VEGYIPARI MINŐSÉGBIZTOSITÁSI TECHNIKUS I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatai 1. A szakképesítés azonosító száma: 52 5499 10 2. Szakképesités megnevezése: Vegyipari minőségbiztositási technikus II. A szakképesítés munkaterülete 1. A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör, foglalkozás ----------------------- A munkakör, foglalkozás FEOR száma megnevezése ----------------------- 3129 Egyéb technikusok 2. A szakképesítéssel rokon munkakörök, foglalkozások ----------------------- A munkakörök, foglalkozások FEOR száma megnevezése ----------------------- 7530 Raktárkezelő 3142 Anyagdiszpécser 3133 Adatbázis felelős 3139 Egyéb számitástechnikai foglalkozás (számítógépkezelő stb.) 8133 Általános vegyipari szakmunkás (vegyianyaggyártó) 7542 Vegyész analitikus 1352 Ipari tevékenységet folytató részegység közvetlen termelésirányitója – élelmiszeripar – gyógyszeripar – könnyűipar – szilikátipar 7542 Élelmiszeripar, gyógyszeripar, könnyűipar, szilikátipar területén analitikus, a minőségbiztosítási rendszeren belül 3. A munkaterület rövid, jellemző leírása A vegyipari minőségbiztosító technikusok elhelyezkedhetnek a vegyipar, az élelmiszeripar, gyógyszeripar, kohászat, könnyűipar, szilikátipar területén, kimondottan a szűkebb értelemben vett termelési folyamatban, vagy a gyártás-előkészítésben, a gyártás-, a fejlesztés-, a kutatás- és a tervezés területét átfogó minőségbiztosítási rendszerekben. A fent felsorolt területeken elhelyezkedhetnek szaktechnikus, csoport- és művezetői beosztásban. A közvetlen munkavégzés, alsó és középszintű irányítás lehet a munkaterülete. A vegyipari minőségbiztosító technikus végzettséggel betölthető munkaköröket a vonatkozó rendeletekben meghatározott elvek alapján a vállalati, intézményi képesítési követelményrendszerek tartalmazzák. A végezhető konkrét munkatevékenységek – A vegyipar és rokon iparágak területén alkalmazott alapanyagok, intermedierek, végtermékek vizsgálata, minősítése és az észlelt paraméterek regisztrálása bizonylatokban, önállóan vagy csoportmunkában, önálló részfeladat felelőseként a magasabb képzettségű üzemmérnök (mérnök) irányításával, vagy az általuk megadott utasítások és munkafeladatok alapján, illetve műszaki leírás, egyéb dokumentumok alapján. – A gyártáshoz szükséges előírások nyilvántartása, kezelése, alapanyagok rendelése, berendezések technológiai előkészítése. – Gyártásellenőrzés, a gyártás folyamata közben a termelőberendezések működésének, az eszközök és a felhasználásra kerülő vegyi anyagok tisztaságának, az előírt technológia betartásának ellenőrzése az alkalmazott gyártástechnológia reprodukálhatósága szempontjából. – Gyártásközi, műveletközi ellenőrzés. – Végellenőrzés. – Típusvizsgálat, új bevezetendő termékek vizsgálata, minősítése. – Termékek külalakjának, csomagolásának vizsgálata. – Szakszerű információ szolgáltatása a gyártott termékről, gyártmányismertetők és egyéb kiadványok segítségével. – A minőségbiztosító rendszerekkel kapcsolatos dokumentációk beszerzése, rendszerezése. – Műszaki koordinátorként a különféle gyártási folyamatok komplex előkészítésében vesz részt. III. A szakképesítés szakmai követelményei III/1. A foglalkozás gyakorlása során előforduló legfontosabb feladatcsoportok, feladatok 1. Munkajogi, munkavédelmi, környezetvédelmi, tűzvédelmi, biztonságtechnikai előírások ismerete, betartása, alkalmazása – A munkahelyre vonatkozó sajátos szabályozások (munkaköri leírások, bérezésre, továbbképzésekre, munkarendre, munkaidőre stb. vonatkozó szabályok) ismerete és betartatása. – A munkahelyen működő szakmai képviseletek, szakszervezetek ismerete, közreműködés azok munkájában, illetve segítségük igénybevétele egyéni problémák megoldásában. – A munkahelyre vonatkozó általános előírások betartása. – A munkahely megfelelő kialakitása, helyes anyagtárolás, közlekedési utak biztosítása. – A különböző vegyipari technológiák, munkafolyamatok végzése során a speciális biztonsági előírások alkalmazása (védőfelszerelések használata). – A munkahelyi baleseteknél a sérült számára elsősegélynyújtása, a balesetet kiváltó ok megszüntetése. – A munkahelyi vezető, illetve segélynyújtó szolgálat értesítése, közreműködés a baleset kivizsgálásában (szükséges információk szolgáltatása a jegyzőkönyv készítésénél). – A munkahelyre vonatkozó általános és speciális tűzvédelmi előírások betartása. – A tűzoltó készülékek elhelyezésének ismerete. – A tűzoltó készülékek (por-, hab-, gázoltó készülékek) használatára vonatkozó előírások ismerete, és a készülékek alkalmazása, – A munkahely elhagyására vonatkozó előírások ismerete. – A technológia és analitikai munka során alkalmazott anyagok, vegyszerek tulajdonságainak ismerete. – Az anyagok tárolására, szállítására, felhasználására vonatkozó előírások betartása és megfelelő védőfelszerelések használata. – A tűz- és robbanásveszélyek megelőzésére vonatkozó előírások (nyílt láng használatára, dohányzási tilalomra stb.) betartása. – A munkahelyre vonatkozó általános környezetvédelmi előírások betartása, a veszélyes hulladékok szakszerűen történő tárolására vagy hatástalanítására vonatkozó előírások betartása. – A víz- és levegőszennyezés csökkentése, a technológiai paraméterek pontos betartása révén. 