Tartósítóipari termékgyártó - OKJ leírás

OKJ, szakmakereső, OKJ tanfolyam

OKJ-szám: 33 541 05Betölthető foglalkozás: Tartósítóipari munkás, gyümölcs-, zöldségfeldolgozó FEOR 7212Képzési idő: 2 év (felnőttképzésben legfeljebb 2000 óra)Tanulható iskolarendszerben és felnőttképzésben isSzükséges iskolai végzettség: 10. évfolyam elvégzése Egyéb feltétel: szakmai alkalmasság és egészségügyi alkalmasságRész-szakképesítések- Gyümölcsfeldolgozó (iskolai végzettség nincs előírva)- Hűtőipari munkás (iskolai végzettség nincs előírva)- Konzervgyártó (középszintű, 8. évfolyam után)- Növényolajgyártó (középszintű, 8. évfolyam után)- Olajütő (iskolai végzettség nincs előírva)- Savanyító (iskolai végzettség nincs előírva)- Zöldségfeldolgozó (iskolai végzettség nincs előírva)A konzerv- és hűtőiparban konzerválja vagy gyorsfagyasztja a gyümölcsöket és a zöldségféléket.Feladatai:* a növényi eredetű nyersanyagok átvétele és minőség szerinti osztályozása * a szennyeződések eltávolítása, a feldolgozás előkészítése, a gyümölcs vagy zöldség aprítása, szeletelése, zúzása vagy préselése * a készülő élelmiszer jellegétől függő előkezelés (gőzölés, sütés, főzés stb.) elvégzése, az előkezelt anyagok feldolgozása (szűrés, derítés, szárítás, savanyítás stb.) * a konzerválással készülő termékek csírátlanítása vagy tartósítása konzerválószerek hozzáadásával * a gyorsfagyasztott termékek hirtelen 30, 35 C fokra hűtése * az elkészült élelmiszerek fémdobozokba, üvegekbe, illetve alumínium- vagy műanyag fóliába csomagolása * a gyártás különböző szakaszaiban a minőség biztosítása érdekében minta vétele * a felügyelete alá tartozó gépkezelők tevékenységének irányítása Jellemző munkakörök:* Aszaló * Baromfikonzerv-zsíradagoló, -mérő * Blanchírozó * Darált- és daraboshúskonzerv-készítő * Dobozossonka-töltő * Erőleves-sűrítő * Felöntőlé-készítő * Gyorsfagyasztottáru-válogató * Gyorsfagyasztott tésztát gyártó * Gyümölcsléfejtő * Hűtőipari munkás * Káposztasavanyító * Konzervfőző * Konzervipari lúgozó * Konzervpasztörizáló * Konzervsterilizáló * Leveskocka-készítő * Paprikamolnár * Vákuumfőző (végbesűrítő) * Zöldségtartósító * Zöldségválogató, -osztályozó (tartósítóipari) Kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:8111 Élelmiszergyártó gépkezelőMinimális képzettségi (képesítési) feltétel:Középfokú oktatás keretében szakmunkásképzés, szakiskolai képzés által megszerzett képzettség. (Ez a szint főleg az általános ismeret megszerzése szempontjából tér el a III. képzettségi szintbe tartozóktól.) Szakközépiskolák, szakiskolák képzései: