A hagyomány folytatója – a bortechnológus

felnőttképzés, felsőfokú szakképzés, FSZ képzés, OKJ, szakmakereső

Hogy elsőrangú ital kerüljön az asztalra - Mi vagyunk azok az emberek, akik az általános borászati ismereteken túl, számos technológiai eljárást alkalmazunk annak érdekében hogy valóban elsőrangú italok kerüljenek forgalomba – mondja Szabédi István bortechnológus. - A mindennapi munka részeként rendkívül sokrétű feladatot kell ellátnunk. Én egy borgazdaságban dolgozom, ahol több szőlőtermelő céggel állunk kapcsolatban, és elsősorban a feldolgozással, előállítással és a termelés hatékonyságának technikai módszereivel foglalkozunk. Természetesen egyszerű borász sem lehet bárkiből, rengeteg feltétel, szakmai gyakorlat szükséges hozzá, de valójában ezt magánúton, vagy ami jellemzőbb, családi hagyomány útján is el lehet sajátítani, nem kell hozzá más csak egy szőlőbirtok és hozzáértő tanácsadók, akiktől tanulni lehet. A bortechnológusi végzettség azonban ennek a műfajnak már egy speciálisabb formája. Továbbtanulás, szakmai gyakorlatok - Aki nálunk végez, annak az ország különféle egyetemein továbbtanulási lehetőségei is vannak ezekben a szakirányokban – meséli Éder István, oktató. - Viszonylag sokan jönnek hozzánk, de azért többnyire akad hely a legtöbb érdeklődő számára, csak megfelelő elkötelezettséggel kell rendelkezniük. Szükségesek a borászati alapismeretek ehhez az iskolához, de tanfolyamunk során is belekóstolunk a szőlőfeldolgozás, az erjesztési és a szőlőkezelési munkálatokba, amelyek tipikusan borászati feladatok. Tantárgyaink közé számos elméleti óra tartozik, azokon belül természettudományos alapozó tárgyak és szakmai ismeretek. Külön foglalkozások keretében sajátítható el a borkultúra, borgasztronómia, borkereskedelem, eredetvédelem, környezet- és hulladékgazdálkodás, üzleti tervezés. Hallgatóink megismerkedhetnek a borászati berendezések működtetésével, és ennek érdekében még egy boranalitikai laboratórium is rendelkezésükre áll. Azok számára pedig, akik egészen komolyan gondolják, hogy ezen a pályán helyezkednek el, igen hasznos hogy vállalkozási ismereteket, informatikát és idegen nyelvet is tanuljanak. A képzés érettségi után vehető igénybe és általában négy félévből áll, bár tapasztalataim szerint ennyi még egyáltalán nem elegendő ahhoz, hogy valaki bortechnológus legyen. Ez egy olyan hivatás, amelyet szívvel-lélekkel kell művelni, a több élves szakmai gyakorlat és az akaraterő dönti el, hogy kik maradnak meg a pályán.   Anyagi lehetőségek is - Azért választottam ezt az iskolát, mert én is szőlőtermelő helyen nőttem fel, és rokonságom szintén nagyrészt borászattal foglalkozik – mondja Ficsku István, hallgató. - A tanultak nagy része már nem ismeretlen előttem, hiszen szinte gyerekkorom óta részt veszek a különféle borászati munkálatokban, élvezem is ezeket. Persze ebben a szakmában számos új terület van egy amatőr, vagy profi borász számára is, mivel itt többet foglalkozunk kémiai ismeretekkel és a különféle speciális erjesztési, laboratóriumi eljárásokkal. Valószínűleg a további elhelyezkedéssel sem lesz gond, mivel egy olyan borgazdaságnál fogok dolgozni, ahová réges-rég bejáratos vagyok. Nem tagadom, hogy engem a tecnológiai ismereteken túl az anyagi lehetőségek is vonzanak, és ezért a termék-előállítás folyamatai mellett az értékesítésben is szeretnék hatékonyan közreműködni. Szerintem elég profi képzést kapunk, beleértve az üzleti és marketing ismereteket is. Kevés felemelőbb dolog van annál, mint amikor az ember kiül a saját szőlőlugasába, egy olyan borral a kezében, amelynek minden cseppje az ő keze munkáját és felkészültségét dicséri.   Hogy a hagyomány fennmaradjon A bortechnológus közreműködik a minőségi italok létrehozásában, ért a szőlőfajtákban rejlő lehetőségek kihasználásához, alaposan ismeri az erjedéssel kapcsolatos biokémiai folyamatokat, középvezetőként önállóan irányítja és végzi a borkezelés különféle műveleteit. A kereskedelmi életben is otthonosan mozog abban az esetben, ha reklám és marketingtevékenységet akar végezni esetleg egy saját borgazdaság keretein belül. Mindenesetre járatos a borkezelés, a tárolás és a minőségbiztosítás területein, csakúgy, mint az általánosan vett borkultúra minden ágazatai között. A magyar bor mindig is híres volt különleges borvidékeiről, egyéni zamatú nedűiről. Ahhoz hogy ez a tradíció fennmaradjon, a neves borászok, pártfogók, üzletemberek segítsége mellett, látszólag a háttérben, de a mégis az egyik legfontosabb poszton, a bortechnológusok munkájára is nagyon nagy szükség van.    PG