Tovább csökkennek a keretszámok

egyetem, mesterképzés

A bölcsészszakokra és mesterképzésekre jövőre még nehezebb lesz bekerülni, mint idén. A minisztérium legújabb felsőoktatási tervezetét tette közzé az Eduline, amely szerint jövőre ezerrel kevesebb hallgatót vehetnek fel bölcsészképzésekre.

A mesterszakokra is csak 16 300 ösztöndíjas helyet hirdetnek meg az idei 19 300 helyett.

A következő években fokozatosan csökkentené a mesterképzések állami támogatását a minisztérium, derül ki a munkaanyagból. Két év múlva 15 500, három év múlva pedig 13 900 államilag finanszírozott férőhely lenne. Viszonylag jó helyzetbe kerülnek a tanári szakokat választók, ugyanis az idei mesterképzéses keretszám hét-nyolc százalékát a pedagógusképzésre csoportosították át.

A bölcsészettudományi alapszakok keretszámai is csökkennek, jövőre már csak 1700 ösztöndíjas helyet adnának az egyetemeknek és főiskoláknak. A jogászképzés állami támogatását 2013-tól megszüntetné a kormány, jövőre egyetlen elsőéves sem tanulhatna ingyen az egyetemek jogi karain.

A felsőfokú szakképzések keretszámát is változtatták, jövőre 5500, két év múlva 6000, 2015-ben pedig 6500 jelentkezőt vehetnek fel a képző intézmények. Ez a képzési forma jelentősen átalakul, 2013-tól kiveszik az Országos Képzési Jegyzékből (OKJ), és felsőoktatási programmá alakítják a felsőfokú szakképzést.