Élelmiszeripari technikus - OKJ leírás

felnőttképzés, OKJ, felnőttoktatás, OKJ tanfolyam, szakmunkásképzés

OKJ-szám: 54 541 01Betölthető foglalkozás: Élelmiszeripari technikus FEOR 3113 Képzési idő: 2 év (felnőttképzésben legfeljebb 2000 óra)Tanulható iskolarendszerben és felnőttképzésben isSzükséges iskolai végzettség: érettségiEgyéb feltétel: szakmai alkalmasság és egészségügyi alkalmasságElágazások** Bor- és pezsgőgyártó technikus* Cukoripari technikus* Dohányipari technikus* Édesipari technikus* Élelmiszer-higiénikus* Erjedés- és üditőitalipari technikus* Hús- és baromfiipari technikus* Malom- és keveréktakarmány-ipari technikus* Sütő- és cukrászipari technikus* Tartósítóipari technikus* Tejipari technikusÉlelmiszer-ipari üzemekben, laboratóriumokban önállóan vagy mérnöki irányítással az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi vizsgálatában, átvételében, tisztításában, osztályozásában, hűtésében, feldolgozásában, a tárolás és csomagolás munkáiban vesz részt.Feladatai:* az élelmiszerek fizikai sajátosságainak és kémiai összetételének meghatározása * az áruk mennyiségi és minőségi átvételénél a mérőeszközök kezelése * melegítés, hűtés, oldatkészítés, extrahálás, lepárlás, ülepítés, desztillálás, sűrítés, erjesztés, szűrés, főzés, sterilizálás, adagolás, csomagolás és az élelmiszergyártásban előforduló egyéb alapműveletek végzése, irányítása * a napi gépápolási, beállítási, karbantartási, higiéniai, takarítási és egyszerűbb javítási feladatok elvégzésének szervezése és irányítása * az anyagnormák mérésekkel történő pontosítása, az eredményekről grafikonok és diagramok készítése, a tevékenység naplózása * az elkészült élelmiszerek mintavétele és meghatározott szempontok szerinti vizsgálata * a receptek, technológiai utasítások, környezetvédelmi és munkavédelmi előírások betartatása * a gyártmányfejlesztésben kisebb részfeladatok ellátása Jellemző munkakörök:* Bor- és üdítőital-ipari technikus * Borászati technikus * Cukoripari technikus * Dohányipari technikus * Húsipari technikus * Növényolaj-ipari technikus * Sütő- és cukrásztechnikus * Szeszipari technikus * Tartósítóipari technikus * Tejipari technikus Kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:2113 Élelmiszer-ipari mérnökMinimális képzettségi (képesítési) feltétel:Középfokú oktatás keretében az általános gimnáziumban, szakközépiskolában, technikumban megszerzett képzettség jellemzője, hogy magasabb színvonalú általános ismeretet ad, mint a II. képzettségi szint, azonban több iskolatípusnál szükség van olyan iskolai vagy iskolán kívüli képzésre, amely megfelelő szakismerettel látja el az e képzettségi szintbe tartozókat. Elágazások*A 2006-os OKJ rendelet szerint a képzés adott pontján választhatsz, hogy a felsoroltak közül melyik szakirányban szeretnéd folytatni a tanulmányaidat. Eddig a pontig azonos tárgyakat tanulsz, bármelyik szakirányba is szeretnél továbbmenni.Szakközépiskolák, szakiskolák képzései: