Nyugalom, masszőr vagyok!

felnőttképzés, OKJ, szakmakereső, felnőttoktatás, OKJ tanfolyam, szakmunkásképzés

Már attól ellazulunk, hogy nézzük...

Annak, aki masszőrködésre adná a fejét, talán nagy meglepetést okozhat a rengeteg féle masszázs típus. Csak úgy röpködnek az egzotikusabbnál egzotikusabb kifejezések, de egy biztos, mindennek alapja a svédmasszázs.

A neten böngészve feltűnik, hogy szinte minden nagyobb városban indítanak masszázstanfolyamot. Ezek tekintetében fontos szempont, hogy ha nem csupán hobbinak szánjuk, akkor az OKJ-s képesítést keressünk, aminek alapfeltétele, hogy érettségivel kell rendelkeznünk, másrészről pedig hagyatkozzunk egyszerűen a megérzéseinkre, a szimpátiára - mondja Kutsera Tímea masszőr. - Hiszen attól tudjuk majd a szakma fortélyait elsajátítani, akivel emberileg is egy hullámhosszon vagyunk, ezt pedig külső szemlélő helyettünk el nem döntheti.

Egy-egy ilyen tanfolyam általában 90 órás elméleti és gyakorlati foglalkozásból áll. Hogy ezt mennyi idő alatt sikerül elvégeznünk, az igencsak változó, vannak ugyanis heti fix rendszerben működő (2-3  hónap), illetve az egyéni igényekhez alkalmazkodó iskolák is. Az elméleti részben anatómia és masszászelméleti alapok szerepelnek, a gyakorlat során pedig tanárokon és önkénteseken sajátítják el a tanulók a masszázstechnikát.

A svédmasszázs tanfolyamok díja 80 ezer Ft körül mozog. Az alap svédmasszázson felül a különböző típusú masszázsok,  úgy mint például az indiai fejmasszázs néhány nap alatt elsajátítható, viszont a szakmabeliek egyöntetű véleménye szerint legelhivatottabbnak tartott gyógymasszázst egy éven keresztül tanulják a nebulók.

Az elhelyezkedés elhelyezkedése

E tekintetben érdemes már az iskolában megkezdeni a kapcsolatok kialakítását. Sok esetben szolgálnak jó tanácsokkal maguk a tanárok, illetve a gyakorlat megszerzése folyamán sok lelkes jelentkező akad az ingyen masszázsra, akikből a későbbiek folyamán visszatérő vendégek kerülhetnek ki. Alkalmazotti viszonyban lehetőségünk van wellness szállodákban, gyógyfürdőkben vagy irodamasszázst szervező cégeknél elhelyezkedni, amivel egy nettó 110-120.000 Ft-os fizetést vihetünk haza, viszont a vendégkör kialakulása után érdemes saját lábra állni, de csak is ebben az esetben - tudom meg Timitől.

Nem hagyományos napi nyolc órás munkáról lévén szó, a tarifákról kérdezem. A nagymértékű szórás itt is jelen van, 3500 Ft-tól egészen 7000 Ft-ig terjed a skála, masszázstípustól, masszőrtől függően. A masszíroztatás szerencsére ma már nem számít luxusnak, egyre nagyobb iránta a kereslet, a képesítés megszerzése után 2-3 hónapig tart az „álláskeresési” folyamat. Ha ez sikerrel lezárult, a masszőr általában nem az, akinél már hajnali 5-kor csörög a vekker. A nap általában 10 körül indul, és ha nem irodamasszázsról van szó, jellemzően akkor dolgozik, amikor az emberek nagy része éppen ráér, azaz késő délután, kora este és hétvégén.

Vigyázat masszázs-szék van nálam!

Merthogy a masszőr legfontosabb kellékei, a masszázságy, amire már rögtön az elején érdemes beruházni, illetve a különféle krémek, olajok, aromaterápiás készítmények. Irodamasszázs esetében beszélünk a fent említett masszázs-székről, ami könnyebben hordozható és lehetővé teszi azt a 15-20 perces masszázst, ami főként a nyak, a váll és a hát izmainak ellazítását szolgálja. A megfelelő helyszín is ugyanilyen fontos, ahol gond nélkül tudjuk biztosítani a minimális 24 fokos hőmérsékletet.

Na de milyen is a masszőr?

A masszőr természetes lelőhelye a masszázsszalonok környéke körül keresendő, jó, ha nincsenek antiszociális hajlamai, a közvetlenség és a nyugodtság kettős elegyét mutatja. Fontos, hogy ráhangolódjon a vendégre, ezért jól jön a pszichológiai véna is. Fizikai vonatkozásaiban, a tisztaság alapkövetelmény, s aki a műkörmökben látja valója kiteljesedését, az jobb, ha más munka után néz.

Némi nemű gondok…

Említést kell tennünk arról, hogy bizonyos fejekben a szakma körül sajnos még mindig tévképzetek keringenek, amelyek magát a masszázst hozzák szexuális vonatkozásba, a masszőrt pedig kellemetlen helyzetbe… Nos, ilyen esetekben Timi szerint egyetlen hatásos módszer van, mégpedig a határozottság! Az ilyen „érdeklődő” azonban már egy telefonbeszélgetés során kiszűrhető, tehát ez senkit ne rettentsen el ettől az elhivatott szakmától, s mindenkinek jusson eszébe : „ Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és egy napot sem kell dolgoznod az életedben” (Konfucius)

Muzsnyai Márti