Aki valóban tudja, mit eszünk - az élelmiszeripari menedzser

felnőttképzés, felsőfokú szakképzés, FSZ, OKJ, szakmakereső

  •    Ez a szakirány az agrármenedzser-asszisztens képzés elágazása – meséli Falus Géza, oktató. - Képzésünk viszonylag újkeletű, mivel a növekvő gazdasági igények hozták létre. Kezdetben az volt a szándékunk, hogy a jövendő élelmiszermérnököknek nyújtsunk olyan szervezési és vezetési ismereteket, melyek révén képesekké válnak közép- és felsővezetői szinten döntéselőkészítési feladatok elvégzésére. Az élelmiszeripari menedzser szakon széleskörű elhelyezkedési lehetőségeket próbálunk biztosítani  a kereskedelemben, a szolgáltatásban és a szakigazgatásban is. A nálunk végzett hallgatók élelmiszertudományi és alkalmazott gazdálkodástudományi ismereteik révén képesekké válnak komplex feladatok megoldására, képzettségük igazodik a munkaerőpiac növekvő igényeihez. Élelmiszergyártástól a mikrobiológiáigA tanfolyam négy félévből áll, érettségi után bárki jelentkezhet rá, és a törzsanyagokon túl továbbképzésekre is van lehetőség. Fő tanegységeink: informatika, kommunikáció, humán kapcsolatok, élelmiszeripari gyártás, a vállalkozás alapjai, élelmiszeripari termékek előállítása, berendezések működtetése és a menedzsment-menedzser. Ezeken belül, megemlíthető még a szakmai képzések anyaga, ahol hangsúlyt fektetünk a közgazdaságtan, a jogi ismeretek, az élelmiszerkémia, analitika, mikrobiológia, élelmiszeripari technológiák tanítására is. A továbbképzéssel kapcsolatban feltétlenül kiemelném még az élelmiszeripari bemutató asszisztensi, az kereskedelmi részegység vezetői, esetleg szállítási, szállítmányozási és raktározási tevékenységgel kapcsolatos irányzatokat, valamint a tartósítóipari és feldolgozó szaktechnikusi pályákat, illetve egyéb élelmiszergyártó és feldolgozó területeken való továbbképzési lehetőségeket is, amelyek elvégzésére minden  élelmiszeripari menedzsernek könnyű esélye van, hiszen csak néhány részletben különböznek az alapvető tanfolyami ismeretektől.  Elszántnak kell lenniAki tehát az élelmiszeripari menedzser pályát szeretné magának választani, az eléggé otthon van a biológiában, érdeklődik a az élelmiszerelőállítási technológiák, és az olyan gazdasági jellegű területek iránt, ahol kibontakoztathatja majd szervezői képességeit is. - Valójában nem olyan könnyű az elhelyezkedés, mint azt reméltem – mondja Cseke Sándor, aki elsősorban menedzseri feladatokat lát el, állítása szerint, a nap huszonnégy órájában. - Bizonyos fokú rátermettség mindenképpen szükséges ehhez a munkához, és szerintem nagyfokú kreativitás is. Hogy biztosan álljunk a lábunkon, ismernünk kell a vállalkozások belső mozgástörvényeit és működési mechanizmusát, enélkül nincs eredmény. Feladataink közé nemcsak a tárgyalások, hanem a különféle ügyviteli, levelezési, adminisztrációs tevékenységek is beletartoznak, illetve egyéb működtetéssel, minőségbiztosítással kapcsolatos munkák is, amelyek révén besegítünk az élelmiszeripari mérnököknek. Ettől függetlenül elég sok szabad kezet kapunk, nekünk kell sokszor, vállalati szinten is felmérni a megrendelők, ügyfelek elvárásait. Ebbe a a különféle élelmiszeripari termékek típusa, csomagolása, dizájn tervezése is sokszor belejátszik, hiszen a vevők igényeit még a legjelentéktelenebb apróságok iránt is fel kell tudnunk kelteni. Természetesen legjobb módszer az, ha elébe megyünk ezeknek az igényeknek és kitaláljuk, hogy mit is akarhatna az ügyfél. A sikeres menedzseri szemlélet mögött nagyrészt ez a hozzáállás húzódik meg, persze nemcsak az élelmiszeriparban, hanem mindenütt. Mi azonban nem absztrakt igéreteket adunk, hanem olyan termékeket, amiknek az anyagával, előállítási folyamataival ugyanúgy tisztában kell lennünk, mint a gyártóknak.Gasztronómia és marketingEbben a szakmában a számos elméleti ismeretanyag mellett tehát a számviteli és pénzügyi rendszerekkel is tisztában kell lenni és magasszintű marketing és szervezési módszereket kell kamatoztatni a gyakorlat során. -    Bennem megvan az igény mindkét irányba – mondja Kis Olivér, elsőéves hallgató. Ifjúkorom óta érdekelt a gasztronómia, még szakács is szerettem volna lenni, de az üzleti világ ugyanúgy. Ha sikerül majd elhelyezkednem valamilyen vállalatnál, ahol szükség lesz a képességeimre, akkor elmondhatom hogy megérte idejönni, és bízom benne hogy így is lesz.PG