Cukrász - OKJ leírás

felnőttképzés, OKJ, felnőttoktatás, OKJ tanfolyam, szakmunkásképzés

OKJ-szám: 33 811 01Betölthető foglalkozás: Cukrász FEOR 5122 Képzési idő: 3 év (felnőttképzésben legfeljebb 3000 óra) Tanulható iskolarendszerben és felnőttképzésben isSzükséges iskolai végzettség: 10. évfolyam elvégzése Egyéb feltétel: pályaalkalmasság, szakmai alkalmasság és egészségügyi alkalmasságKülönböző torták, fagylaltok, krémek, sütemények, cukorkák, zselék és egyéb édességek elkészítésével foglalkozik.Feladatai:* a recept alapján a hozzávalók mennyiségének kiszámítása és az alapanyagok (liszt, cukor, tojás, tej, vaj, sajt, kakaó, fűszerek stb.) előkészítése és kimérése * a felhasználandó anyagok tisztítása, darálása, őrlése, mérése, keverése és ízesítése, a keverés és ízesítés után keletkező massza formálása, sütése, főzése, gőzölése, hűtése és fagyasztása * az egyes süteményféleségek kézzel vagy formázókkal, kiszúrókkal, késekkel és megfelelő alakú sütőedényekkel való formázása * a kész- vagy félkész termékek hűtő- és fagyasztógépekben, illetve hűtőpultokon való tárolása vagy tartósítása * az egészségügyi és higiéniai előírások szigorú betartása, a használt tárgyak és a munkakörnyezet tisztántartása, a kezelésére bízott munkaeszközök (gépek, tűzhelyek, sütők stb.) és fogyóeszközök állapotának megőrzése * a hozzá beosztott segédszemélyzet és a szakmunkástanulók tevékenységének irányítása * a fogyasztók megkárosítására, illetve a pazarló anyagfelhasználásra irányuló visszaélések megakadályozása Jellemző munkakörök:* Fagylaltkészítő * Lágyfagylaltos Kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:5124 SzakácsMinimális képzettségi (képesítési) feltétel:Középfokú oktatás keretében szakmunkásképzés, szakiskolai képzés által megszerzett képzettség. (Ez a szint főleg az általános ismeret megszerzése szempontjából tér el a III. képzettségi szintbe tartozóktól.) Szakközépiskolák, szakiskolák képzései: