Tantárgy lenne a sakk

oktatáspolitika, pedagógia, szülők

sakk- Néhány éve többekkel együtt azon dolgozunk, hogy a sakk úgynevezett választható tárgy legyen az általános iskolákban – mondja Polgár Judit. - Hivatalos bejelentést még nem tudok tenni, jelenleg egy minisztériumi visszajelzésre várunk, de ha minden jól megy, mindez 2013 szeptemberétől meg is valósulhat.

A sakkozó egy saját anyagon is dolgozik, amelyben arra világít rá, hogy a sakk egy olyan általános képességfejlesztő, amelynek segítségével szórakoztatóbban lehet tanítani más tárgyakat is, méghozzá úgy, hogy bizonyítottam javulnak a diákok eredményei.

A kezdeményezésnek nem az a célja, hogy profi sakkozókat neveljenek, hanem az, hogy a gyerekek, miközben használják az agyukat, elsajátítsanak egy logikai és kritikai gondolkodásmódot. Egyszerű feladatok segítségével ugyanis fejleszthető az előre gondolkodás képessége, ami sokszor nem jellemző a gyerekekre.

  • Megkérhetjük például őket, hogy a lehető legkevesebb lépéssel jussanak el a tábla egyik pontjáról a másikra. Ebben az esetben nem elég csak a soron következő lépésre gondolni, meg kell tervezni az útvonalat- hoz egy példát Judit. - Az, hogy a sakkban hatféle figura van, amelyek hat különböző módon léphetnek, végtelen komplexitást ad a játéknak, és alaposan próbára teszi az agyat. Ahogy a gyerekek egyre jobban megismerik a játékot, fejlődik a logikájuk, a taktikai érzékük, és nem utolsósorban megtanulják az ellenfél iránti tiszteletet. Ráadásul lesz egy kapocs, amely egész életük során összeköti őket a többi sakkozni tudó emberrel, vagyis jó időtöltésként bármikor, bárhol le tudnak játszani egy partit.

A sakkozó tapasztalatai szerint a játék nagyon leköti a gyerekeket. Azért is hasznos, mert úgy tanulják meg a sakk által, hogy vannak határok és szabályok, hogy közben nem érzik korlátozva magukat.

(Forrás: Vasárnapi Hírek)