2. A munkafolyamat megtervezése és előkészítése, a munka eredményeinek ellenőrzése és értékelése – Ehhez szükséges az alapinformációk tanulmányozása és az elvégzendő munkafolyamat elemekre, műveletekre bontása, a műveleti sorrend megállapítása. Például a minőség ellenőrzése gyártás közben = a gyártásellenőrzésből és = gyártásközi ellenőrzésből áll. – A gyártásellenőrzés és a gyártásközi ellenőrzés a vállalati minőségbiztosítási rendszer keretében kialakított minőségellenőrzési rendszer része. 2.1. Gyártásellenőrzés A gyártásellenőrzés feladata 2.1.1. A gyártóeszközök és berendezések ellenőrzése – Ellenőrizni kell ezek = megbízható működését, = az előírt paraméterek betartását, = műszakonkénti karbantartását. – Az előírásoktól való eltérés esetén gondoskodni kell a hiba megszüntetéséről. 2.1.2. A vizsgáló és mérőeszközök és berendezések ellenőrzése – Ellenőrizni kell ezek = megbízható működését, = előírt pontosságát, = követelményeknek megfelelő használatát vagy alkalmazását. – Az előírásoktól való eltérés esetén gondoskodni kell a hiba megszüntetéséről. – Gondoskodni kell továbbá a karbantartásra és kalibrálásra, hitelesítésre vonatkozó előírások megtartásáról. 2.1.3. A technológia alkalmasságának és megtartásának ellenőrzése – A technológia alkalmasságáról a rendszeres gyártást megelőzően meg kell győződni. – A technológiai folyamat ellenőrzésének célja, hogy a technológiai előirások a gyártás minden fázisában érvényesüljenek. – Ennek érdekében a gyártási folyamat során szükséges: = az előírások megtartásának ellenőrzése, = az eltérések megállapítása és jelzése, = az ellenőrzési eredmények kiértékelése és információk szolgáltatása = intézkedés vagy annak kezdeményezése az eltérések megszüntetésére – Az ellenőrzésnek általában ki kell terjednie = a gyártásba vett anyagok minőségére, = a gyártási és ellenőrzési műveletek sorrendjére, = az egyes műveletekhez felhasználásra kerülő gyártó- és mérőeszközökre, = a betartandó paraméterekre, egyéb műszaki, minőségi jellemzőkre, = fizikai és vegyi jellemzőkre (pl. hőmérséklet, nyomás, pH-érték, oldatkoncentráció, fordulatszám stb.) mérésére és vizsgálatára, = mindazokra a tényezőkre, amelyek meghatározói a termékminőség alakulásának és amelyekből a termék minőségére egyértelműen lehet következtetni. – A gyártás ellenőrzése során rendszeresen ellenőrizni kell a technológiára előírt értékek megtartását, a gyártási folyamat stabilitását, szabályozottságát = a gyártás megkezdésekor, = a gyártás közben, = a gyártás befejezésekor, valamint = a gyártás körülményeinek változásakor. 2.2. Gyártásközi ellenőrzés – A gyártásközi ellenőrzést a gyártási folyamat kritikus pontjain kell elvégezni úgy, hogy a minőséget jelentősen befolyásoló tényezők, a gazdaságosság figyelembevételével rendszeres ellenőrzés alatt álljanak.
Vegyipari minőségbiztosítási technikus
OKJ, szakmakereső, OKJ tanfolyam
Olvasson tovább!
- Érdekel a színház világa? - jelentkezz önkéntesnek
- A jövedéki ügyintéző OKJ képzésekről minden, ami fontos
- A termékdíj ügyintéző OKJ képzésekről minden, ami fontos
- A gépíró, szövegszerkesztő OKJ képzésekről minden, ami fontos
- Az általános ápolási és egészségügyi asszisztens OKJ képzésekről minden, ami fontos

Edző szeretnél lenni? Jelentkezz országosan elérhető sportos képzéseinkre. Nincs rejtett költség, és kamatmentes részletekben is fizethetsz!
Gipszkartonszerelő szeretnél lenni? EZT IMÁDNI FOGOD! ▶▶ Néhány hónap alatt elvégezhető ▶▶ Munka és család mellett is könnyen végezhető. Segítőkész ügyfélszolgálat. Tanulj nálunk korszerű termeinkben.
Gondozó szeretnél lenni? EZT IMÁDNI FOGOD! ❤️ Segédgondozó tanfolyam 6 hónap alatt ▶ Munka és család mellett is könnyen elvégezhető. ▶ Segítőkész ügyfélszolgálat. ❤ Érdeklődj most!
Fakitermelő tanfolyam 3-4 hónap alatt ▶ Munka és család mellett is könnyen elvégezhető. ▶ Segítőkész ügyfélszolgálat. ▶ Érdeklődj most! ▶ Tanulj nálunk korszerű termeinkben profi oktatóinktól.