Nem lesz feleltetés a szakiskolákban?

szakmunkásképzés, oktatáspolitika, pedagógia, szülők, továbbtanulás

szakA tervezet szerint a jövőben a tanulók nem csak hallgatják és jegyzetelik a tanár mondandóját; a fő szerepet az interaktív szituációs játékok, projektmunkák vennék át. A magyarórákon például életrajzok magolása helyett osztályújságot, filmet és képregényt kellene készíteni – írja a Magyar Nemzet.

A megszokottól merőben eltérő oktatási módszereket ír elő a pedagógusok számára a napokban nyilvánosságra hozott szakiskolai kerettanterv. Az új, három évesre csökkentet képzésben kiemelt szerepet kap az egyénre szabott fejlesztés, az elméleti ismeretek átadása helyett pedig szituációs játékok, csoportfeladatok lennének túlsúlyban.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) által összeállított tantervi javaslat szerint heti 12 közismereti óra lenne a szakiskolákban, ebből 5 testnevelés, 2 idegen nyelv, magyarra, matematikára, természet- és társadalomismeretre egyenként heti 45 perc jutna.

Bevezetnének egy beilleszkedést szolgáló, osztályközösség-építés elnevezésű tantárgyat, amely nem egyenlő a hagyományos osztályfőnöki órákkal, ezért nem is lehet az ott megszokott adminisztratív feladatokkal, programszervezéssel eltölteni az időt. Olyan programokat kell kidolgozni, amely a sokféle általános iskolából érkező, többségében alulszocializált, motiválatlan, ismerethiányokkal küszködő tanulókat a korosztályt érintő témák – például médiafogyasztás, családi élet, tolerancia – feldolgozásával közösséggé formálja.

(Anyagunk a Magyar Nemzet cikke alapján készült.)