Pék-cukrász - OKJ leírás

felnőttképzés, OKJ, szakmakereső, felnőttoktatás, OKJ tanfolyam

OKJ-szám: 33 541 04Betölthető foglalkozás: Sütő-, tésztaipari munkás, pék FEOR 7216 Képzési idő: 3 év (felnőttképzésben legfeljebb 3000 óra) Tanulható iskolarendszerben és felnőttképzésben isSzükséges iskolai végzettség: 10. évfolyam elvégzéseEgyéb feltétel: szakmai alkalmasság és egészségügyi alkalmasságRész-szakképesítések- Gyorspékségi sütő és eladó (iskolai végzettség nincs előírva)- Mézeskalács-készítő (iskolai végzettség nincs előírva)- Pék (középszintű, 8. évfolyam után)- Sütőipari munkás (iskolai végzettség nincs előírva)- Száraztésztagyártó (iskolai végzettség nincs előírva)Kis-, közép- és nagyüzemekben kenyérféleségeket, péksüteményeket és egyéb (tojással, margarinnal dúsított) termékeket állít elő.Feladatai:* az alapanyagok előkészítése (liszt kézzel vagy géppel végzett szitálása, alapanyagok feloldása, hőmérséklet beállítása stb.) és kimérése * az előkészített nyersanyagok összekeverése és tésztává gyúrása (kézi vagy gépi dagasztás), az így keletkező egynemű massza pihentetése * az érett, egy tömegben lévő tészta (kézzel, kézi működtetésű gépekkel, folyamatos működésű berendezésekkel) megfelelő nagyságú darabokra osztása és a termék formájának megfelelő alakítása (gömbölyítés, hosszformázás, sodrás, fonás stb.) * az alakítás során összetömörödött tésztadarabok kirakása megfelelő eszközökbe (szakajtók, kelesztőládák, sütőlemezek, sütőformák, kelesztőkamrák) és meghatározott ideig előírt hőmérsékletű és páratartalmú helyen tartása (kelesztés) * a termék nedvesítése (víz vagy tojáslé), mákozása (vagy magvakkal való megszórása) és a felület megvágása * a nyerstészta megsütése különböző típusú kemencékben (hagyományos magyar kemence, FNK-kemence, alagútkemence stb.) * a kemencéből kikerülő termékek hűtése, csomagolása és előkészítése a tárolásra vagy elszállításra Jellemző munkakörök:* Dagasztó * Kisütő * Kovászoló * Morzsakészítő * Nyerstésztafeladó * Pászkatészta-készítő * Perecfőző * Pereckészítő * Perecsütő * Réteslapkészítő * Sütőiparinyersanyag-előkészítő * Sütőipari táblázó * Sütőipari vető * Száraztészta-készítő * Tésztavágó * Vető Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:7215 Malomipari munkás8111 Élelmiszergyártó gépkezelőMinimális képzettségi (képesítési) feltétel:Középfokú oktatás keretében szakmunkásképzés, szakiskolai képzés által megszerzett képzettség. (Ez a szint főleg az általános ismeret megszerzése szempontjából tér el a III. képzettségi szintbe tartozóktól.) Szakközépiskolák, szakiskolák képzései: