Szakács - OKJ leírás

felnőttképzés, OKJ, szakmakereső, felnőttoktatás, OKJ tanfolyam

OKJ-szám: 33 811 03Betölthető foglalkozás: Szakács FEOR 5124Képzési idő: 3 év (felnőttképzésben legfeljebb 3000 óra)Tanulható iskolarendszerben és felnőttképzésben isSzükséges iskolai végzettség: 10. évfolyam elvégzése Egyéb feltétel: szakmai alkalmasság és egészségügyi alkalmasság Ráépülések*** Diétás szakács (középszintű, 10. évfolyam után)Rész-szakképesítések- Gyorséttermi- és ételeladó (középszintű, 8. évfolyam után)- Konyhai kisegítő (iskolai végzettség nincs előírva)Éttermekben, vendéglőkben, üzemi és egyéb típusú konyhákon különböző ételeket, pl. előételt, levest, húsételt, tésztafélét, főzeléket, hidegtálat, salátát készít és tálal.Feladatai:* étlap, menü, napi ajánlat összeállítása * meglévő készletek, készételek felmérése, nyersanyagok megrendelése * a nyersanyagok előkészítése, feldolgozása (párolása, főzése, sütése) * ételek ízesítése, tárolása, adagolása, tálalása * segédszemélyzet munkájának irányítása, összehangolása Jellemző munkakörök:* Diétás szakács * Étkezdei szakács * Éttermi konyhafőnök (séf) * Hajószakács * Hidegkonyhai szakács * Közétkeztetési szakács * Kukta Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:5122 Cukrász9114 Konyhai kisegítőMinimális képzettségi (képesítési) feltétel:Középfokú oktatás keretében szakmunkásképzés, szakiskolai képzés által megszerzett képzettség. (Ez a szint főleg az általános ismeret megszerzése szempontjából tér el a III. képzettségi szintbe tartozóktól.) Ráépülések**Amikor az itt bemutatott szakmai végzettséget megszerezted, magasabb szinten ezeket a szakmákat tanulhatod. Ez azt is jelenti, hogy csak akkor iratkozhatsz be a ráépüléseknél felsorolt szakmai képzések valamelyikére, ha előbb elvégezted a most bemutatott képzést. Szakközépiskolák, szakiskolák képzései: