OKJ-szám: 33 541 06Betölthető foglalkozás: Tejfeldolgozó FEOR 7214Képzési idő: 2 év (felnőttképzésben legfeljebb 2000 óra)Tanulható iskolarendszerben és felnőttképzésben isSzükséges iskolai végzettség: 10. évfolyam elvégzése Egyéb feltétel: szakmai alkalmasság és egészségügyi alkalmasságRész-szakképesítések- Elsődleges tejkezelő (iskolai végzettség nincs előírva)- Friss és tartós tejtermékek gyártója (középszintű, 8. évfolyam után)- Sajtkészítő (középszintű, 8. évfolyam után)A beérkezett alapanyagokat a tejfeldolgozó üzemekben pasztőrözött tejjé és tejtermékekké (savanyított tejtermékek, ízesített tejitalok, lágy, félkemény, kemény sajtok, különböző minőségű vajak) dolgozza fel.Feladatai:* az üzembe érkező alapanyagok átvétele, megmérése, minőségének ellenőrzése és előtárolása * a tej pasztőrözése, zsírtartalmának beállítása és homogénezése * tejszínből vajféleségek készítése, a tejszín hőkezelése, lehűtése, érlelése és kiköpülése * savanyított tejtermékek (tejföl, kefir, joghurt stb.) gyártása, a pasztőrözött tej beoltása, alvasztása és poharazása * hőkezelt tejből ízesítőanyagok hozzáadásával tejitalok előállítása (kakaó, csokoládés tej, kávés tej stb.), felmelegítés után a tej ízesítése (kakaó, cukor, aroma stb.) és 10 C alá hűtése * tejalvadékból sajtféleségek előállítása: a tejalvadék melegítése, a savó eltávolítása és a sajt érlelése * a pasztőrözött tej és a tejtermékek adagolása, csomagolása (zacskó, doboz, műanyag pohár, alumíniumfólia stb.) és tárolása * a szigorú higiéniai és technológiai előírások betartása, a tisztítási és fertőtlenítési munkák elvégzése * a termékek minőségének érzékszervi vagy laboratóriumi ellenőrzése * a tej, a gőz és a meleg víz helyes áramlásának biztosítása, egyszerűbb karbantartási munkák ellátása Jellemző munkakörök:* Fehérsajtkészítő * Gomolyaalapanyag-készítő * Homogenizáló * Kazeinkészítő * Kazeinörlő * Kefir-, joghurtkészítő * Keménysajt-készítő * Lágysajt-kezelő * Ömlesztettsajt-főző * Tej-, tejszínpasztőröző és -sterilező * Tejfejtő * Tejföl- és túrókészítő * Tejleszívató, -felöntő * Tejporkészítő * Üzemi tejátvevő * Vajkészítő Kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:8111 Élelmiszergyártó gépkezelőMinimális képzettségi (képesítési) feltétel:Középfokú oktatás keretében szakmunkásképzés, szakiskolai képzés által megszerzett képzettség. (Ez a szint főleg az általános ismeret megszerzése szempontjából tér el a III. képzettségi szintbe tartozóktól.) Szakközépiskolák, szakiskolák képzései:
Tejtermékgyártó - OKJ leírás
OKJ, szakmakereső, OKJ tanfolyam
Olvasson tovább!
- Érdekel a színház világa? - jelentkezz önkéntesnek
- A jövedéki ügyintéző OKJ képzésekről minden, ami fontos
- A termékdíj ügyintéző OKJ képzésekről minden, ami fontos
- A gépíró, szövegszerkesztő OKJ képzésekről minden, ami fontos
- Az általános ápolási és egészségügyi asszisztens OKJ képzésekről minden, ami fontos

Edző szeretnél lenni? Jelentkezz országosan elérhető sportos képzéseinkre. Nincs rejtett költség, és kamatmentes részletekben is fizethetsz!
Gipszkartonszerelő szeretnél lenni? EZT IMÁDNI FOGOD! ▶▶ Néhány hónap alatt elvégezhető ▶▶ Munka és család mellett is könnyen végezhető. Segítőkész ügyfélszolgálat. Tanulj nálunk korszerű termeinkben.
Gondozó szeretnél lenni? EZT IMÁDNI FOGOD! ❤️ Segédgondozó tanfolyam 6 hónap alatt ▶ Munka és család mellett is könnyen elvégezhető. ▶ Segítőkész ügyfélszolgálat. ❤ Érdeklődj most!
Fakitermelő tanfolyam 3-4 hónap alatt ▶ Munka és család mellett is könnyen elvégezhető. ▶ Segítőkész ügyfélszolgálat. ▶ Érdeklődj most! ▶ Tanulj nálunk korszerű termeinkben profi oktatóinktól.