Szita és tamponnyomó

OKJ, szakmakereső, OKJ tanfolyam

A szitanyomást végző szakember egy sokoldalúan felhasználható nyomtatási technológiát alkalmaz, amellyel festéket, valamint a technikában különböző területeken használatos rétegeket egymás mellé vagy egymásra nyomtathat. A szitaszövet nyitott nyomóelemein keresztül egy rákel segítségével juttatja a festéket vagy a réteget képező anyagot a nyomathordozóra.

Őt hívja szitázónak a köznyelv

A szitanyomás technológiáját alkalmazzák a kézműves és a nagyipari termelésben tömeggyártásra egyaránt, kis méretektől kezdve a több méter nagyságú sík, hengeres és szabálytalan felületek nyomtatására. A szitanyomó nyomtathat papírra, textilre, kerámiára, különféle műanyagokra, fémekre. A nyomathordozó lehet meghatározott méretű ív, tekercs vagy különböző alakú tárgy. A szitanyomó szakember képes speciális formakészítő feladatokat is ellátni.

Mi az a tamponnyomás?

A tamponnyomtatást végző szakember egy közvetett mélynyomtatási eljárással dolgozik, melynél a festéket egy speciális szilikon tampon vagy egy szilikon gumihenger továbbítja a nyomóformáról a nyomathordozóra. A gyakorlatban alkalmazott acél és műanyagból készült mélynyomóformák alkalmassá teszik vonalas, árnyalatos eredeti, egy vagy többszínes nyomtatására. Alkalmazható a kézműves és a nagyipari termelésben tömeggyártásra egyaránt, kis méretű sík, hengeres és szabálytalan felületek nyomtatására. Nyomtathat a tamponnyomó papírra, textilre, kerámiára, különféle műanyagokra, fémekre, a csomagolástechnikában zárókupakok díszítésére is használják.

Hol alkalmaznak szitanyomó, tamponnyomó szakembert

Nyomdákban, szitanyomó üzemekben, ahol reklámcélú molinókat, pólókat, stb készítenek