A VÁGÓÁLLAT-MINŐSÍTŐ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI I. A szakképzés adatai 1. A szakképesítés azonosító száma: 51 5212 01 2. A szakképesítés megnevezése: Vágóállat-minősítő 3. A szakképesítés megszerzésének előfeltételei: a) középfokú iskolai végzettség (érettségi), b) előírt egészségügyi alkalmasság. II. A szakképesítés munkaterülete 1. A szakképesítéssel ellátható tevékenységek: ---------------- A tevékenység (munkakör, foglalkozás, vállalkozás) FEOR száma megnevezése ---------------- 7211 Húsfeldolgozó (Vágóállat-minősítő) 2. A szakképesítéssel ellátható további tevékenységek ---------------- A tevékenység (munkakör, foglalkozás, vállalkozás) FEOR száma megnevezése ---------------- – – 3. A képesítés célja Az elméletileg és szakmailag megfelelően felkészített szakember alkalmas legyen a húsipari vágóüzemekben a szarvasmarha, sertés és juh (a továbbiakban együtt: vágóállat) vágott testének, mint főterméknek, vágás utáni minősítésére, kereskedelmi osztálybasorolására és az ezzel kapcsolatos tevékenységek ellátására (jelölés, címkézés, adminisztráció). 4. A munkaterület jellemzése A vágóüzem, ahol a minősítést végzik, általában nedves, zajos és balesetveszélyes munkaterület. A biztonságos munkavégzéshez szükséges az elsődleges feldolgozói tevékenység (vágás, bontás, darabolás, hűtés) ismerete, az egészségügyi, higiéniai, munka- és környezetvédelmi előírások betartása. III. Szakmai követelmények 1. A foglalkozás gyakorlása során előforduló legfontosabb feladatcsoportok: a) a minősítőhely előírásszerű követelményeinek ellenőrzése (méretek, megvilágítás), b) a minősítő tevékenység ellátásához szükséges eszközök hitelességének ellenőrzése, c) a vágóállat minősítése (hasítva, amennyiben a hasítás kötelező), d) a minősítéssel kapcsolatos információs feladatok ellátása, e) a vágóállatok, illetve a hasított testek azonosítását szolgáló jelölések meglétének ellenőrzése, f) az érvényes minősítési előírásokban rögzített, a minősítés szempontjából alapvető technológiai előírásoknak való megfelelés ellenőrzése (a szúrás és a minősítés között előírt 45 perc megléte és a melegsúly meghatározása), g) a tevékenységgel összefüggő környezetvédelmi és higiéniai előírások betartása. 2. Elméleti követelmények Szakmai elmélet A) Törzsanyag Az ismeret szintjén tudja: a) a vágóállat anatómiai felépítését, b) a különféle tenyésztési- és tartástechnológiai módszerek alapfogalmait, c) az érvényes munka- és környezetvédelmi, valamint higiéniai előírásokat, az alapvető állategészségügyi fogalmakat, d) a minőségügyi rendszerek alapjait, e) a környezet- és állatvédelmi előírásokat, f) a mérlegek, minősítő műszerek és adatrögzítő berendezések működési elvét, g) az állatok jelölésének (a marhahús címkézésének) jelentőségét, a hazai és az európai közösségi jogszabályokat, h) a vágóállatok jelölésének és a minősítésnek összefüggéseit. A megértés szintjén tudja: a) a vágóállatok termelésminőségére ható tényezőket, b) a vágóállatfajokat és -fajtákat felismerni és azok külső és belső tulajdonságait megítélni, c) az elsődleges feldolgozás technológiai műveleteinek sorrendiségét és összefüggéseit, d) a termékpályákra vonatkozó agrárpiaci szabályozás jelentőségét, alapelveit, hazai és nemzetközi gyakorlatát, a vonatkozó jogszabályokat (támogatások, minősítés, árjelentés). Az alkalmazás szintjén tudja: a) a vágóállatok vágás utáni minősítésére és a féltestek kereskedelmi osztálybasorolására alkalmazott módszereket és eljárásokat, b) a minősítő szakember fontosabb feladatait, c) a mérő-, minősítő- és számítástechnikai eszközök, műszerek használatát, kezelését, d) a minősítés adatainak dokumentálását, a jelentéskészítést, a szoftver-felhasználói ismereteket, e) a minősítésre vonatkozó jogszabályokat, f) az egyedazonosítási, állatnyilvántartási módszereket. B) Speciális szakmai anyag Sertésminősítő Az alkalmazás szintjén tudja: a) a vágósertés (S)EUROP minősítő rendszerét, b) az engedélyezett minősítési módszereket és az osztálybasorolást [FOM, UNIFOM, ZP–PQM (hárommérleges eljárás)], c) a hasított féltesteken a minősítés után jelölés elvégzését, d) a dokumentációs és információs rendszer működtetését. Szarvasmarhaminősítő Az alkalmazás szintjén tudja: a) a szarvasmarha (S)EUROP minősítését, – az osztálybasorolást, húsosság alapján, – a zsírossági fok megállapítását, – az életkor és ivar meghatározását, b) a jelölés (a hasított féltesteken, minősítés után) elvégzését, c) a dokumentációs és információs rendszer müködését, d) a jogszabályi előírások betartását. Juhminősítő Az alkalmazás szintjén tudja: a) a juh (S)EUROP minősítési rendszerét, – a carcas osztálybasorolást izmoltság alapján, – az osztálybasorolást faggyúborítottság alapján, – a carcas kategorizálást tömeg (súly) szerint, – az osztálybasorolást hússzín alapján, b) a jelölés elvégzését (minősítés után, a testen), c) a dokumentációs és információs rendszer működését, d) a jogszabályi előírások betartását. 3. Gyakorlati követelmények A munkatevékenység ismerete szintjén tudja: a vágóállatok átvételének és vágásra való előkészítésének műveleteit. A jártasság szintjén tudja: a) a vágóállatok jelölésének és azonosításának módszereit, b) az elsődleges feldolgozás előkészítő és feldolgozó műveleteit, a vonatkozó higiéniai és munkavédelmi gyakorlatot, c) a minősítő munkahely megfelelő kialakításának és megvilágításának ellenőrzését. A készség szintjén tudja: a) a vágóállatfajok vágás utáni minősítésének és kereskedelmi osztálybasorolásának módszereit, b) a minősítésnél alkalmazott mérőeszközök és műszerek hitelességének és működőképességének ellenőrzését, szakszerű kezelését, kalibrálását, c) a minősítői munka végzéséhez szükséges higiéniai és munkavédelmi előírásokat, d) a vágóállatok jelölését és azonosítását, e) a vágóállatok átvételét, kategorizálását, f) az adatok számítógépes feldolgozását és a dokumentálását. 4. Személyi követelmények A képzésben részt vevő rendelkezzen megfelelő fizikai állóképességgel, monotóniatűréssel, higiéniai szemlélettel, szakszerű és pontos munkavégzés igényével, önálló munkavégzési képességgel, a változó helyzethez való alkalmazkodó és döntési készséggel, valamint a jogkövető magatartás adottságával és kellő felelősségtudattal. IV. A szakképesítés vizsgakövetelményei 1. A szakmai vizsga részei: a) írásbeli vizsga, b) szóbeli vizsga, c) gyakorlati vizsga. 1.1. Az írásbeli vizsga magában foglalja: a) a vágóállat-minősítés jogi alapjait és az agrárpiaci szabályozást, b) a vágóállat-minősítés és a kereskedelmi osztálybasorolás módszereit, valamint az eljáráshoz szükséges eszközök, műszerek, berendezések ismeretét, c) a minősítéssel kapcsolatos jelölési, azonosítási, technológiai, higiéniai és munkavédelmi vonatkozásokat. Az írásbeli vizsga a szakképesítés egészét átfogó feladat megoldása (különböző gyakorlati helyzetek megoldásának megtervezése). Az írásbeli vizsgán a tantárgyak megoszlása: – jogi és piacszabályozási ismeretek 15% – minősítés, osztálybasorolás 60% – munkavédelem, higiénia 10% – állategészségügy, állatvédelem 5% – eszközismeret 10%. 1.2. A szóbeli vizsga magában foglalja: a) a minősítés általános összefüggéseit, a termékpálya-szabályozás jelentőségét és a vágóállatok minőségének javítását, b) a minősítési rendszer főbb részeit, c) a minősítési eredmények dokumentálását, feldolgozását, az információadási kötelezettségeket, d) a sertés, szarvasmarha, juh minősítésének és osztálybasorolásának módszereit, e) a vágóállatok anatómiai felépítését, f) a minősítéshez kapcsolódó elsődleges feldolgozás műveleteit, az előírt technológiai paramétereket. A szóbeli vizsgán a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által kiadott tételeket kell alkalmazni. 1.3. Gyakorlati vizsga A gyakorlati vizsga konkrét minősítési és kereskedelmi osztálybasorolási feladat manuális elvégzéséből, az adatok dokumentálásából, a jelentéskészítésből, valamint az eszközök szakszerű használatából és karbantartásából áll. A gyakorlati vizsga csak olyan felszereltségű húsipari üzemben folytatható le, ahol az (S)EUROP minősítéshez szükséges feltételek adottak, továbbá biztosítottak a vizsgafeladat elvégzéséhez szükséges technikai, higiéniai és munkavédelmi követelmények. A vizsgán a sertés, a marha és a juh minősítésére a jogszabályban meghatározott kereskedelmi osztálybasorolási eljárással, vizsgázónként 30-30 db állati testet kell minősíteni és osztályba sorolni. Nem felel meg a vizsgán az a jelölt, aki az elvégzett minősítésekből 20%-nál többet hibásan végzett. 2. A vizsgára bocsátás szakmai feltételei a) iskolarendszerű oktatás keretében a képző iskola nyilatkozata, b) tanfolyamrendszerű oktatás esetén a tanfolyam szervezőjének és a gyakorlati oktatást végző szervezet nyilatkozata. A vizsgázónak tanfolyami képzés esetén szakirányú szakmai képzettséggel kell rendelkeznie, a felkészítő szervezetnél eltöltött gyakorlati időt kell igazolnia (sertés: 190, marha: 210, juh: 210 óra). A vizsga alól felmentés nem adható.
Vágóállat minősítő (az állatfaj megjelölésével)
OKJ, szakmakereső, OKJ tanfolyam
Olvasson tovább!
- Érdekel a színház világa? - jelentkezz önkéntesnek
- A jövedéki ügyintéző OKJ képzésekről minden, ami fontos
- A termékdíj ügyintéző OKJ képzésekről minden, ami fontos
- A gépíró, szövegszerkesztő OKJ képzésekről minden, ami fontos
- Az általános ápolási és egészségügyi asszisztens OKJ képzésekről minden, ami fontos

Edző szeretnél lenni? Jelentkezz országosan elérhető sportos képzéseinkre. Nincs rejtett költség, és kamatmentes részletekben is fizethetsz!
Gipszkartonszerelő szeretnél lenni? EZT IMÁDNI FOGOD! ▶▶ Néhány hónap alatt elvégezhető ▶▶ Munka és család mellett is könnyen végezhető. Segítőkész ügyfélszolgálat. Tanulj nálunk korszerű termeinkben.
Gondozó szeretnél lenni? EZT IMÁDNI FOGOD! ❤️ Segédgondozó tanfolyam 6 hónap alatt ▶ Munka és család mellett is könnyen elvégezhető. ▶ Segítőkész ügyfélszolgálat. ❤ Érdeklődj most!
Fakitermelő tanfolyam 3-4 hónap alatt ▶ Munka és család mellett is könnyen elvégezhető. ▶ Segítőkész ügyfélszolgálat. ▶ Érdeklődj most! ▶ Tanulj nálunk korszerű termeinkben profi oktatóinktól.