Új módszer a diszlexia leküzdésére

pedagógia

A diszlexia következtében a gyerekek nagyon nehezen tanulnak meg olvasni és írni, és ezért az iskolában sikertelenek. Ha a diszlexia kezeletlen marad, gyermekét nem a képességeinek megfelelő középiskolába veszik majd fel, és biztos, hogy nem tud felsőfokú végzettséget szerezni.

Az Ön - gyermeke sorsáért, jövőjéért felelős szülő - feladata biztosítani azt, hogy gyermeke a megfelelő fejlesztésben részesüljön, és a diszlexia ne maradjon kezeletlen.Tudta? Minél később kezdik el kezelni a diszlexiás gyermeket, annál nehezebb a diszlexia javítása. A helytelen, de hosszú idő alatt rögzült gyakorlat nehezebben változtatható meg.

A jó olvasás megtanítható lépésről lépésre, az elrontottat visszabontani már jóval nehezebb. Mi a kezeletlen diszlexia következménye? Ha elhanyagolja a diszlexia és a tanulási zavar kezelését, gyermeke lényegesen a képességei alatt fog teljesíteni az iskolában. Az olvasási képesség gyengesége miatt az írásbeli számonkérések értékelhetetlenek lesznek, és a szóbeli feleletei is az elvárható szint alatt maradnak, hiszen csak az órai emlékeire támaszkodhat.

A gyenge iskolai eredmények önbizalomhiányhoz, önértékelési zavarokhoz, esetenként depresszióhoz vezetnek. A diszlexiás gyerekek között az átlagosnál 73%-kal gyakrabban fordul elő szorongás, frusztráció és neurotikusság, valamint ezek hatására kialakult magatartási probléma. Gyakori az agresszió, a bohóckodás, vagy a vakmerőség, bármi, amivel a gyermek kitűnhet társai közül.

A diszlexia következtében legtöbbször a figyelem és az emlékezet zavarai, a kudarckerülés és a visszahúzódás is megjelenik. A sorozatos kudarcélmények hatására a gyermek butának könyveli el magát. A diszlexia problémájával küzdő diákok közösségen belüli helyzete gyakran nagyon rossz, sokuk kirekesztett. A gyermekkori problémák természetesen felnőttkorban is éreztetik hatásukat: mivel a kezeletlen diszlexia kínszenvedéssé teszi a tanulást, a diszlexiás diák korán befejezi az iskolát és olyan szakmát választ, ahol az olvasás és az írás elkerülhető.

Ez szerencsés esetben valószínűleg valamilyen művészi jellegű tevékenység - zene, grafika, szobrászat - lesz, rosszabb esetben alacsony bérezésű fizikai munka. A diszlexia súlyosan növeli a pszichés  probléma kialakulásának esélyét is: a lelki betegségben szenvedők között 93 százalékkal több, tehát majdnem kétszer annyi diszlexiást találtak, mint az átlagos népességben. Hogyan küzdhető le a diszlexia? Elsősorban az olvasáshoz szükséges készségeket kell kialakítani: mozgásfejlesztés, látás, hallás, tapintás, beszédkészség fejlesztése, a betűk pontos ismerete, megkülönböztetése, összeolvasás tanítása, a szó- és a mondatolvasási készség kialakítása.

A diszlexiás gyermekekkel szakemberek foglalkoznak, logopédus, fejlesztő pedagógus segíti a diszlexia leküzdését. Hogyan fejlesztheti az olvasási képességet otthon? A szakemberrel való tanulás mellett is szükség van az otthoni gyakorlásra. Oldalunkról ingyenes programokat és diszlexia feladatlap-gyűjteményeket tölthet le , melyeket az otthoni gyakorlás során sikerrel használhat. Szintén komoly segítséget jelenthet Önnek heti hírlevelünk, melyre most díjmentesen iratkozhat fel! A Varázsbetű Hírlevélben mindig olyan fontos tudnivalókat, információkat és ötleteket küldünk Önnek, melyek nélkülözhetetlenek gyermeke otthoni fejlesztéséhez, a diszlexia kezeléséhez.

Iratkozzon fel a Varázsbetű Hírlevélre, és elküldjük Önnek a következő tanulmányt: "A 10 legfontosabb tennivaló,ha gyermeke tanulási problémákkal küzd"