Óriás állami szervezet irányítja a köznevelési intézményeket 2013 januárjától

oktatáspolitika, gimnázium

Megalakult a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Ez a központi hivatal koordinálja a jövőben az állami köznevelési intézmények fenntartását – jelentette be a kormányszóvivő. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak mintegy 150 ezer alkalmazottja lesz, és 2013. január 1-jén kezdi meg működését - jelentette be Hoffmann Rózsa. Ekkora munkaszervezet évtizedek óta nem volt Magyarországon.

A közoktatási intézmények 2013. január 1-jétől állami fenntartásba kerülnek, ennek feladatait a humántárca felügyelete alatt létrejövő intézményfenntartó központ irányítja majd. A központnak a kétszáz járásban tankerületei lesznek. A fenntartói feladatok átvételével a kormánynak az a célja, hogy felszámolja az iskolák közötti különbségeket, amelyek az önkormányzatok eltérő anyagi lehetőségeiből adódtak.

"Több ezer fős - megyei, járási - apparátus, 150 ezer fős alkalmazotti létszám, 7-800 milliárdos költségvetés - ilyen számokkal írható le a leendő közoktatás. A MÁV-nak 35-38 ezer fő munkavállalója van, ez tehát négy MÁV-nyi szervezet" - mondta korábban Pokorni Zoltán az fn.hir24.hu-nak.

Hoffmann Rózsa csütörtökön azt mondta, a háromezernél kisebb lélekszámú települések iskoláinak működtetése automatikusan az állam kötelessége lesz, de ha az önkormányzat nyilatkozik arról, hogy képes finanszírozni, átveheti a feladatot. A háromezernél magasabb lélekszámú falvak, városok is nyilatkozhatnak arról, hogy tudják-e fedezni a vagyonnal együtt járó kiadásokat. Ha nem, a központi költségvetés ebben az esetben is átvállalja a terheket.

Hozzátette, a központ létrehozása több százmillió forintos költséggel jár, de ez megtérül a későbbiekben, és ezt követően további többletforrásokra már nem lesz szükség.

(Forrás: fn.hir24.hu)

Az állam a fenntartásról fog gondoskodni – ami lényegében a szakmai irányítást jelenti –, e feladat koordinálásának biztosításáért hozzák létre a központi intézményt.

Az államtitkár elmondta, az iskolák működtetését az önkormányzatok fogják biztosítani, ám amennyiben a 3 ezer lélekszám feletti települések ezt nem tudják vállalni, úgy átadhatják a feladatot az államnak. A 3 ezer alatti kistelepülések szintén vállalhatják a működtetést, az ugyanakkor nem kötelező jellegű. Hoffmann Rózsa kiemelte, szeretnék, ha a strukturális átalakításokból az érintettek – diákok, pedagógusok – minél kevesebbet éreznének, illetve fontosnak tartotta, hogy az iskolák az állami fenntartás mellett is a helyi közösségeké maradnak.

Újságírói kérdésre válaszolva az államtitkár cáfolta az esetleges pedagógus-elbocsátásokról szóló híreket, mint mondta, a folyamatos gyermekszám-csökkenés miatt megmarad az egyensúly, hiszen a nyugdíjba vonuló tanárokkal természetesen szűkül a pedagógusok létszáma is.

Az átalakítások anyagi oldalát firtató kérdésekre Hoffmann Rózsa világossá tette, nem új szervezetek létrehozásáról van szó, hanem átstrukturálásról. Hosszú távon – számításaik szerint – költséghatékonyabban működik majd az oktatás-irányítás rendszere - mutatott rá.

(kormany.hu)