Pékség és cukrászat három generáció óta New York-ból

felnőttképzés, OKJ, szakmakereső, felnőttoktatás, OKJ tanfolyam

Üzletük városszerte ismert és népszerű. Mi a titkuk? – kérdezem Rita Dutra üzletvezetőt. - Kiváló minőségű alapanyagokból dolgozunk, összeszokott, lelkiismeretes csapattal. Így vendégeink nemcsak a finom pékáruk és sütemények, de a családias légkör és vendégszeretetünk miatt is visszajárnak. A pékség főszakácsa Gerardo Cervante, aki a saját lelkesedésének és kitartásának köszönheti előre jutását. - Milyen végzettségel érkezett a pékségbe? - Tizenöt évvel ezelőtt érkeztem Mexikóból, és takarítóként helyezkedtem el az üzletben. Nagyon érdekelt azonban a pékség és a cukrászat is, így már az elején figyelemmel követtem, hogyan készülnek a finomságok. A munka mellett pedig elmentem egy néhány hónapos kulináris tanfolyamra, ahol megtanultam az alapokat, a szakma fortélyait pedig itt a pékségben sajátítottam el, hosszas gyakorlat során.  Kezdetben természetesen mint segéd, majd az évek során - immáron tíz éve - a konyha séfjévé léptem elő.   $kep2$   - Milyen munkabeosztásban dolgoznak a pékek és segédeik? - Tulajdonképpen napi 24 órában működik a pékség, hiszen saját üzleteinken kívül más boltoknak is szállítunk. Heti öt napon dolgozom nappali műszakban kora reggeltől kora estig, egy napot éjszakai műszakban, és egy szabadnapom van. Még karácsonykor sem mehetek pihenni, hiszen éppen ünnepnapokon a legnagyobb a forgalom, a legtöbb a munka. De szeretek itt lenni, mindig újabb költeményeken kísérletezek, az üzlet állandóan helyszűkében van, hiszen a kínálatunk folyamatosan bővül.                                                                                    Fülöp Ildikó  New York www.mot.hu     $kep3$                                                  $kep4$