3.1. A szóbeli vizsga a szakdolgozat védésével kezdődik, amikor a szakdolgozatot értékelők bírálatára és az általuk feltett kérdésekre kell a jelöltnek válaszolnia. 3.3.2. Az élelmezési ismeretek témakörben a jelöltnek ismernie kell – a táplálkozástani alapismereteket, – a vendéglátó egység termelői tevékenysége során feldolgozásra, illetve jellemzőit, – a konyha- és cukrásztechnológia során végbemenő folyamatokat, – az italok fajtáit, jellemzőit, kezelési sajátosságait, értékesítési szokásait, szabályait, – a helyes és a korszerű táplálkozás fő kívánalmait, valamint az élelmezés-egészségüggyel kapcsolatos jogszabályokat, – a termelőtevékenység higiénés szabályait, – a környezetvédelmi szabályokat. 3.3.3. A vendéglátó gazdálkodási ismeretek témakörben a jelöltnek felkészültnek kell lennie – a vállalkozások működésével, szervezésével, gazdálkodásával kapcsolatos jellemzőivel, – a marketingtevékenység jellemzőivel, – a hitel, a pénzügyi, az adózási és a számviteli, ügyviteli szabályokkal, – az áruk beszerzésétől az értékesítésig terjedő feladatokkal, – a vendégek igényeit meghatározó tényezőkkel. 3.3.4. A szakmai vizsga tételeit az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium adja ki. 4. A szakmai vizsga értékelése 4.1. A vizsgázó a szakmai vizsga minden elemére érdemjegyet kap, és ezek, valamint a gyakorlati szintvizsga átlaga kerül a szakképesítést igazoló bizonyítványba. 4.2. A szóbeli vizsgán a vizsgázó feleletét témakörönként külön-külön érdemjeggyel kell értékelni. Az összesített értékelésnél a kerekítés általános szabályait kell alkalmazni. 4.3. Eredménytelen a szakmai záróvizsga akkor, ha a vizsgázó a szakdolgozatára, a gyakorlati, az írásbeli vagy a szóbeli vizsga egyik témakörére elégtelen osztályzatot kap. Javítania azonban csak az elégtelen minősítésű vizsgatárgyat kell a következő vizsgaidőszakban. V. Egyéb tudnivalók Szakmai alkalmassági követelményeknek kell megfelelni. * * *
Vendéglátó szakmenedzser
felsőfokú szakképzés, FSZ, OKJ, félfőiskolai képzés
Olvasson tovább!
- A jövedéki ügyintéző OKJ képzésekről minden, ami fontos
- A termékdíj ügyintéző OKJ képzésekről minden, ami fontos
- A gépíró, szövegszerkesztő OKJ képzésekről minden, ami fontos
- Az általános ápolási és egészségügyi asszisztens OKJ képzésekről minden, ami fontos
- A webprogramozó OKJ képzésekről minden, ami fontos

Edző szeretnél lenni? Jelentkezz országosan elérhető sportos képzéseinkre. Nincs rejtett költség, és kamatmentes részletekben is fizethetsz!
Gipszkartonszerelő szeretnél lenni? EZT IMÁDNI FOGOD! ▶▶ Néhány hónap alatt elvégezhető ▶▶ Munka és család mellett is könnyen végezhető. Segítőkész ügyfélszolgálat. Tanulj nálunk korszerű termeinkben.
Gondozó szeretnél lenni? EZT IMÁDNI FOGOD! ❤️ Segédgondozó tanfolyam 6 hónap alatt ▶ Munka és család mellett is könnyen elvégezhető. ▶ Segítőkész ügyfélszolgálat. ❤ Érdeklődj most!
Fakitermelő tanfolyam 3-4 hónap alatt ▶ Munka és család mellett is könnyen elvégezhető. ▶ Segítőkész ügyfélszolgálat. ▶ Érdeklődj most! ▶ Tanulj nálunk korszerű termeinkben profi oktatóinktól.