Aki menedéket kínál - a vendéglős

felnőttképzés, OKJ, szakmakereső, felnőttoktatás, OKJ tanfolyam, szakmunkásképzés

A vendéglős az a jóindulatú, barátságos lény, aki a legideálisabb feltételeket hozza létre annak érdekében, hogy a hozzá betérők kényelmesen elnyújthassák tagjaikat, és egy időre elfeledkezzenek a napi gondjaikról. Ahhoz hogy a kiszolgálással is meg legyenek elégedve, sok feltételnek kell megfelelni, és ezek között számtalan olyan kívánalom van, amelyekre a hozzá nem értők nem is gondolnának. A vendéglősnek először komoly empátiakészséggel rendelkező embernek kell lennie, aki megérti a  legkülönbözőbb típusú vendégek óhajait is, anélkül hogy kérdőíveket töltetne ki velük. Ennek érdekében született stratéga és ügyintéző, egyszerre járatos az üzleti arculat kialakításában, miközben valamennyire otthonosnak kell lennie a marketing és reklám tevékenységek művészetében, már ha nem áll olyan jól a helyzete, hogy az ilyen foglalatosságokra külön cégeket alkalmazzon. Az esetek többségében azonban a valóság nem egészen úgy fest, mint ahogy az izgalmas amerikai gengszterfilmekben látjuk: noha a maffiafőnököknek mindig akad egy-két kedvenc vendéglőse, és nagy barátságot mutatnak feléjük, azért ők se tesznek meg mindent az érdekükben, legfeljebb ha szorult helyzet mutatkozik, de hát persze akkor sincs ingyen a segítség. Szerencsére a mai helyzet nem kívánja meg az ilyen típusú befolyásos barátok közreműködéseit, bár adott esetben ebben a szakmában előfordulhatnak mégis kémtörténetbe illő események, a vendéglősnek ugyanis mindig van konkurenciája, vagyis olyan versenytársai, akik jobbak akarnak lenni mint ő. Jó, ha ért a piacfelméréshez Ennek érdekében hasznos, ha ért a piacfelméréshez, ha információkat tud gyűjteni az általános trendekről, magyarán, ha tudja hogy mi a menő, milyenek a kor kívánalmai, vagy hogy milyen jellegű közönséget érdemes megcéloznia, akik aztán gyakorta szívesen megfordulnak az általa üzemeltetett helyen. A vendéglős OKJ-s képzések során – amelyekre érettségi után lehet jelentkezni, és általában másfél-két esztendő alatt végezhetőek el  – minden tanfolyamon nagy hangsúlyt fektetnek a gazdálkodási, ügyviteli tantárgyak mellett az élelmiszer és áruismeret tudnivalóira, valamint az sem haszontalan, ha a szakácskodáshoz is ért a növendék. A táplálkozástudomány szerepe ezen a pályán elengedhetetlenül hasznos. Mivel a munka igen sok szervezőkészséget igényel, és az adatok, információk tárolása, felhasználása is a vendéglősök feladata, jól kell tudnia bánni a szövegszerkesztésen túl a számítógép táblázat és adatbázis kezelői rendszereivel. Mindehhez általában alapból jó kommunikációs képességek  is szükségesek, és mivel ez a pálya az idegenforgalom része is, jó ha a vendéglős más nyelven is megérteti magát. - Engem mindig érdekeltek az emberek, a vendéglátás szakágazatai, az egész nyüzsgés, ami ezt a szakmát jellemzi – vallja Garami János, aki évek óta dolgozik ezen a pályán. Itt elég sok barátra és persze ellenségre is könnyen szert tehet az ember, sok múlik a szerencsén, a kollégákon. Ha összejön egy-egy jó csapat, akkor könnyen szárnyakat kaphat az ember. Az a legjobb, ha később már maga tudja megválogatni a munkatársait, a vendéglátóiparban ugyanis a főnöktől a takarítókig nagyon egymásra vagyunk utalva, alapvető, hogy bizalmas légkör alakuljon ki közöttünk. Fontos a minőség, és annak ellenőrzése A vendéglősnek tisztában kell lennie az élelmiszerek minőségellenőrzési módozataival, hiszen ha ez nincs így, óriási bajokat zúdíthat a saját maga és természetesen vendégei fejére. Emiatt naprakésznek kell lennie a HACCP nevű rendszer előírásaival, amely meghatározza, értékeli és szabályozza az élelmiszer-biztonság szempontjából jelentős veszélyeket. A vendéglátóhelyiségek egyes részei, például a konyha, a fokozottan tűz- és balesetveszélyes munkahelyek közé tartoznak, ezért mindig körültekintő, a biztonsági előírásokat betartó módon lehet csak dolgozni ott, és bármilyen probléma történik, a felelősség mindig a vendéglőst terheli. Ezt a munkát általában vállalkozásként lehet végezni, ahol kidolgozott üzleti tervek alapján működik minden. Rengeteg felelősség van a vendéglősök kezében, ezért jó, ha külső gazdasági szakemberekkel is kapcsolatban áll, de neki is értenie kell az árpolitikához, a költség és bérgazdálkodáshoz, az üzletvezetés szervezési és vezetési feladataihoz. - A fizetés itt nagyrészt a teljesítménytől függ, mivel vállalkozásról van szó, a keresetek nagysága helyektől és emberektől függően teljesen változó, nekem a nettó bevételem százhatvantól kezdődik, van úgy hogy ennél lényegesen több is összejön, de volt már, hogy ez alá kerültem Egy-egy napom általában sok tárgyalással és helyenként  rohangálásokkal telik, de hát ezt vállaltam, hiszen egyáltalán nem kedvem ellen való az intézkedés, a szervezés – magyarázza Garami János. - Persze, gyakran bent vagyok a munkahelyemen, akár még az is előfordul, hogy a hidegkonyhai salátástálakat én készítem el, és persze mindig én állítom össze az étlapot. PV