Ugródeszka a bankszektorba – valutapénztáros és valuta-ügyintéző

OKJ, szakmakereső, OKJ tanfolyam

Középiskola után, de akár főiskolai vagy egyetemi képzés mellet is kitanulhatjuk ezt a szakmát. A tanfolyam nem vesz sok időt igénybe és középfokú OKJ-s képesítést ad.

- Amikor főiskolás voltam, akkor végeztem el a tanfolyamot. Elméleti és gyakorlati részből állt a képzés, körülbelül két hónapig tartott – mondja Medvegy Borbála, aki már két éve dolgozik az egyik budapesti valutaváltóban. Nyíregyházától Sopronig, gyakorlatilag az ország minden nagyobb városában találunk olyan tanfolyamot, ahol valutapénztárosokat képeznek. A képzés előfeltétele az érettségi.

- Volt egy kiadvány, amit direkt erre a tanfolyamra adtak ki, és abból kellett tanulni. Az elméleti háttér igazán nem bonyolult. A törvényi szabályozásokkal, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének rendeleteivel, a pénzváltó működési feltételeivel kell tisztában lenni – vázolja Bori. A képzés gyakorlati részében pedig a leendő valutapénztárosok megtanulják, hogy milyen bankjegyek vannak forgalomban és azoknak milyen jellegzetességei vannak. Megtanulták, hogy melyik a hamis, melyik az igazi, miről ismerik fel a hamisítványokat, egyáltalán milyen biztonsági elemek vannak egy bakjegyen.

Nem árt résen lenni

A hamis bankók felismerése mellett másra sem árt odafigyelni. - Koncentrálnom kell, hogy ne tévedjek, ne csináljak pénztárhiányt, vagy akár többletet. Magyarul, ne verjem át saját magam vagy az ügyfelet. Figyelni kell arra, amit csinálok. Gyakorlatilag ugyanazokra a dolgokra kell ügyelnem, mint bárki másnak, aki pénzzel dolgozik. A számokkal nem árt jó viszonyban lenni, de nem kell aggódni amiatt, ha valaki nem a legjobb matekos a világon:

- A számítógépes program kiszámolja helyettem a dolgokat, nagy matektudás nem kell ehhez a munkához – véli Bori.

Ugródeszka a pénzügyi szektorba

Pénzváltóban szerzett tapasztalatunkat könnyen alkalmazhatjuk a pénzügyi szektor más területein. - Sok fiatal azért dolgozik nálunk, mert ha valaki dolgozott már pénzváltóban és a bankszakmában akar elhelyezkedni, akkor ez egy jó ajánlólevél. Bankba nehezebb bejutni, viszont ha valaki dolgozott valutaváltóban, akkor azt szívesebben látják – meséli Bori. Ugyanis regisztrációs és adminisztrációs szinten nagyjából ugyanaz a munkafolyamat, mint egy bankban.

- Ugyanúgy vannak transzferek, forog a pénz, mindent elkönyvelünk és feljegyzünk, tehát nagyjából tudja az itt dolgozó ember, hogy egy bankban mit kell csinálni. Ott meg úgyis vannak belső továbbképzések és tanfolyamok, ahol tovább lehet lépni – mondja Borbála, majd hozzáteszi: több olyan kollégám is volt már, aki főiskolára járt, könyvelést vagy egyéb pénzügyi dolgokat tanult és közben valutapénztárosként dolgozott. Ez a munka egy jó ajánlólevél lehet. Hiszen egy pénzváltó olyasmi, mint egy kihelyezett kicsi bankfiók.

A kereset sem rossz

- A mi cégünknél egész jól fizetnek, ennél szerintem csak kevesebb lehet kapni ezért. 110 és 120 ezer forint között van a nettó bérem, ehhez jön még harmincezer forint juttatások formájában – árulja el Bori. - Ha én nyitok reggel, akkor reggel hatra kell megérkeznem. Mindig a biztonsági őrrel nyitunk ki, és mindig vele zárunk be. Általában akkor a legvédtelenebb az ember, amikor egyedül kell nyitnia. A legtöbb rablási kísérlet ekkor van, vidéken történt már egy-két ilyen eset –avat be minket Bori a részletekbe.

- Kinyitom az üzletet, bekapcsolom a számítógépeket, kinyitom a széfet, ott van a pénzkészlet. Kiveszem belőle a pénzt, megszámolom. Mindig ellenőrizni kell, munkakezdéskor meg kasszaátadáskor, hogy minden annyi legyen, amennyinek lennie kell – magyarázza Bori.

Jól jön a nyelvtudás

A jó valutapénztáros legalább egy idegen nyelvet beszél (célszerű az angolt elsajátítani), mivel az ügyfeleknek legalább a fele külföldi. Az is jó, ha a leendő valutapénztáros kommunikatív és közvetlen és kedves tud lenni az emberekkel.

- Jó, ha bizalmat tudunk ébreszteni, hiszen másnak a pénzével dolgozunk – mondja Borbála. Viszont nehézséget jelent, hogy sok apró adatot kell megjegyezni. - A részletekben rejlik itt is sok minden - mondja Bori. – Ilyen-olyan összeghatárok, a szabályozások folyamatosan változnak. Az adminisztráció eléggé bonyolult, az ügyfelekhez pedig türelem kell. Aki nagyon antiszociális, az ne vállaljon ilyen munkát, mert itt mindenféle ügyfél megfordul. Ezen kívül sok időt kell egyedül lenni, ráadásul minden lépésünket kamera figyeli.

Végezetül nem árt tisztázni, hogy a valutapénztáros és a valuta-ügyintéző, az nem két különálló munka: - Pénztárosként adom és veszem a pénzt, tehát ez a gyakorlati részét jelenti. Az ügyintézés pedig az adminisztrációt takarja. Ha például 500 ezer forint fölött vált valaki, akkor nekem különböző nyomtatványokat kell kitöltenem. Arról például, hogy nem veszek részt pénzmosásban. Utána fölveszem az ügyfél adatait, elintézem a transzfereket. Tulajdonképpen az üzletben zajló ügymenetet jelenti az ügyintézés – mondja Borbála.

Tóbiás Gábor