Két legyet egy csapásra – a pék-cukrász

felnőttképzés, OKJ, felnőttoktatás, OKJ tanfolyam, szakmunkásképzés

Sokféle formában tanulhatunk péknek és cukrásznak. A két éves képzésre beiratkozhatunk a tizedik osztály elvégzését követően, de akár az érettségi után is. (Az érettségi utáni képzést sütő és cukrászipari technikusnak hívják.) Tanfolyam keretében is elsajátíthatjuk ezeket a szakmákat, akár külön is. De találhatunk olyan kurzust, ahol mind a két szakmát egyszerre tanítják. - Pék-cukrász képesítéssel mind a két szakmát elsajátítathatod. Ez tulajdonképpen egy szakmának számít, mindkettő területen el lehet helyezkedni ezzel a tudással – tudjuk meg Wolf Tamástól, aki az egyik budapesti élelmiszeripari szakképző iskolában tanítja a leendő pékeket és cukrászokat. Elméletet és gyakorlatot egyaránt tanítanak az iskolákban, egy hét elméleti képzést többnyire ugyanennyi gyakorlati oktatás követ. Fél évet kell külső gyakorlati helyen eltölteni. A tanuló is kereshet magának gyakorlati helyet, de általában az iskola biztosítja azt. Ugyan előnyt jelent, ha valaki élelmiszeripari iskolában végezte a tanulmányait, de előképzettség nem szükséges. Ami a speciális tárgyakat illeti, ezek többségében szakmához közeli tárgyak. Ilyen például a laborgyakorlat, az anyagismeret, a munkavédelem, a sütőipari technológia és cukrász technológia továbbá a sütőipari gépek alapismerete. Ha sütő és cukrászipari technikusként végeztünk, akkor meglehetősen komoly státuszban találjuk magunkat, mivel a magyar törvények kimondják, hogy a sütő-cukrász technológus végzettségűek a szakma mestereinek számítanak. Ez azért roppant előnyös, mert ezek után akár saját boltot is nyithatunk. Mindennapi kenyerünk A pék feladati közé tartozik a kenyerek és a finom pékáruk (kalácsok, briósok stb.) elkészítése. - A pékek általában éjszaka dolgoznak. A feladatok három részre tagolódnak: a dagasztó pék végzi a dagasztást, a táblamunkás szab fazont a pékárunak, a sütő pedig a kemencébe helyezi a kenyeret, illetve kiveti, ha az már megsült. Reggel hatra már illik elkészülni mindennel – mondja Tamás, aki mielőtt felcsapott volna tanárnak, pékként és cukrászként is dolgozott. - Egy jó pék az jó dagasztó, jó táblamunkás és jó sütő is. Abból lesz jó pék, aki úgy ért a szakmához, hogy a kisujjában van minden – folytatja – megfelelő tapasztalattal már elég, ha csak ránéz a lisztre és tudja, mit kell tennie. Előnyt jelent ennél a szakmánál, ha valaki jó fizikummal rendelkezik. Viszont mielőtt bárki a pékmesterségre adná a fejét, nagyon fontos, hogy előtte allergiavizsgáltra menjen. Ugyanis könnyen előfordulhat, hogy allergiásak vagyunk a lisztre. Ilyenkor a kéz kisebesedik és mondani sem kell, hogy így nem lehet senkiből sem pék, sem pedig cukrász, hiszen állandóan liszttel kell dolgozni. Egyébként az iskolákban felhívják erre a figyelmet, egy hónapja van a tanulónak, hogy megszerezze a szükséges orvosi papírokat. A pék szakma szépségét az időről-időre megrendezésre kerülő hazai, illetve világversenyek biztosítják. Ilyenkor semmi sem szab határt a kreativitásnak: egy speciális édes tésztából lehet készíteni különböző díszmunkákat, melyeket szakmai zsűri díjaz. A hétköznapokban általában napi tíz órát kell dolgozni, cserébe két szabadnap jár a héten. Persze vannak húzósabb időszakok: - A karácsony előtti hetek eléggé megterhelőek egy pékségben. Amikor én egy nagy cégnél dolgoztam, volt, hogy 12 ezer bejglit kellett másfél hét alatt elkészíteni – mondja Tamás. Az elhelyezkedési esélyek nem rosszak. Sokan keresnek péket, a kezdő fizetés az nyolcvanezer forint tisztán. Ez idővel 100-110 ezer forintra is nőhet. Viszont ha nem szakmunkásként, hanem technikusként alkalmaznak minket, akkor 140-150 ezer forint körül is lehet a havi keresetünk. Azonban érdemes lehet külföldön is szerencsét próbálni, ugyanis a munkabér háromszor, vagy akár négyszer is magasabb lehet. - A magyar pékeket külföldön nagyon szeretik. Németországban rendszeresen keresnek péket, és mostanában Olaszországban is. De Spanyolországban is egyre több magyar pék dolgozik – mondja Tamás. - Viszont nyelvtudás nélkül nem tanácsos belevágni egy ilyen külföldi kalandba, hiszen a saját és a munkatársaink életét is megnehezíti, ha nem értjük, hogy mit akarnak tőlünk. A jó cukrásznak ügyes a keze Alapvetően kétféle cukrászt különböztetünk meg: a vendéglátóipari és az élelmiszeripari cukrászt. Utóbbi inkább ipari termelést végez, míg a vendéglátóipari cukrász az specifikusabb termékeket készít. - Egy hotel mestercukrásza egy adott delegátusnak készít menüt, és ha mindenki mást kér, akkor személyre szabottan kell megcsinálnia. Ezt elérni hosszú évekbe telik, és nagyon nagy tapasztalatot igényel – avat be minket a szakember. A kreativitást jobban ki lehet élni a cukrászatban, és szinte már művészi szinten lehet alkotni. A lehetőségeknek csak a fantázia szabhat határt és ugyanúgy, mint a pékeknél, itt is lehet különböző versenyekre nevezni. Egy jó cukrász mindenhez ért a fagylaltfőzéstől elkezdve a díszmunkáig. Sokféle terméket lehet elkészíteni, ezért nem annyira monoton ez a munka. Ráadásul gyakran fordul elő, hogy különleges megrendeléseket kell teljesíteni, ez igazi kihívást jelent. És akkor sem lepődhet meg, ha olyan tortát kérnek tőle, ami megszólalásig hasonlít egy szólógitárra... - Ha valaki elhivatottságot érez a szakma iránt, akkor nem árt a vonatkozó szakirodalmat, weblapokat nézegetni. Gyakoroljon otthon, hogy legalább egy piskótát el tudjon készíteni, ne legyen teljesen felkészületlen, amikor beül az iskolapadba – tanácsolja Tamás az ifjú cukrászoknak. Mindemellett nagyon fontos a kézügyesség és a türelem is, mivel gyakran kell pici díszítésekkel foglalkozni. Ugyan kevesebb cukrászt keresnek itthon, mint péket, de az elhelyezkedési esélyek így is jók. A havi kereset 120-150 ezer forint között mozog, de ebben az esetben is igaz, hogy azok kapnak több pénzt, akik technikusi végzettséggel rendelkeznek. T.G.