Tejtermékgyártó - OKJ leírás

OKJ, szakmakereső, OKJ tanfolyam

OKJ-szám: 33 541 06Betölthető foglalkozás: Tejfeldolgozó FEOR 7214Képzési idő: 2 év (felnőttképzésben legfeljebb 2000 óra)Tanulható iskolarendszerben és felnőttképzésben isSzükséges iskolai végzettség: 10. évfolyam elvégzése Egyéb feltétel: szakmai alkalmasság és egészségügyi alkalmasságRész-szakképesítések- Elsődleges tejkezelő (iskolai végzettség nincs előírva)- Friss és tartós tejtermékek gyártója (középszintű, 8. évfolyam után)- Sajtkészítő (középszintű, 8. évfolyam után)A beérkezett alapanyagokat a tejfeldolgozó üzemekben pasztőrözött tejjé és tejtermékekké (savanyított tejtermékek, ízesített tejitalok, lágy, félkemény, kemény sajtok, különböző minőségű vajak) dolgozza fel.Feladatai:* az üzembe érkező alapanyagok átvétele, megmérése, minőségének ellenőrzése és előtárolása * a tej pasztőrözése, zsírtartalmának beállítása és homogénezése * tejszínből vajféleségek készítése, a tejszín hőkezelése, lehűtése, érlelése és kiköpülése * savanyított tejtermékek (tejföl, kefir, joghurt stb.) gyártása, a pasztőrözött tej beoltása, alvasztása és poharazása * hőkezelt tejből ízesítőanyagok hozzáadásával tejitalok előállítása (kakaó, csokoládés tej, kávés tej stb.), felmelegítés után a tej ízesítése (kakaó, cukor, aroma stb.) és 10 C alá hűtése * tejalvadékból sajtféleségek előállítása: a tejalvadék melegítése, a savó eltávolítása és a sajt érlelése * a pasztőrözött tej és a tejtermékek adagolása, csomagolása (zacskó, doboz, műanyag pohár, alumíniumfólia stb.) és tárolása * a szigorú higiéniai és technológiai előírások betartása, a tisztítási és fertőtlenítési munkák elvégzése * a termékek minőségének érzékszervi vagy laboratóriumi ellenőrzése * a tej, a gőz és a meleg víz helyes áramlásának biztosítása, egyszerűbb karbantartási munkák ellátása Jellemző munkakörök:* Fehérsajtkészítő * Gomolyaalapanyag-készítő * Homogenizáló * Kazeinkészítő * Kazeinörlő * Kefir-, joghurtkészítő * Keménysajt-készítő * Lágysajt-kezelő * Ömlesztettsajt-főző * Tej-, tejszínpasztőröző és -sterilező * Tejfejtő * Tejföl- és túrókészítő * Tejleszívató, -felöntő * Tejporkészítő * Üzemi tejátvevő * Vajkészítő Kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:8111 Élelmiszergyártó gépkezelőMinimális képzettségi (képesítési) feltétel:Középfokú oktatás keretében szakmunkásképzés, szakiskolai képzés által megszerzett képzettség. (Ez a szint főleg az általános ismeret megszerzése szempontjából tér el a III. képzettségi szintbe tartozóktól.) Szakközépiskolák, szakiskolák képzései: