Vegyipari technikus - OKJ leírás

OKJ, szakmakereső, OKJ tanfolyam

OKJ-szám: 54 524 02Betölthető foglalkozás: Vegyésztechnikus FEOR 3115Képzési idő: 2 év (felnőttképzésben legfeljebb 2000 óra)Tanulható iskolarendszerben és felnőttképzésben isSzükséges iskolai végzettség: érettségi Egyéb feltétel: egészségügyi alkalmasságRáépülések*** Biotechnológus technikus (emelt szintű, érettségivel)* Drog- és toxikológiai technikus (emelt szintű, érettségivel)* Papíripari technikus (emelt szintű, érettségivel)* Vegyipari minőségbiztosítási technikus (emelt szintű, érettségivel)Rész-szakképesítések- Gyógyszer-készítménygyártó (középszintű, 10. évfolyam után)- Vegyianyaggyártó (középszintű, 10. évfolyam után)Önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz a kőolaj- és benzinszármazékok, gyógyszerek, szintetikus anyagok, növényvédő szerek és műanyagok gyártásában, nagyüzemi vegyi folyamatok kidolgozásában, termékek minőségének és vegyi összetételének ellenőrzésében.Feladatai:* az alapanyagok beszállításának és feldolgozásának ellenőrzése, irányítása és a gyártás során felmerülő javítási, karbantartási munkák elvégzése * a rendelkezésre álló berendezések elhelyezésének és rendszerbe illesztésének irányítása, az ellenőrzési pontok kialakítása és a mérőműszerek, valamint a beavatkozásra lehetőséget adó berendezések elhelyezése * az új berendezések üzembe helyezése és a gépek termék- vagy műszakváltást megelőző beállítása * az ellenőrzési pontokon a gyártási paraméterek figyelemmel kísérése és a szükséges technológiai beavatkozások elvégzése * az üzemzavarok, minőségi problémák kivizsgálása és elhárítása * a zavartalan alapanyag-ellátás biztosítása és a gyártási feltételek folyamatos fenntartása * a felügyelete alá tartozó munkások tevékenységének irányítása * a vegyi üzemek létesítésére és működtetésére vonatkozó tervek kidolgozásában részfeladatok ellátása, átadás előtt a létesítményre vonatkozó biztonsági előírások betartásának ellenőrzése Jellemző munkakörök:* Bőrvegyipari és szőrmeipari technikus * Festőanyag-technikus * Gázgyártó és gázelosztási technikus * Gumiipari technikus * Gyógyszeripari technikus * Kőolaj-finomító technikus * Kőolajipari technikus * Műanyagipari technikus * Pirotechnikus * Szilikátipari technikus * Tüzelőanyag-technikus * Vegyipari szaktechnikus Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:2115 Vegyészmérnök2144 Vegyész2145 FarmakológusMinimális képzettségi (képesítési) feltétel:Középfokú oktatás keretében az általános gimnáziumban, szakközépiskolában, technikumban megszerzett képzettség jellemzője, hogy magasabb színvonalú általános ismeretet ad, mint a II. képzettségi szint, azonban több iskolatípusnál szükség van olyan iskolai vagy iskolán kívüli képzésre, amely megfelelő szakismerettel látja el az e képzettségi szintbe tartozókat. Ráépülések**Amikor az itt bemutatott szakmai végzettséget megszerezted, magasabb szinten ezeket a szakmákat tanulhatod. Ez azt is jelenti, hogy csak akkor iratkozhatsz be a ráépüléseknél felsorolt szakmai képzések valamelyikére, ha előbb elvégezted a most bemutatott képzést.