Veszélyben az Erasmus program?

mesterképzés, alapképzés, másoddiploma, Ba, Bsc

Erasmus programÚgy tűnik, veszélybe került az Erasmus, az az ösztöndíjprogram, amelynek köszönhetően a főiskolások, egyetemisták - közöttük magyar fiatalok is - külföldi egyetemeken tanulhattak.

Janusz Lewandowski költségvetési EU-biztos szerint több milliárd euró pótlólagos forrást kell találni az Erasmus európai oktatásfinanszírozási programra, ezért az Európai Bizottság október 23-án költségvetés-átcsoportosítási javaslatot terjeszt elő.

Az MTI-hez kedden eljuttatott nyilatkozatában Lewandowski felhívta a figyelmet arra, hogy nem csak a külföldi egyetemeken való képzést lehetővé tevő Erasmus program, hanem kutatási programok, a szociális alap, a regionális fejlesztési alap, a humanitárius segélyalap és az élelmiszersegély-alap is pénzhiánnyal küzd.

A nyilatkozatban az áll, hogy az Európai Parlamentet és a (tagállami kormányokat képviselő) tanácsot tájékoztatták arról, hogy három hónappal az év vége előtt egy tucat program felhasználta az egész évre szánt forrás 95-100 százalékát.

Az EU-biztos elmondta, hogy a számításokkal még nem végeztek, egyelőre csak annyi állapítható meg, hogy összességében több milliárd euróra lesz szükség ahhoz, hogy a program folytatódjon.

Az Erasmus esetében a diákok 70 százaléka megkapta az idei pénzét. A fennmaradó 30 százalék jelentős részét a forrás elapadása nem érinti, mert számos nemzeti ügynökségnek, amelyek az ösztöndíjakat tényleges kiosztják, még van elég pénze.

A magyarországi kifizetésekkel sincs gond,ahogy a Tempus Közalapítvány anyagában olvasható.

Te is részt vettél Erasmus ösztöndíjjal külföldi képzésben? Neked milyen tapasztalataid vannak? Szerinted hasznos a program?

MTI