Bejgli, ami nem reped szét, mézeskalács, ami puha

A dédi régi füzetéből előkerült békebeli receptek alapján készített sütiknek olyan sikere lesz Karácsony este, amilyen még nem volt!

Háziasszonyok és családanyák a megmondhatói, micsoda öröm látni a család apraját és nagyját, ahogy elégedett arccal majszolja a finom süteményeket a Karácsonyi asztalnál - vagy titokban a kamrába bújva.

Kényes jószágok azonban a bejglik és mézesek, ha megmakacsolják magukat: a gondosan formázott diós és mákos rudak a sütőben egyszer csak felrepednek, és menthetetlenül kiontják a finom tölteléket, egymásba ragadva és szeletelhetetlenné válva, a mézesbe beletörik a vendégek foga, ha épp olyan a recept.

Ezzel az alábbi két recepttel - ami a 91 éves nagymamám régi receptfüzetéből került elő - viszont élmény a sütés, és még nagyobb élmény a tálalás, mert igazi tökéletes alkotások lesznek!

Mézes, ami szeretetcsomag

Én az idén egy nagyobb zenélő dobozba csomagolva ebből a mézesből készült Karácsonyi díszeket küldtem a nagylányomnak, aki sajnos külföldön dolgozik.

Pityeregve hívott fel, de kiderült, hogy semmi baj, csak a mézestől hatódott meg. Eszébe jutott, hogy gyerekkorában együtt díszítgettük a mézeseket, aztán mindenkinek csomagoltunk belőle celofánba: családnak, barátoknak, de még a hentesnek, a virágárusnak és a zöldségesnek is vittünk egyet-egyet, meg odatettük a piac sarkára 24-én este, hogy az ott kucorgó hajléktalanoknak is jusson.

A mézesek szalagra fűzve karácsonyfadíszek is lehetnek

A mézesek szalagra fűzve karácsonyfadíszek is lehetnek

Tipp! Próbálja ki vajjal!

A bejglit és a mézeskalácsot is vajjal készítettem, és sokkal finomabb lett, mint az előző, amely margarinnal készült! A nagymamám takarékosságból készítette margarinnal, de mindössze 30%-kal volt drágább a vaj, mint a margarin lett volna!

A Bejgli, ami nem reped szét, gyönyörűen szeletelhető, és csuda finom!

Arra kell különösen figyelni, hogy melegen nem szabad felvágni, viszont ha kihűlt, azonnal jól el kell dugni, mert nem marad az ünnepi asztalra!

A tésztához:

150 ml tejföl 20 g élesztő 1 tojás 500 g liszt 250 g vaj, vagy Rama 50 g porcukor 1 csipet só 1 tojás a megkenéshez

Mákos töltelékhez:

200 g darált mák 200 g porcukor 1 citrom lereszelt héja és leve 3 cl rum 50 g mazsola, ízlés szerint

Diótöltelékhez:

200 g darált dió 200 g porcukor 50 ml tej 3 cl rum 1/2 vaníliarúd 50 g mazsola (ízlés szerint) 1 ek zsemlemorzsa (szükség esetén) Fiatal kolléganőink kedvéért alább a részletes elkészítési leírás

A tésztát előző este készítjük el. A tejfölt meglangyosítjuk,  és elkeverjük benne az élesztőt és a tojást. Mire a lisztet összemorzsoljuk a vajjal, hozzákeverjük a porcukrot és egy csipet sót, az élesztős tejföl fel is jön! Beleöntjük a lisztes keverékbe és összegyúrjuk.

4 db cipót formálunk belőle (érdemes előtte lemérni és pontosan elnegyedelni), átlátszó fóliába csomagoljuk és másnapig betesszük a hűtőbe. Ha teszünk a töltelékbe mazsolát, akkor azt forró vízben megmossuk, és leöntjük a rummal.

A diótöltelékhez

felvágjuk a vaníliarudat, kikaparjuk a magocskákat, a porcukorral együtt elkeverjük a tejben és azt felforraljuk. Levesszük a tűzről, és elkeverjük benne a diót.

A máktöltelékhez

100 ml vízben elkeverjük a porcukrot, felforraljuk és elkeverjük benne a mákot. Levesszük a tűzről, és belereszeljük a citrom héját, majd belecsavarjuk a levét is.

Hagyjuk kihűlni a töltelékeket, mert a meleg töltelék az egyik ok, amitől szétrepedne!

Az első tésztacipót lisztezett deszkán lazán átgyúrjuk, és körülbelül 3 mm vastagra, téglalap alakúra  kinyújtjuk. Akkora legyen, mint a boltban a fél kg-os bejglik. Az 1 tojást kettéválasztjuk, és a fehérjével vékonyan megkenjük a tésztalapot. Rákenjük óvatosan az egyik töltelék felét úgy, hogy a hosszabb oldalain hagyjunk szabadon körülbelül 2 cm-t. Ekkor jöhet rá a lecsöpögtetett mazsola negyede. Most a két rövidebb oldalon visszahajtunk körülbelül 2 cm-t  - így itt sem szökik meg a töltelék, és a hosszabbik oldalán kezdve lazán feltekerjük. Sütőpapíros tepsire fektetjük. Most jöhet a másik három tekercs.

Most kell a sütőt 170 fogra bekapcsolni, alsó-felső sütésre.

Megkenjük a bejgliket tojássárgával, és langyos helyen hagyjuk, míg az megszikkad rajtuk. Majd  még kétszer megkenjük, közben mindig hagyjuk megszáradni (körülbelül 15 perc). Mielőtt betesszük a sütőbe a szép kis rudacskákat, sűrűn megszurkáljuk villával, vagy egy hurkapálcikával, így távozik a gőz a töltelékből. Másképp szintén szétrepednének! Betesszük a középső rácsra a sütőbe és gyönyörű aranybarnára sütjük.

Körülbelül 15 percig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját! Sütési idő 35-40 perc.

Tipp!

Le lehet takarni sütőpapírral, ha túl hamar barnul a teteje.

........................................................................................................................................

A Mézeskalács, ami ehetően puha

  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 15 dkg vaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 dl méz
  • 1 dl porcukor (nem tévedés)
  • 1-1 kiskanál mézes fűszerkeverék (ízlés szerint mokkás, vagy teáskanálnyi)

Keverje össze a száraz anyagokat, majd a meglangyosított mézzel, vajjal, tojással gyúrja össze. Eztán lehet szép formákat szaggatni, a tepsire téve pedig megkenni tojásfehérjével. Percek alatt megsül 170 fokon.

Karácsonyfadíszek készítéséhez még melegen ki kell szúrni a vékony szalag helyét amihez én IKEÁ-s fa rablóhúshoz való pálcikát szoktam használni.

Jó keményre kell a habot készíteni a díszítéshez

Jó keményre kell a habot készíteni a díszítéshez

Ha lehűlt egészen, akkor jöhetnek a barátok, gyerekek, unokák, jöhet a forralt bor, jó zene és ropogó hasábok a kandallóban, és egész este lehet díszítgetni, celofánba csomagolni és végre jól kibeszélgetni magunkat!

Érdemes egy estét együtt rászánni, igazi Karácsonyi hangulatot teremt!

Mézes házikó, az már nagy kihívás!

Mézes házikó, az már nagy kihívás!